Hoger onderwijs maakt plaats voor 2500 Brazilianen

Op Nederlandse hogescholen en universiteiten worden 2500 plekken beschikbaar gemaakt voor Braziliaanse studenten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) woensdag aangekondigd na een overleg met zijn Braziliaanse ambtgenoot Antônio Raupp.

Voor beide landen valt volgens Rosenthal wat te winnen. Het Nederlandse bedrijfsleven profiteert volgens hem van de wetenschappelijke samenwerking en de nieuwe contacten die op deze manier worden opgedaan. Ook kampen Nederlandse bedrijven met een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Brazilië wil meer hoger opgeleiden op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie. Om dat te bereiken heeft het land een beurzenprogramma opgericht, waardoor studenten en onderzoekers in het buitenland kunnen studeren of onderzoek kunnen doen.

Brazilië is volgens Rosenthal aangetrokken door de hoge onderwijskwaliteit in Nederland. "'Ik voel me vereerd met het verzoek om Braziliaanse studenten te mogen opleiden."

Hij wil 2100 studenten en vierhonderd afgestudeerde onderzoekers naar Nederland halen. Het project wordt op dit moment verder uitgewerkt. Onder meer de WUR in Wageningen en de TU Delft hebben hiervoor al contact met Braziliaanse onderwijsinstellingen.