Hekwerk om terrein tentenkamp Ter Apel

Het terrein in Ter Apel waar tot woensdag een tentenkamp stond van uitgeprocedeerde asielzoekers is afgesloten met een hekwerk. Na de afsluiting van het terrein heeft de gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, vrijdag de noodverordening ingetrokken die het opslaan van een tentenkamp verbood.

Advocaat Marcel Schuckink Kool, die een aantal asielzoekers bijstaat, kondigt stappen aan tegen het hek. Hij begint een procedure tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA ontkent echter het hek te hebben geplaatst en verwijst naar de gemeente. Die droeg het terrein over aan het COA.

Schuckink Kool eist namens zijn cliënten dat het terrein weer wordt vrijgegeven. De advocaat weet nog niet of de gemeente Vlagtwedde ook partij is in de zaak. De gemeente was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Het kort geding tegen de gemeente dat voor vrijdag gepland stond is met het intrekken van de noodverordening van de baan. De nieuwe zaak dient diensdagmiddag voor de rechtbank in Groningen.

De afgelopen weken zetten een paar honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, onder wie Irakezen, Somaliërs en Iraniërs hun tent op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Woensdag besloot burgemeester Leontien Kompier het kamp door de mobiele eenheid te laten ontruimen. De rechter noemde die maatregel donderdag disproportioneel.