'Festivalcamping gevaarlijker dan tenten Ter Apel'

Het is schromelijk overdreven dat de veiligheid en gezondheid op het tentenkamp bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel in het geding waren. "Op de gemiddelde camping op een festival zijn veel meer risico's", zei advocaat Marcel Schuckink Kool donderdagochtend op Radio 1. Hij spande woensdagochtend al een kort geding tegen de ontruiming aan.

Burgemeester Leontien Kompier gebruikte de veiligheid en gezondheid woensdagavond als argument om het tentenkamp te ontruimen. Volgens de advocaat had ontruiming alleen als laatste redmiddel mogen worden ingezet.

Hij gaf toe dat er een probleem was doordat de voorzieningen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers werden weggehaald. "Maar er had eerst naar een andere oplossing dan ontruiming moeten worden gezocht."

Bij de ontruiming werden 117 mensen opgepakt. Zij zijn overgebracht naar een cellencomplex in Groningen.

De afgelopen weken zetten een paar honderd mensen hun tent op bij het asielzoekerscentrum. Irakezen vormden de grootste groep, maar er zaten ook onder meer Somaliërs en Iraniërs bij. De asielzoekers protesteerden tegen hun uitzetting uit vrees dat een terugkeer naar hun vaderland niet veilig is.

Demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) bood de uitgeprocedeerde asielzoekers dinsdag tijdelijk onderdak aan. De Irakezen besloten woensdagochtend hun tenten op te breken. De Iraanse en Somalische asielzoekers bleven echter. De gemeente stelde een noodbevel en een noodverordening in, die ontruiming mogelijk maakte.