Irakezen breken tentenkamp Ter Apel op

De Iraakse bewoners van het tentenkamp voor het asielzoekerscentrum in Ter Apel breken hun kamp vrijwillig op. Ze gaan toch nog in op het aanbod dat demissionair minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) hen dinsdag deed, zei een woordvoerder op Radio 1. "Wij zijn er heel erg blij mee."

Leers heeft de uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak aangeboden tot hij half juni spreekt met zijn Iraakse ambtsgenoot Dindar Najman Shafiq Duski. Dinsdag wezen de Irakezen dit aanbod af. "Maar wij moeten ook water bij de wijn doen", zei de woordvoerder. "We hebben de afgelopen weken steun in de politiek gekregen, die steun willen wij niet verliezen."

Hij benadrukte dat het protest vreedzaam is. "Dat moet zo blijven. Wij willen bewijzen dat wij mee willen werken aan een oplossing. Met onze actie hebben we bereikt wat we wilden. Iedereen weet nu wat het probleem van de Irakezen is."

De groep heeft er volgens de woordvoerder alle vertrouwen in dat er uiteindelijk een goede oplossing komt. Hij was zich er wel van bewust dat allerminst kan worden gegarandeerd dat zij mogen blijven. "Het uitgangspunt van de gesprekken tussen Leers en zijn ambtsgenoot is terugkeer."

Een groep Somalische asielzoekers heeft het aanbod vooralsnog afgewezen.