ECB verdeeld over onderpand miljardeninjectie

Het bestuur van de Europese Centrale Bank, waarin de presidenten van de nationale centrale banken van de zeventien eurolanden zitten, was sterk verdeeld over de manier waarop de miljardeninjectie aan banken moest worden vormgegeven. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in een interview in de Volkskrant van vrijdag.

In december en februari verstrekte de ECB meer dan duizend miljard euro aan driejarige leningen aan ongeveer achthonderd banken. De ECB wilde daarmee kredietkrapte voorkomen in de Zuid-Europese landen.

Volgens Knot is het besluit tot een Long Term Refinancing Operation (LTRO) unaniem genomen, maar was er stevige discussie over het onderpand dat de banken hiervoor moesten afgeven. Dat onderpand moet ervoor zorgen dat de ECB geen verlies lijdt op de leningen. Het beleid van de ECB is in principe dat alleen publiek verhandelbaar onderpand geaccepteerd wordt.

"Toen bleek dat een heel groot deel van de banken die we wilden helpen, niet aan de LTRO konden deelnemen", zegt Knot. Het ging daarbij vooral om banken in Zuid-Europa, die veel uitlenen aan het midden- en kleinbedrijf. Uiteindelijk dwongen Spanje, Italië, Portugal, Frankrijk, Ierland, Cyprus en Oostenrijk af dat zij op eigen risico individuele kredieten aan mkb-bedrijven mogen accepteren als onderpand en dat dus de normen voor onderpand voor banken uit die landen werden verlaagd.

Knot en ook Bundesbankpresident Jens Weidmann waren hierover 'minder enthousiast', aldus de DNB-president. "Ik had het liever anders gezien, ik had liever gehad dat we dit allemaal niet hadden gedaan", vertelt Knot tegenover de krant. "Maar het zijn exceptionele omstandigheden. Dit heet niet voor niets onconventioneel monetair beleid. Dit is gewoon crisismanagement, dit is de brandweer laten uitrukken."

Knot benadrukt dat het risico van de normverlaging wordt gedragen door de nationale banken, en niet door het gehele eurosysteem. Mocht een bank met een LTRO-lening alsnog omvallen, dan wordt dat betaald door het land zelf. Volgens de Volkskrant is dat echter van weinig waarde, omdat veel van die landen die verliezen niet kunnen dragen. Mocht het zover komen, dan wordt volgens de krant het verlies alsnog opgevangen door het eurosysteem.


ECB verdeeld over onderpand miljardeninjectie (Foto: Novum)