'Menselijke resten opvarenden Titanic op zeebodem'

In de modderige oceaanbodem waarop het wrak van de Titanic rust bevinden zich mogelijk nog overblijfselen van verdronken opvarenden. Dat blijkt volgens de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) uit foto's van de omgeving van het scheepsskelet. Die werden vrijgegeven ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag van de schipbreuk van het onzinkbaar geachte reuzenschip.

De jas en laarzen die op de foto's zichtbaar zijn liggen zo bij elkaar dat het aannemelijk is dat zij samen met hun eigenaar naar de kelder zijn gegaan, meent de directeur maritiem erfgoed van de NOAA. ''Dit zijn geen schoenen die zorgvuldig naast elkaar uit iemands plunjezak zijn gevallen en paarsgewijs op de zeebodem zijn beland'', zei James Delgado zaterdag. Tot dusver hielden onderzoekers vol dat op de laatste rustplaats van de Titanic geen stoffelijke resten van verdronken opvarenden zijn te vinden.

De meer dan vijftienhonderd passagiers en bemanningsleden die bij de ramp in 1912 in de nacht van 14 op 15 april het leven lieten zijn zondag op tal van plaatsen herdacht. Passagiers van de herdenkingscruise met de MS Balmoral, die zondag voor anker lag op de plek des onheils, droegen de slachtoffers op in hun gebeden. Na een ogenblik van gewijde stilte wierpen zij drie rouwkransen in de golven die honderd jaar eerder de Titanic verzwolgen.

In het Noord-Ierse Belfast, waar de gigantische oceaanstomer ooit van stapel was gelopen, werd zondag een gedenkteken onthuld. Plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders, nabestaanden en Robert Ballard, die het wrak in 1985 op de oceaanbodem ontdekte, woonden de plechtigheid bij. Na een minuut stilte zong een koor de hymne Nearer My God to Thee, dat naar verluidt werd gespeeld door de musici van de Titanic toen het stoomschip na zijn noodlottige aanvaring met een ijsberg ten onder ging.

Zaterdag trok een herdenking in de kathedraal van Belfast al duizenden belangstellenden. Schrijver Glenn Patterson gaf tijdens die ceremonie stem aan de slachtoffers. Ze werden volgens Patterson weliswaar ruw uit de twintigste eeuw weggerukt, maar 'wij leefden in plaats daarvan voort in mythen, vulden een bibliotheek met boeken, voldoende celluloid om de oceaan drie maal te overspannen, meer complottheoriëen dan John F. Kennedy, een complete toeristische industrie, en een requiem of twee'. ''We zullen jullie allemaal overleven.''

Ook in het Britse Southampton, de vertrekhaven die veel uit de stad afkomstige bemanningsleden nooit zag terugkeren, en in het Canadese Halifax, waar meer dan honderd omgekomen opvarenden liggen begraven, werden zondag herdenkingsdiensten gehouden.


'Menselijke resten opvarenden Titanic op zeebodem' (Foto: Novum)