FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 april 2012

De Boer: "Het had wat meer gemogen"

Ajax-coach Frank de Boer zag zijn ploeg voor de tiende keer op rij winnen. Toch vindt hij dat zijn ploeg tegen De Graafschap (3-1) beter had mogen presteren. "Het had allemaal wel wat meer gemogen. Dit was een beetje voor het publiek. We komen na drie minuten met 1-0 en dan hoopt iedereen op 10-0. Zo makkelijk is dat echter niet, maar we speelden vooral in de eerste helft ook veel te slordig", aldus De Boer na afloop van het duel op de persconferentie.

"Toch stonden we bij rust met 3-1 voor. In de tweede helft deden we het stukken beter, maar toen scoorden we niet. Dan bloedt zo'n wedstrijd dood", zo voegde de oefenmeester van de Amsterdammers eraan toe. De drie punten die Ajax met deze overwinning pakt, brengt de club uit de hoofdstad echter wel dichtbij de titelprolongatie.

Met nog vier speelronden op het programma voert Ajax de ranglijst aan. Het verschil met achtervolgens AZ en Feyenoord bedraagt zes punten. Als de Amsterdammers de komende twee speelronden weten te winnen, zou de 31e landstitel mogelijk al gevierd kunnen worden.
 
 


Drenthe disciplinair gestraft door Everton

Royston Drenthe ontbrak zaterdag om disciplinaire redenen in de selectie van Everton. Trainer David Moyes wenste tijdens het duel met Liverpool in de halve finale van de FA Cup (1-2) geen gebruik te maken van de 25-jarige middenvelder. "Dit is intern besloten en wij doen hier verder geen uitlatingen over", meldt Everton aan Sky Sports.

Drenthe wordt door de Toffees gehuurd van Real Madrid. Volgens Engelse media werd Drenthe gestraft, omdat hij in gesprek zou zijn met grote rivaal Liverpool. Zijn contract bij de Spanjaarden loopt aan het einde van dit seizoen af, waardoor hij transfervrij op zoek kan naar een nieuwe club.

Proces Breivik begint maandag

Maandag begint in Oslo het proces van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik. De 33-jarige heeft bekend op 22 juli vorig jaar 77 mensen te hebben gedood. Hij acht zichzelf echter niet schuldig in juridische zin. Met zijn daad zegt hij Noorwegen te hebben willen behoeden voor islamisering.

Op de bewuste vrijdag liet Breivik een bomauto ontploffen in de regeringswijk van Oslo. Vervolgens toog hij naar het eilandje Utøja, waar hij een bloedbad aanrichtte onder deelnemers aan een jongerenkamp van de regerende sociaaldemocratische Arbeiderspartij.

De rechters moeten zich eerst over de toerekeningsvatbaarheid van Breivik uitspreken. Experts achtten hem na een eerste onderzoek ontoerekeningsvatbaar, nieuwe onderzoekers kwamen tot een tegengestelde conclusie.

Voor de rechtbank wil Breivik volgens zijn advocaat zeggen dat het hem alleen maar spijt dat hij niet meer mensen heeft gedood.

Van de Laak treurt: "Seizoen is nu mislukt"

Koen van de Laak viel zondag voor de tweede wedstrijd op rij in bij FC Groningen, maar hij hield er weinig plezier aan over omdat Roda JC zegevierde. 

Groningen ging thuis met 0-1 onderuit "Je kunt wel raden dat er een teleurgestelde stemming heerste in de kleedkamer. Dat mag ook wel", zei Van de Laak op de clubsite van Groningen. "De play-offs zijn zo goed als verkeken en dus is het seizoen mislukt", aldus de middenvelder.

"Het is nu zaak de competitie een waardig einde te geven. Volgende week wacht ons een mooie uitdaging in Amsterdam. Het was niet goed, maar in deze situatie hoeft het niet altijd mooi. Het geluk ontbrak, terwijl we ook wel veel strijd hebben geleverd. Helaas wonnen we op de juiste momenten de duels niet. Het doelpunt viel weer uit een stilstaande situatie", zei Van de Laak.

"We hebben niet veel kansen gecreëerd, maar ook weinig weggegeven. We hadden niet hoeven te verliezen", besluit de 29-jarige Brababnder, die lange tijd buitenspel stond vanwege een zware knieblessure. "Ik heb meer minuten gemaakt dan afgelopen donderdag en dat is goed."

Monaco verslaat Isner in finale Houston

Juan Monaco heeft zondag het ATP-toernooi in Houston gewonnen. De als vierde geplaatste Argentijn verraste in de finale thuisfavoriet John Isner (2) met 6-2, 3-6, 6-3. Voor Monaco was het de vijfde titel in zijn loopbaan en de tweede van dit jaar. In februari schreef hij het toernooi in Vina del Mar op zijn naam.

De 28-jarige Monaco, die zijn twee eerdere ontmoetingen met Isner nog verloor, neemt het volgende week in Monte Carlo in de eerste ronde op tegen Robin Haase. Isner stijgt door het bereiken van de finale wel naar de negende plaats op de wereldranglijst.

De Spanjaard Pablo Andujar toonde zich voor het tweede jaar op rij de sterkste in Casablanca. Op het Marokkaanse gravel was hij zijn landgenoot Albert Ramos (7) de baas met 6-1, 7-6 (5). De 26-jarige Andujar, die als derde was geplaatst, klaarde de klus in een uur en 46 minuten.


Monaco verslaat Isner in finale Houston (Foto: Novum)

Van Barneveld pakt dubbel in Barnsley

Het is voor darter Raymond van Barneveld een weekeinde geworden om in te lijsten. Nadat hij gister al de UK Open Qualifier won, sloeg Barney vandaag weer toe. In de finale was hij te sterk voor Ian White, het werd 6-2. 

De Hagenaar won in de eerste ronden van Kevin Dowling, Tony West en Darren Johnson. De vierde ronde wist Barney maar nipt te winnen van Wes Newton met 6-5. In de kwart- en halve finale won Barney heel simpel van Dennis Priestley en Richie Burnett. Het werd 6-1 en 6-2 respectievelijk. Deze zege levert Van Barneveld 6000 Engelse pond op en brengt zijn prijzengeld dit weekend op 12.400 pond, omgerekend zo'n 15000 euro. 

''Het is niet veel spelers gegeven om twee keer in een weekeind te winnen. Dus, ben ik hier enorm trots op. Ik heb er hard voor gewerkt, voel me volledig fit en bulk van het zelfvertrouwen. De eerste partijen waren nog niet om over naar huis te schrijven. Het vervolg was echter uitstekend”, jubelde Van Barneveld. 

De overige Nederlanders kwamen niet ver. Gino Vos en Roland Scholten werden in de derde ronde uitgeschakeld, de overige landgenoten vlogen er nog sneller uit. In het weekend van vijf en zes mei zijn de laatste UK Open Qualifiers, de top96 van alle kwalificatietoernooien mogen meedoen aan de UK Open begin juni in Bolton. 

Nieuw spel van makers Space Quest in de maak

Scott Murphy en Mark Crowe, de "Two Guys from Andromeda" die verantwoordelijk zijn voor de Space Quest-spellen uit de jaren 80 en 90, zijn bezig met een nieuwe "spaceventure", wat dat ook moge betekenen. Heel veel details zijn nog niet bekend, behalve dat het om een spirituele opvolger van de Space Quest-spellen zal gaan.

"we have some real…, stuff to share, incorporating that same style of comedy, wonder and excellence you expect from a Two Guys adventure," aldus het duo op hun website. Hieronder het aankondigingsfilmpje.

[Upd] Ernstig ongeluk op A16 bij Rotterdam

Ten minste zes voertuigen zijn zondagavond betrokken geraakt bij een aanrijding op de A16 bij Rotterdam. Er zijn meerdere gewonden, en ten minste een persoon zit bekneld in een voertuig, zo meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De ernst van de verwondingen is onbekend.

Het ongeluk gebeurde op de parallelrijbaan in zuidelijke richting bij de afrit naar Feijenoord. Meerdere ambulances, een traumahelikopter en brandweermaterieel zijn naar de plaats des onheils gedirigeerd.

Tussen knooppunt Terbregseplein en de Van Brienenoordbrug is een omleiding ingesteld. Ter hoogte van Feijenoord zijn twee rijstroken afgesloten.

Update 22.18 uur
Inmiddels zou een van de gewonden overleden zijn. Dit meldt RTV Rijnmond op haar website.

[WTCC] Uitslagen Marrakech

Alain Menu heeft de eerste race van het World Touring Car Championship in Marrakech op zijn naam geschreven, terwijl zijn Chevrolet-teamgenoot en kampioenschapsleider Yvan Muller de tweede voor zich opeiste. Tom Coronel werd met de BMW in de eerste omloop achtste en in de tweede vierde.

Race 1

Menu kende in de eerste race geen enkel probleem. De Zwitser startte vanaf poleposition en hield de gehele wedstrijd zijn teamgenoot Rob Huff achter zich. Kampioenschapsleider Muller reed eenvoudig naar de derde stek, voor de SEAT van Pepe Oriola. Achter dit kwartet was het in de straten van Marrakech spannender.

Coronel mocht als derde vertrekken, maar viel door een slechte start terug. De Nederlander werd in het begin van de race in de rondte getikt door Alex MacDowall en viel terug naar een twaalfde plaats. In de chaos vonden enkele rijders hun waterloo, waardoor een safety car noodzakelijk was. Coronel reed nadat het veld weer vrijgegeven was naar een achtste stek, maar meer zat er niet in voor de BMW-coureur.

Race 2

Rookie James Nash mocht met de Ford in de tweede wedstrijd van pole starten, maar kon niet lang genieten van deze plaats. Al na enkele ronden kwam de Chevrolettrein langsdenderen, waarna de zege naar Muller ging, voor Huff en Menu. Achter dit trio vocht Coronel een verbeten strijd uit met Stefano D'Aste door zich overal op de baan breed te maken. De Nederlander hield er de vierde plaats aan over, voor D'Aste en Nash die hiermee het beste resultaat voor Ford dit jaar boekte.

In het kampioenschap leidt Muller nu met 130 punten, voor Menu die er 24 minder heeft. Huff staat met 97 punten derde, terwijl Coronel met 77 punten best of the rest is.

Ferguson: "Young ging voor de strafschop"

Sir Alex Ferguson zag Manchester United zondag met 4-0 winnen van Aston Villa, maar hij stoorde zich enigszins aan Ashley Young.

Young versierde een strafschop voor Manchester United tegen zijn voormalig werkgever. Na zeven minuten ging de middenvelder makkelijk liggen en kreeg tot frustratie van Aston Villa een penalty cadeau. "Hij ging voor de strafschop", zei Ferguson na het duel tegen Engelse media.

"Hij viel wat overdreven en had dat niet moeten doen. In mijn ogen was het wel degelijk een strafschop. Er was contact, dus ik vond het niet vreemd dat Ashley naar de grond ging." Collega Alex McLeish kon zich niet vinden de woorden van zijn landgenoot. "Ik vond het geen penalty."

"Ashley gooide zichzelf tegen Ciaran Clark aan. Hij probeerde juist zijn been weg te trekken", zei de trainer van Villa. "We weten op welke wijze Ashley penalty's zoekt, daar hadden we dan misschien beter op in moeten spelen. Erg jammer, want we begonnen wel goed", aldus McLeish.

Geblesseerde Klose kan restant seizoen vergeten

SS Lazio kan de rest van dit seizoen vermoedelijk geen beroep meer doen op Miroslav Klose. De blessure van de Duitse spits is ernstiger dan gedacht werd.

"Ik hoop Klose en Senad Lulic terug te hebben voor de laatste twee speelronden, maar het wordt een lastig verhaal. Voor Klose zou het weleens einde seizoen kunnen zijn”, vertelde trainer Edoardo Reja. Klose liep in maart een spierblessure op in het bovenbeen en komt sindsdien al niet meer in actie.

De kwetsuur van de Duitser is een flinke tegenvaller voor SS Lazio. De club die uitkomt in de Italiaanse Serie A strijdt nog volop voor een plek in de Champions League. De verwachting is dat de spits ruim op tijd voor het EK fit zal zijn. Bij de Duitse nationale ploeg zal Klose zeer waarschijnlijk een rol als invaller bekleden.

Israëliër slaat fietsende activist met geweer

Het Israëlische leger heeft een onderzoek ingesteld naar een incident op de Westelijke Jordaanoever, waarbij een officier een buitenlandse fietsende activist met een geweer in het gezicht sloeg. De nationaliteit van de fietser is niet bekendgemaakt. Dat heeft een woordvoerster van het leger zondag gezegd.

De Israëlische tv-zender Channel 10 toonde beelden waarop te zien is hoe de officier met zijn automatische geweer de activist sloeg. De buitenlander nam met Palestijnen en activisten deel aan een fietstocht door de Jordaanvallei. Volgens de zender riepen de betogers anti-Israëlische leuzen.


Israëliër slaat fietsende activist met geweer

Chelsea tegenover Liverpool in FA Cupfinale

Chelsea heeft zondag ten koste van Tottenham Hotspur de finale van de FA Cup bereikt. De ploeg van trainer Roberto di Matteo was op Wembley met 4-1 te sterk. Rafael van der Vaart speelde 75 minuten mee bij de Spurs. Chelsea neemt het op 5 mei in de eindstrijd op tegen Liverpool, dat zaterdag Everton de baas was.

De strijd in de Londense stadsderby ging aanvankelijk gelijk op. Toch kwam Chelsea kort voor rust op voorsprong. Didier Drogba draaide knap weg bij William Gallas en haalde verwoestend uit. Na vier minuten in de tweede helft liepen de Blues door een omstreden treffer verder uit.

Juan Mata kreeg de bal uit een hoekschop voor de voeten, maar zijn poging werd voor de doellijn gekeerd. De scheidsrechter kende echter een doelpunt toe. De Spurs zaten niet lang bij de pakken neer. Scott Parker vond met een splijtende pass Emmanuel Adebayor, die Gareth Bale in staat stelde voor de aansluitingstreffer te tekenen.

Verder dan dat kwam de ploeg van trainer Harry Redknapp echter niet. Treffers van Ramires, Frank Lampard en Florent Malouda bezorgden Chelsea een ruime overwinning.

Assange brengt talkshow uit

Julian Assange heeft en twaalfdelige talkshow opgenomen. In deze serie zal de voorman van Wikileaks in gesprek gaan met onder meer activisten, politici en 'visionairs'. De eerste aflevering zal op dinsdag 17 april te zien zijn op de (Engelstalige) zender RussiaToday, en ook op de website van Wikileaks worden geplaatst.

In de aankondiging van de interviewserie laat Assange weten: "WikiLeaks heeft mijn leven niet gemakkelijk gemaakt, maar heeft het wel een platform gegeven om ideeën te verspreiden die de wereld veranderen."

Volgens Assange, die momenteel in het Verenigd Koninkrijk onder huisarrest staat, heeft hij de interviews afgenomen in zijn tijdelijke woning. Hij wacht momenteel op de uitspraak van het Britse hooggerechtshof over een uitleveringsverzoek van Zweden in verband met diverse aanklachten waaronder verkrachting.

[OKT] Waterpolodames beginnen met zege

De Nederlandse waterpolodames zijn het Olympisch kwalificatietoernooi goed begonnen. In het Italiaanse Trieste werd Brazilië eenvoudig met 23-4 verslagen. De periodescores waren 6-1, 6-1, 4-1 en 7-1. 

Iefke van Belkum kwam vier keer tot scoren. Mieke Cabout,  Robbin Remers en Yasemin Smit troffen drie keer het doel. Morgen speelt Nederland  tegen Canada. Canada was vandaag te sterk voor Kazachstan, het werd 15-4. Ook wereldkampioen Griekenland zit in deze groep. Van de vijf landen gaan er vier door naar de kwartfinale. De winnaars van de kwartfinale mogen naar de Spelen. 

FOK!-weekoverzicht week 15

Welkom bij het FOK!-weekoverzicht waarin we wekelijks een overzicht geven van de meest ontroerende, schokkende, humoristische of opmerkelijkste nieuwtjes van die afgelopen week. Heb je suggesties, aarzel dan niet om ze te delen met de redactie!

zondag

De zondag bood een verscheidenheid aan nieuws. Zo werd ter nagedachtenis aan het zinken van de Titanic een cruise georganiseerd die exact dezelfde route af zal leggen als het 'onzinkbare' schip van weleer. In Brazilië speelde een acteur zijn rol als Judas zó goed, dat hij zich bijna echt verhing nadat hij het vekeerde touw koos in plaats van het geprepareerde. In showbizzcity kan Lourdes fluiten naar een plaatsje in de dansgroep van haar moeder nadat ze zich met een sigaret in de hand heeft laten fotograferen. Ook in de medische wereld was er lichte beroering toen bekend werd dat de directeur van een vruchtbaarheidskliniek in Londen zelf de meest productieve leverancier was: hij zou circa 600 kinderen hebben verwekt. 

maandagOok op de maandag presenteerden we uiteenlopend nieuws. Zo liet Facebook weten dat ze fotodienst Instagram overneemt voor het luttele bedrag van één miljard euro. In de sportwereld hadden de lopers van de tien kilometer bij de marathon in Utrecht een mazzeltje; door een fout van de organisatie kregen ze een kleine anderhalve kilometer cadeau. In de Achterhoek heeft een regisseur in opleiding de politie flink beziggehouden. Hij zette een ontvoering in scene en kreeg daardoor de politie achter zich aan. Ook op godsdienstig gebied was nieuws: in Duitsland wilden salafisten 25 miljoen gratis exemplaren van de koran uitdelen. 

dinsdagOp dinsdag was er een gemixt aanbod van binnen- en buitenlands nieuws. Zo werd in eigen land de Westerscheldetunnel korte tijd afgesloten omdat er een kudde schapen uit was gebroken. Bij de aanleg van de Hanzelijn zijn vijf jaar geleden twee eeuwenoude graven ontdekt. Om de archeologen meer tijd voor onderzoek te gunnen, werd het nieuws pas vandaag bekendgemaakt. In ons buurland België is het Vlaams Blok in navolging van Wilders een meldpunt voor illegalen gestart. Tot slot trof een Amerikaanse vrouw haar kind in de armen van een inbreekster aan. Het meest schokkende aan dit nieuws was dat de inbreekster het kindje borstvoeding gaf. 

woensdag

Op deze woensdag gingen we de wereld over. In Schotland werden fijnproevers ingezet na een gaslek bij een boorplatform in de Noordzee. Om consumenten gerust te stellen, testten de fijnproevers de verschillende vissen op aanwezigheid van stoffen die er niet thuishoren. Volgens de Marokkaanse leider van de jihadisten, Omar al-Haddouchi, hebben de moslims niets meer in Frankrijk te zoeken en doen ze er beter aan om te verhuizen naar bijvoorbeeld een Noord-Amerikaans land. In Argentinië is een prematuur baby'tje door het oog van de naald gekropen. De drie maanden te vroeg geboren baby lag al voor dood in het mortuarium, terwijl het gewoon in leven bleek te zijn. We streken neer op eigen bodem, waar een familie kauwen er voor zorgde dat de A4 langer openblijft, om zo de broedende vogels niet te storen. 

donderdagOp donderdag liet de politie zien dat ze ook nog wel eens wat anders doet dan alleen maar bonnen schrijven. Zo werd er een officieel opsporingsbericht verstuurd voor een jongetje van tien jaar dat zijn favoriete knuffelpinguïn kwijt was geraakt. In het kader van de politieacties deelden agenten deze dag dan ook geen bonnen uit aan hardrijders, maar kindertekeningen. In Baton Rouge, Louisiana, wilde een alligator blijkbaar graag op vakantie, hij meldde zich keurig bij de balie van een motel. Een gast die het beest wilde vangen, werd naar het ziekenhuis afgevoerd met bijtwonden. In eigen land werd eindelijk de compensatie voor Vodafoneklanten bekendgemaakt: volgende maand mogen zowel abonnees als prepaidbellers vier dagen gratis bellen en sms'en

vrijdagDeze vrijdag bleven we dicht bij huis. De discussie speelde al veel langer, maar laaide afgelopen vrijdag weer eens op. Dit keer riep Pieter van Vollenhoven op tot het toestaan van gedwongen anticonceptie voor mensen die niet voor zichzelf kunnen instaan. Wat ook tot ophef leidde was de zaak van de man die zijn achtjarige dochter prostitueerde op internet. Vrijdag kreeg hij de eis te horen: een celstraf van anderhalf jaar. Bij de Nijmeegse vierdaagse zullen enkele duizenden mensen de 'Via Gladiola' niet kunnen passeren, ze werden uitgeloot. Zoals elk jaar overtreft het aantal aanvragen de hoeveelheid beschikbare startplaatsen. Tot slot wist in Duitsland een man het 14 jaar lang te presteren om salaris te krijgen voor het niets doen.  

zaterdagDe film De lift heeft bij menigeen voor nachtmerries gezorgd, en het eerste nieuwtje van de zaterdag zal dan ook bij velen een déjà vu oproepen: in 's-Gravenhage werd een man dood gevonden in een liftschacht. In politieke kringen is er vol walging gereageerd op het nieuwe programma 'Echt Scheiden' op RTL4. Youp van 't Hek vindt zelfs dat RTL4 baas Erland Geljaard en Natasja Froger opgesloten moeten worden wegens kindermishandeling. Waar mensen ook raar van opkeken is van een man in Veenendaal die met een bebloede hand rondliep. Onderzoek wees uit dat hij met een schuurmachine de naam van zijn ex had geprobeerd te verwijderen. We begonnen de dag met een nachtmerrie; we sluiten af met een droom: een man die net drie weken bij een bedrijf was aangenomen, mag zich miljonair noemen, omdat het bedrijf werd opgekocht door Facebook

Kanye West verandert omstreden naam single

Kanye West heeft zijn nieuwe single omgedoopt tot Way Too Cold. Eerder heette het nummer Theraflu, maar op die naam kreeg de rapper commentaar van de fabrikant van het in de Verenigde Staten griep- en verkoudheidsmedicijn met die naam.

Island Def Jam, het platenlabel van West, noemt de naamsverandering in een verklaring aan entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter een 'creatieve beslissing'. Eerder zei een woordvoerder van fabrikant Novartis dat het bedrijf de 'verwijzing naar en de manier waarop West Theraflu neerzet' niet goedkeurt.

De rapper noemde het nummer zo omdat hij naar eigen zeggen zo koud is tegen zijn vijanden dat ze kou vatten. Ze hebben een dosis Theraflu nodig om te herstellen.

De single kreeg eerder ook kritiek van dierenrechtenorganisatie PETA, waarnaar in het nummer wordt verwezen. "Zeg tegen PETA dat mijn nerts over de grond sleept", rapt West. In een reactie zei de dierenrechtenorganisatie de reputatie van Kanye als 'een man zonder empathie voor dieren en mensen' stuitend te vinden.

Meer dan een miljoen bezoekers Museumweekend

Het Museumweekend heeft zaterdag en zondag meer dan een miljoen bezoekers getrokken. Dat laat de organisatie zondagavond weten. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen de kaap van de een miljoen bezoekers net niet werd gerond. Voor het eerst moesten bezoekers in de vierhonderd musea dit jaar een euro entree betalen.

Het thema van de 31e editie van het Museumweekend was 'Laat je verrijken door het museum'. Het frisse, wisselvallige weer werkte de hoge bezoekersaantallen in de hand, zo vermoedt de Nederlandse Museumvereniging.

Tot de succesvolle deelnemers behoorden Het Prinsenhof in Delft, het Geldmuseum in Utrecht, het Stedelijk Museum Schiedam. Op de Brink in Assen stond een lange rij bezoekers voor het Drents Museum.

Volgend jaar wordt het Museumweekend gehouden op 6 en 7 april.

Geen vervolging voor lekken politie-informatie

Een medewerker van de Haagse politie die vertrouwelijke informatie heeft gelekt, wordt daarvoor niet vervolgd. Dat meldt advocaat Michel van Stratum zondag. Justitie heeft de raadsman laten weten dat de betrokkene disciplinair wordt gestraft. Van Stratum had vanwege het lekken in september aangifte gedaan tegen onder anderen burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen.

De gelekte informatie was belastend voor een cliënt van Van Stratum. De man zou vuurwapengevaarlijk zijn, meldde het AD. De raadsman vermoedt dat die informatie is gelekt om zijn cliënt in een slecht daglicht te plaatsen en een inval in de woning van de zus van de man in juli vorig jaar te rechtvaardigen.

De woning werd bewoond door een hoge Surinaamse diplomaat, waardoor de inval leidde tot een diplomatieke rel. Het lek kwam Van Aartsen daarom goed uit, betoogt Van Stratum. Hij vermoedt dat ook de ambtenarij rond Van Aartsen betrokken is bij het lek. Van Stratum gaat in beroep tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie.

Nederland heeft na de inval in de woning van de diplomaat mondeling en schriftelijk excuses aan Suriname aangeboden.

Fosforfabriek Thermphos vervolgd voor ongeval

De Zeeuwse fosforfabrikant Thermphos wordt vervolgd voor de dood van twee mannen in mei 2009. Het bedrijf wordt onder meer gedagvaard voor dood door schuld, meldt het Openbaar Ministerie zondagavond. De mannen kwamen om bij een bedrijfsongeluk toen ze tijdens werkzaamheden aan een oven waarschijnlijk de giftige stof fosfine inademden.

"Een werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, zeker als je met gevaarlijke stoffen werkt", licht een woordvoerder van het functioneel parket de beslissing toe. "Thermphos heeft er in onze ogen niet alles aan gedaan om een zwaar ongeval te voorkomen."

De mannen raakten bij de werkzaamheden onwel en werden bewusteloos naar ziekenhuizen gebracht, waar ze dezelfde dag overleden. Een derde slachtoffer overleefde het wel.

Tegen het bedrijf uit Ritthem, onder de rook van Vlissingen, loopt nog een ander strafrechtelijk onderzoek, over het overtreden van milieuregels. Dat onderzoek loopt al jaren. Omdat het om complexe onderzoeken gaat is besloten het bedrijfsongeval apart voor de rechter te brengen.

Thermphos komt geregeld negatief in het nieuws vanwege het gebrekkig naleven van milieu- en andere regels. Vorige maand kreeg de fabriek een laatste waarschuwing omdat het enkele incidenten niet had gemeld. In februari had het al een boete van vijftigduizend euro van de provincie aan de broek gekregen voor de te hoge uitstoot van cadmium. Omwonenden klaagden in het verleden over hoofdpijn, ademhalingsproblemen en duizeligheid.

De rechtszaak tegen het bedrijf naar aanleiding van het fatale bedrijfsongeval moet in oktober van start gaan. Wanneer het onderzoek naar de overtreding van de milieuregels is afgerond kan justitie nog niet aangeven.

Call of Duty-verkopen kakken in

Het lijkt erop dat de verkopen van de jaarlijkse Call of Duty-games inkakken. De totale verkopen voor het nieuwste deel, Modern Warfare 3, liggen achter op die van Black Ops op het zelfde moment in zijn leven. Dit ondanks een beter openingsweekend van Modern Warfare 3.

De exacte cijfers zijn helaas niet publiekelijk bekendgemaakt, maar analisten van Macquire Equities geven aan dat de verkopen zo'n 4,2% achterlopen. Vooral in maart zijn er nadrukkelijk minder Call of Duty-games verkocht dan in voorgaande jaren, Modern Warfare 3 verkocht minder dan de helft van wat Black Ops deed in maart vorig jaar.

Analisten van PiperJaffray geven aan dat deze significante dalingen vooral het gevolg zijn van een verschuivende interesse van casual gamers. Deze gamers gebruiken hun console steeds vaker voor andere soorten media als het streamen van films.

Onze favoriete analist Michael Pachter geeft aan dat de piek op launch en lagere verkopen later in de cyclus betekenen dat games het veel vaker moeten hebben van de launchperiode.

Activision, uitgever van de CoD-games, hoeft zich overigens nog niet heel druk te maken. Zij behalen 34% van hun inkomsten uit digitale verkopen met als belangrijkste inkomstengenerator de 1,5 miljoen Call of Duty Elite-leden.

blops
Call of Duty: Black Ops

[Premier League] United veel te sterk voor Villa

Manchester United heeft zich zondag moeiteloos gehandhaafd aan kop van de Premier League. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson won thuis met 4-0 van Aston Villa, en behoudt een voorsprong van vijf punten op naaste belager Manchester City.

United liet er weinig twijfel over bestaan wie de sterkste van de twee ploegen was. Al na zeven minuten was het raak. Ciaran Clark van Villa had Ashley Young onderuit gehaald in het strafschopgebied voordat Wayne Rooney uit de toegekende penalty de 1-0 liet aantekenen.

Niet ver voor rust sloeg United weer toe. Danny Welbeck profiteerde van goed voorbereidend werk van Patrice Evra: 2-0. In de tweede helft was Rooney weer trefzeker. De spits van de Mancunians scoorde in de 73e minuut uit een voorzet van Antonio Valencia. Het was zijn 24e doelpunt in de Premier League dit seizoen. Ver in blessuretijd liet Manchester de fans op Old Trafford zelfs nog een keer juichen. Luis Nani tekende voor de treffer.

Aston Villa staat op de veertiende plaats in de Premier League. De club uit Birmingham staat zes punten boven de degradatiestreep en moet in de resterende duels nog voorzichtig zijn.


Manchester United veel te sterk voor Aston Villa (Foto: Novum)

Facebook voor Vita geüpdatet

De Facebook-app voor PlayStation Vita kende een lastige start maar heeft dit weekend een update gekregen waarbij een aantal features toegevoegd zijn. Zo is het nu mogelijk om foto's te uploaden en te Facebooken in één van de systeemtalen.

De update brengt de versie naar 1.01 en in onderstaande screenshot worden kort alle nieuwe mogelijkheden genoemd. De update komt tevoorschijn zodra je de app opstart.

fb

Brecel (17) jongste speler ooit op WK snooker

Luca Brecel heeft zich zondag als eerste Belg ooit gekwalificeerd voor het WK snooker. De 17-jarige Belgisch Limburger zette in de laatste kwalificatieronde een 5-4 achterstand tegen de Engelsman Mark King om in een 10-8 overwinning. Brecel is tevens de jongste deelnemer aan het WK snooker allertijden. 

Brecel, de nummer 87 van de wereld, moest vier kwalificatierondes winnen om aan het hoofdtoernooi van het WK mee te mogen doen. In de eerste ronde werd de Ier Ian McCullogh met 10-2 verslagen. De Engelsman Barry Pinches werd met 10-3 ook snel aan de kant gezet. De derde ronde was voor Brecel een stuk lastiger. Michael Holt, de nummer 29 van de wereld, werd pas in het laatste frame verslagen met 10-9.  

Brecel werkte de achterstand bij aanvang van de tweede sessie direct weg en won de eerste drie frames van de sessie. King kwam echter terug tot 8-8, maar in de laatste twee frames moest King zijn meerdere erkennen in Brecel. 

Stephen Hendry is er voor de 27ste keer op het WK, hij versloeg in de kwalificatie Yu Delu met 10-6. De eindfase van het WK wordt van 21 april tot 7 mei in het Crucible Theatre van Sheffield gespeeld. De loting voor het WK is maandag. 

Mollema: koers niet hard genoeg

Bauke Mollema eindigde vandaag in zijn eerste Amstel Gold Race als tiende. Daarmee was de Raborenner de beste Nederlander. Mollema verklaarde na afloop dat een te grote groep begon aan de slotbeklimming van de Cauberg.

"De koers is niet hard genoeg geweest voor mij. Ik ben in vorm, maar met zo veel rappe mannen om me heen wist ik dat ik niet voor het podium ging sprinten", aldus de Nederlander. "Ik verloor ook wat snelheid omdat ik moest uitwijken voor een valpartij."

Sekteleden Brazilië aten en verkochten mensenvlees

Drie leden van een Braziliaanse sekte zijn aangehouden omdat zij zeker twee vrouwen zouden hebben opgegeten. De drie verdachten aten niet alleen zelf mensenvlees, maar verwerkten dat ook in gehaktbrood dat ze verkochten.

Het drietal was lid van een sekte die streefde naar 'de zuivering van de wereld en een krimp van de wereldbevolking', zei inspecteur Wesley Fernandes van de politie in Garanhuns. Van de aangehouden man zou een boek zijn verschenen waarin hij uit de doeken doet dat hij stemmen hoort en geobsedeerd is door het ombrengen van vrouwen. Het werkje draagt volgens de lokale krant Estado de Sao Paulo de titel 'Bekentenissen van een schizofreen'.

Het drietal heeft een bekentenis afgelegd. Jorge Beltrao Negromonte, zijn vrouw en zijn minnares waren woensdag opgepakt. De politie kreeg hen in het vizier toen een van de verdachten de creditcard van een van hun slachtoffers gebruikte.

De verdachten zouden hun prooien hun huis in hebben gelokt door ze een betrekking als oppas aan te bieden. De politie vond de overblijfselen van twee slachtoffers in de achtertuin. De politie verstoorde de voorbereidingen voor een derde voorgenomen moord, op een vrouw in het naburige Lagoa do Ouro.

Het drietal zou gehaktbrood met een vulling van mensenvlees aan de man hebben gebracht in hun buurt. De geschokte buurtbewoners hebben donderdag hun woede gekoeld op het huis waar de gruweldaden zouden hebben plaatsgevonden en dat tot de grond toe afgebrand.

Koe hindert verkeer op A58

Een koe op de snelweg A58 bij Arnemuiden heeft zondagmiddag voor verkeershinder gezorgd. Het beest liep enige tijd op de rijbaan in de richting van Goes. Meerdere mensen probeerden de bruine koe, mogelijk nog een kalf, van de weg af te krijgen. Het verkeer moest er voorzichtig langs rijden.

Rond 18.15 uur meldde de politie dat de weg weer vrij was. Van wie de koe was en hoe het dier op de weg was beland, kon een woordvoerder nog niet zeggen.


Koe hindert verkeer op A58 (Foto: Novum)

Kromowidjojo en Veldhuis naar Spelen op 50 vrij

Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben zich op de 50 meter vrije slag geplaatst voor de Olympische Spelen. De 21-jarige Kromowidjojo snelde in de finale van de Swim Cup in Eindhoven naar een persoonlijk record van 24,10 seconden. Ze dook en passant onder de beste seizoenstijd van de Britse Francesca Halsall (24,13).

Veldhuis was in een felle strijd verwikkeld met Inge Dekker om het tweede olympische ticket op de 50 vrij. Veldhuis troefde Dekker af: 24,32 om 24,64. Dekker komt in Londen wel in actie op de 100 meter vlinderslag. Beide vrouwen maken samen met Kromowidjojo en Femke Heemskerk deel uit van de estafetteploeg.

Wendy van der Zanden, Rieneke Terink, Andrea Kneppers en Saskia de Jonge bleven net boven de vereiste richttijd op de 4x200 meter vrij. Ze klokten in Eindhoven 8.02,39, waar 8.02,30 vereist was voor een olympisch startbewijs.

Disney wil Muppets-vervolg in 2013

Na he succes van The Muppets, die bij ons nog in de Nederlandse versie draait maar in de VS al uit is op DVD en blu-ray, hoefden de bazen bij Disney niet lang te twijfelen voordat ze de opdracht gaven voor een vervolg. Dit vervolg zou, zo werd deze week bekend, zomer volgend jaar al moeten verschijnen.

Volgens scenarist Nicholas Stoller wil Disney dat de film een 'caper' wordt, een kraakfilm zoals de tweede Muppets-film, The Great Muppet Caper, ook was. "Ze willen 'm zo snel mogelijk, wat goed is. Ik weet niet precies wanneer ze 'm uit willen brengen. Volgens mij was het iets van volgende zomer, maar ik weet niet of het realistisch is een film dan al klaar te willen hebben. Maar dat ze het zo snel al willen is geweldig. Dat motiveert het schrijven enorm," aldus Stoller tegen filmsite Collider, die al aan het scenario bezig is, samen met Muppets-regisseur James Bobin.

Naast een cameo voor Jason Segel, die de laatste Muppets-film met Stoller schreef en de rol van Gary speelde, zal de film ook nieuwe Muppets krijgen. Volgens Stoller is dit vervolg te vergelijken met hoe The Great Muppet Caper en Muppets Take Manhattan een vervolg waren op The Muppet Movie.

'Menselijke resten opvarenden Titanic op zeebodem'

In de modderige oceaanbodem waarop het wrak van de Titanic rust bevinden zich mogelijk nog overblijfselen van verdronken opvarenden. Dat blijkt volgens de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) uit foto's van de omgeving van het scheepsskelet. Die werden vrijgegeven ter gelegenheid van de honderdste gedenkdag van de schipbreuk van het onzinkbaar geachte reuzenschip.

De jas en laarzen die op de foto's zichtbaar zijn liggen zo bij elkaar dat het aannemelijk is dat zij samen met hun eigenaar naar de kelder zijn gegaan, meent de directeur maritiem erfgoed van de NOAA. ''Dit zijn geen schoenen die zorgvuldig naast elkaar uit iemands plunjezak zijn gevallen en paarsgewijs op de zeebodem zijn beland'', zei James Delgado zaterdag. Tot dusver hielden onderzoekers vol dat op de laatste rustplaats van de Titanic geen stoffelijke resten van verdronken opvarenden zijn te vinden.

De meer dan vijftienhonderd passagiers en bemanningsleden die bij de ramp in 1912 in de nacht van 14 op 15 april het leven lieten zijn zondag op tal van plaatsen herdacht. Passagiers van de herdenkingscruise met de MS Balmoral, die zondag voor anker lag op de plek des onheils, droegen de slachtoffers op in hun gebeden. Na een ogenblik van gewijde stilte wierpen zij drie rouwkransen in de golven die honderd jaar eerder de Titanic verzwolgen.

In het Noord-Ierse Belfast, waar de gigantische oceaanstomer ooit van stapel was gelopen, werd zondag een gedenkteken onthuld. Plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders, nabestaanden en Robert Ballard, die het wrak in 1985 op de oceaanbodem ontdekte, woonden de plechtigheid bij. Na een minuut stilte zong een koor de hymne Nearer My God to Thee, dat naar verluidt werd gespeeld door de musici van de Titanic toen het stoomschip na zijn noodlottige aanvaring met een ijsberg ten onder ging.

Zaterdag trok een herdenking in de kathedraal van Belfast al duizenden belangstellenden. Schrijver Glenn Patterson gaf tijdens die ceremonie stem aan de slachtoffers. Ze werden volgens Patterson weliswaar ruw uit de twintigste eeuw weggerukt, maar 'wij leefden in plaats daarvan voort in mythen, vulden een bibliotheek met boeken, voldoende celluloid om de oceaan drie maal te overspannen, meer complottheoriëen dan John F. Kennedy, een complete toeristische industrie, en een requiem of twee'. ''We zullen jullie allemaal overleven.''

Ook in het Britse Southampton, de vertrekhaven die veel uit de stad afkomstige bemanningsleden nooit zag terugkeren, en in het Canadese Halifax, waar meer dan honderd omgekomen opvarenden liggen begraven, werden zondag herdenkingsdiensten gehouden.


'Menselijke resten opvarenden Titanic op zeebodem' (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie speelronde 30

In de Eredivisie werd dit weekend de 30e speelronde afgewerkt. Koploper Ajax werd verder in het zadel geholpen op weg naar de 31e landstitel, want zowel AZ (3-2 verlies bij PSV) en FC Twente (2-2 gelijkspel tegen NAC Breda) leverden punten in. De Amsterdammers staan nu zes punten voor met nog vier duels te gaan.

FC Twente heeft voor de tweede keer in vier dagen gelijkgespeeld in de Eredivisie. NAC Breda wist op zaterdagavond in blessuretijd een punt uit het vuur te slepen via een goal van Boukhari.

De eerste helft was van een laag niveau, waarna Schalk na rust de score opende. Het leek toch goed te komen voor Twente, dat De Jong twee goals zag maken. Drie minuten in blessuretijd maakte NAC toch nog gelijk door een kopbal van Boukhari en zakten de Enschedeërs naar de vierde plaats.

FC Utrecht heeft een 0-2 achterstand tegen VVV-Venlo om weten te buigen tot een 4-2 overwinning. De Utrechters speelden zich daarmee zo goed als veilig en zullen geen promotie/degradatie-wedstrijden hoeven te spelen.

VVV, dat zestiende staat, kwam al snel op een 0-2 voorsprong via Maguire en Uchebo. Nog voor rust was de orde hersteld in Nieuw-Galgenwaard door goals van Bulthuis en Demouge. Een kwartier na rust zette Demouge de thuisploeg op voorsprong, waarna Gerndt in de slotfase de eindstand op het bord zette.

Verder werd ook de topper gespeeld tussen PSV en AZ. Een verslag van die wedstrijd vind je hier

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
PSV AZ 3-2
N.E.C. Nijmegen sc Heerenveen 2-4
Feyenoord Excelsior 3-0
FC Twente NAC Breda 2-2
FC Groningen Roda JC Kerkrade 0-1
Ajax De Graafschap 3-1
Vitesse ADO Den Haag 1-0
FC Utrecht VVV-Venlo 4-2
Heracles Almelo RKC Waalwijk 1-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax 30 19 7 4 64 84-34
2 AZ 30 17 7 6 58 60-32
3 Feyenoord 30 17 7 6 58 60-33
4 FC Twente 30 16 9 5 57 75-36
5 PSV 30 17 6 7 57 74-44
6 SC Heerenveen 30 16 9 5 57 68-50
7 Vitesse 30 14 6 10 48 41-35
8 RKC Waalwijk 30 12 5 13 41 32-41
9 Roda JC Kerkrade 30 13 2 15 41 48-59
10 N.E.C. Nijmegen 30 12 4 14 40 37-40
11 Heracles Almelo 30 10 7 13 37 45-50
12 FC Utrecht 30 9 9 12 36 47-52
13 FC Groningen 30 10 5 15 35 39-56
14 ADO Den Haag 30 8 8 14 32 33-53
15 NAC Breda 30 8 7 15 31 38-47
16 VVV Venlo 30 7 4 19 25 35-71
17 De Graafschap 30 5 4 21 19 26-65
18 Excelsior 30 4 6 20 18 23-67

De overige rangen en standen van de Eredivisie kan je terug vinden op de Eredivisie pagina.

Zuma trouwt vierde vrouw

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika trouwt het komende weekeinde zijn vierde vrouw. Het huwelijk met zijn verloofde, Bongi Ngema, wordt voltrokken in Nkandla in de provincie KwaZulu-Natal, waar de Zuma's vandaan komen. Dat heeft zijn woordvoerder zondag laten weten.

Het is het zesde huwelijk van de president, een bekende polygamist. Hij scheidde van Nkosazana Dlamini-Zuma, nu kandidaat voor de hoogste post bij de Afrikaanse Unie, in 1998. Een andere vrouw pleegde in 2000 zelfmoord.

Zuma werd dinsdag 70 jaar. Hij zou ongeveer 20 kinderen hebben verwekt. Bij Ngema, die hem vorig jaar vergezelde tijdens een bezoek aan de G20 in Zuid-Korea, heeft hij een zoon van 3 jaar. Volgens zijn woordvoerder betaalt Zuma zelf alle kosten.

Zuma's betrekkingen met vrouwen hebben eerder ophef gewekt. Hij werd in 2006 vrijgesproken van verkrachting.

Zuma trouwt vierde vrouw
Zuma trouwt vierde vrouw (Foto: ANP)

[Bundesliga] FC Köln weer met lege handen

Het ontslaan van trainer Ståle Solbakken heeft FC Köln niet geholpen. De ploeg verloor zondag met 3-0 bij Borussia Mönchengladbach en verkeert in ernstig degradatiegevaar. Borussia Mönchengladbach verzekerde zich door de thuisoverwinning van Europees voetbal volgend seizoen.

Köln zette Solbakken afgelopen week op straat omdat de gewenste resultaten uitbleven. Het treffen met Borussia bracht echter geen ommekeer. Juan Darango scoorde namens de thuisploeg in de eerste helft, Tony Jantschke en Marko Reus waren in respectievelijk de 53e en 55e minuut trefzeker.

De ploeg uit Keulen neemt in de Bundesliga de zestiende stek in en blijft op 29 punten. Mönchengladbach, de nummer vier in Duitsland, is door de winst volgend seizoen in ieder geval zeker van Europees voetbal. De derde plaats, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, is ook nog binnen bereik.

L.L. Sánchez verspeelt leiderstrui in slotrit Castillia

Raborenner Luis León Sánchez is er zondag niet in geslaagd de eindzege in de Vuelta a Castilla y Leon veilig te stellen. De Spanjaard moest zijn concurrenten op de slotklim van de eerste categorie laten gaan. De Panamees Yelko Gómez won de slotetappe, de Spanjaard Javier Moreno kroonde zich tot eindwinnaar.

Sánchez had zaterdag de leiderstrui veroverd door de tweede etappe op zijn naam te schrijven. Hij moest echter passen toen Moreno op de slotklim wegreed. "Luis León hoefde eigenlijk maar acht renners in de gaten te houden", zegt ploegleider Adri van Houwelingen op de website van Rabobank. "Zeven maakten de oversteek, hij zelf helaas niet."

Moreno wist naar een grote kopgroep te rijden en eindigde na 173 kilometer als tweede. Dankzij de bonificatieseconden houdt de Movistar-renner zijn concurrenten achter zich in het klassement.

Kerber steekt stokje voor hattrick Wozniacki

Caroline Wozniacki is er niet in geslaagd voor het derde jaar op rij het tennistoernooi van Kopenhagen te winnen. De 21-jarige Deense (1) verloor op eigen bodem met tweemaal 6-4 van de Duitse nummer twee van de plaatsingslijst Angelique Kerber. Voor de mondiale nummer vijftien is het de tweede toernooizege uit haar carrière.

Het treffen kenmerkte zich door breaks over en weer. In de eerste set had Kerber er aan drie genoeg om met 6-4 te winnen. In het tweede bedrijf brak ze meteen weer de service van Wozniacki, die de eerste twee ontmoetingen had gewonnen. De titelverdedigster gaf zich echter niet gewonnen en nam een 3-1 voorsprong. Vervolgens was het woord weer aan Kerber, die op 5-4 de wedstrijd uitserveerde.


Kerber steekt stokje voor hattrick Wozniacki (Foto: Novum)

Uitslag Heracles Almelo - RKC Waalwijk

Heracles Almelo en RKC Waalwijk hebben vandaag in de Eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld. Beide clubs zijn verwikkeld in de strijd om een plaats in de playoffs voor een Europees ticket. Door de uitslag van vandaag blijft RKC achtste staan en Heracles elfde.

Heracles Almelo

1 - 1

RKC Waalwijk

 42' Duarte    52' Stans
 
 Gele kaart: Ramos (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.490
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Everton (Heracles) mist strafschop (39)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Rienstra (Van Mieghem/65)
Davidson
Looms
Quansah
Bruns
Duarte
Gouriye (Vejinovic/46)
Armenteros
Everton
  Zoet
Bandjar
Drost
Ramos
Van Peppen
Stans
Martina
Braber
Meijers (Alakmak/85)
Schet
Castillion (Van Hout/67)

Taliban kondigen meer aanslagen aan

De Taliban hebben zondag meer aanslagen in Afghanistan aangekondigd. Zondag vielen de radicale moslims diverse doelen in de hoofdstad Kabul en in de provincie aan.

De woordvoerder van de Taliban zei dat de acties een vergelding waren voor de verbranding van korans op een NAVO-basis in het Aziatische land. Ook de moordpartij die een Amerikaanse militair onder Afghaanse burgers aanrichtte en video's waarop te zien is hoe Amerikaanse mariniers hun blaas legen op een dode Talibanstrijder, hebben de Taliban volgens de woordvoerder tot het offensief aangezet.

Taliban kondigen meer aanslagen aan
Taliban kondigen meer aanslagen aan (Foto: ANP)

'VS verdient geld door aanpak crisis'

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft becijferd dat er naar verwachting ongeveer 24 miljard dollar winst wordt gemaakt aan het redden van banken en autofabrikanten tijdens de recessie aan het eind van het vorige decennium.

Dat komt onder meer doordat de zich herstellende auto-industrie voor 230.000 nieuwe banen heeft gezorgd, aldus een rapport van het ministerie. De recessie was de ergste sinds de jaren 30 van de vorige eeuw, en deed 19 biljoen dollar aan persoonlijke rijkdom in rook opgaan. Het leeuwendeel van de verwachte inkomsten, 179 miljard, komt door investeringen en leningen aan banken.

Voor het redden van verzekeringsgigant AIG was alleen al 182 miljard dollar nodig. Voor de bailout van General Motors en Chrysler werd 22 miljard uitgetrokken. De kosten van een faillisement van deze bedrijven zouden veel hoger zijn uitgevallen, stelt het ministerie. Het benadrukt evenwel dat de door de crisis toegebrachte schade nog lang niet volledig is hersteld.

Uiteindelijk wordt er een winst verwacht van 22 miljard dollar op de bailouts van banken, en 2 miljard op leningen om de kredietmarkt weer op gang te krijgen, aldus de ramingen van de Amerikaanse regering.

Grafiek US Treasury over crisis 2007-2009 

Ook GGD bekritiseert hulp Alphen

De GGD Hollands-Midden, die onderzoek deed naar getroffenen en betrokkenen bij het schietincident in Alphen aan den Rijn een jaar geleden, constateert dat de hulpverlening achteraf tekortschiet. Eerder meldde PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch dat een gedeelte van de slachtoffers zich in de steek gelaten voelt.

Het onderzoek van de GGD wordt maandag officieel gepresenteerd. HP/De Tijd wist de hand te leggen op de samenvatting van het onderzoek en plaatste dat zondag op zijn website. Aan het onderzoek namen ruim tweehonderd mensen deel, van de achthonderd mensen die de GGD had aangeschreven.

In totaal gaven 37 van de onderzochte personen - vooral getuigen van het incident, maar ook een enkele zorgverlener - aan dat ze niet de hulp krijgen waar ze behoefte aan hebben, concludeert de GGD. Ze hebben onder meer het gevoel de situatie 'minder goed aan te kunnen', hebben meer gezondheidsklachten, slapen slechter en hebben een groter gevoel van onveiligheid.

De Alphense burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) zei maandag in Eenvandaag dat de gemeente de behoefte aan nazorg voor de slachtoffers van de schietpartij vorig jaar in winkelcentrum De Ridderhof had onderschat. "Ik had niet verwacht dat het zo lang zou duren. Daar hadden we niet direct rekening mee gehouden", aldus Eenhoorn.

Eind juni worden de resultaten van het onderzoek besproken tijdens een bijeenkomst van de gemeente en de GGD met de politie en en 'lokale zorgpartijen'. Daarin moet onder meer aan de orde komen wat er het komende jaar nog moet gebeuren in de hulpverlening aan slachtoffers, nabestaanden, getuigen en zorgverleners.

Bij de schietpartij schoot Tristan van der V. vorig jaar op een zaterdagmiddag zes mensen dood. Daarna maakte hij een einde aan zijn eigen leven.

Afrojack wil dat oma zijn muziek begrijpt

Afrojack wil graag een groot publiek bereiken met zijn debuutplaat. "Ik wil dat mijn oma ernaar kan luisteren en het begrijpt", zegt de dj, die in zijn september zijn eerste album hoopt uit te brengen.

Afrojack werkt daarnaast volop samen met andere artiesten. Zo dook hij onlangs de studio in met Shakira om nieuwe nummers op te nemen. "Ze was heel aardig en stond open voor nieuwe dingen", legt Nick van de Wall, zoals de dj eigenlijk heet, uit aan muziekblad Rolling Stone. "Ze wil gewoon leuke muziek maken. Het gaat er niet om dat we de grootste hit ter wereld maken, als we maar lol hebben."

De 24-jarige Van de Wall werd bekend met popnummers als Give Me Everything en Take Over Control. Onlangs zei hij in een interview dat zijn debuutplaat voornamelijk dancemuziek zal bevatten.

Loopbaan tennisser Ljubicic voorbij

Tennisser Ivan Ljubicic heeft zijn racket aan de wilgen gehangen. De Kroaat sneuvelde vandaag al in de eerste ronde van het Masters-toernooi in Monte Carlo door op het gravel met 6-0 en 6-3 te verliezen van zijn landgenoot Ivan Dodig. Vorige maand kondigde hij al zijn afscheid aan.

Door het verlies van de 33-jarige Ljubicic komt er een einde aan een loopbaan waarin de Kroaat 10 titels op de ATP-tour won, brons in het dubbelspel op de Olympische Spelen van 2004 en in 2005 de Davis Cup. "Ik wist dat het emotioneel zou worden, maar dit doet me toch wel heel veel. Dit is het einde van iets heel moois," zei Ljubicic die als hoogste notering een derde plaats op de wereldranglijst heeft gehad.

Amstel Gold Race prooi voor Gasparotto

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Italiaan van Asatana greep vluchter Oscar Freire terug op 100 meter van de streep en versloeg Jelle Vanendert en Peter Sagan in de sprint.

Na een uur koersen gingen er negen man vandoor die lang vooruit mochten blijven. Michel Kreder, Romain Bardet, Pello Bilbao,Cédric Pineau, Alex Howes, Simone Stortoni, Steven Caethoven, Sébastien Delfosse en Eliot Lietaer kregen maximaal een kwartier voorsprong door het door BMC, Katusha en RadioShack Nissan Trek geleidde peloton.

Bij de Loorberg op 35 kilometer van de finish reden er zes man van de oorspronkelijke kopgroep weg, waaronder Kreder. Het peloton volgde toen al op anderhalve minuut. Uit de nieuwe kopgroep reden Bardet en Howes weg. Op de Kruisberg ontplofte het eindelijk in het peloton, toen BMC de gaskraan opentrok, maar voor veel schade zorgde het niet.

Ook op de Eyserbosweg gebeurde er vrij weinig, maar het peloton was inmiddels uitgedund tot zestig renners. Daarbij zat Robert Gesink inmiddels niet meer, die moest de groep laten gaan, evenals eerder Wout Poels moest doen. De twee koplopers daarentegen gaven nog genoeg gas en lagen op de voorlaatste klim, de Keutenberg, nog voorop. FDJ-renner Badret reed op de klim weg van Howes, maar werd op

In de groep der favorieten gebeurde er nog steeds niks, maar ze grepen Badret op negen kilometer van de streep. Pogingen van onder andere Peter Sagan, Thomas Voeckler en Enrico Gasparotto liepen op niks uit. Het was Oscar Freire die wel een gat wist te krijgen en snel vijftien seconden kreeg op de favorietengroep, waaruit Niki Terpstra achter Freire aanging.

Aan de voet van de Cauberg had Freire nog zeven seconden op Terpstra en de favorietengroep zat op vijftien seconden. Gilbert ging vroeg aan vanuit de groep en pakte snel Terpstra. Freire bleef lang voorop, maar zag de groep met Gilbert, Sagan en Gasparotto snel naderen. Op 100 meter van de streep werd hij gegrepen en zag dat Gasparotto als eerste wist te finishten. De Belg Jelle Vanendert werd tweede en Sagan derde. Freire eindigde nog als vierde, voor Voeckler.

Gewonden A15 door schot op auto

Een jager heeft zaterdag bij het schieten van een gans ook een auto op de A15 geraakt. De voorruit van het voertuig werd daarbij aan een zijde vernield. De twee inzittenden liepen door de glassplinters die eraf vlogen lichte verwondingen op. De jager had niet gemerkt dat hij de auto had geraakt.

Het incident gebeurde zaterdagmiddag op de A15 bij het Gelderse Kesteren. Toen de kogel de auto trof, hoorden de twee vrouwen uit Millingen aan de Rijn een harde klap. Ze konden de auto bij een tankstation aan de kant zetten. Daar ontdekten ze aan de rechterzijde een gat met daarin een kogel van zeven millimeter.

Agenten vermoedden dat het ging om een kogel uit een jachtgeweer. De jachtopziener kon vertellen welke jagers in de buurt waren en welke jachtwapens ze hadden. De jager die zo kon worden opgespoord heeft zijn volledige medewerking aan het onderzoek toegezegd.

Uitslagen Eredivisie (15/04/2012)

In de Eredivisie stonden vanmiddag om 14.30 uur drie wedstrijden op het programma. Ajax won in eigen huis met 3-1 van De Graafschap. Vitesse rekende met 1-0 af met ADO Den Haag, terwijl FC Utrecht VVV-Venlo met 4-2 klopte. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

AFC Ajax

3 - 1

De Graafschap

 3' Boerrigter
 37' Eriksen
 44' Boerrigter
   45' De Leeuw
 
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.107
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van der Wiel (Van Rhijn/71)
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Eriksen
Anita
Janssen
Aissati (Sigthórsson/81)
De Jong
Boerrigter (Ebecilio/76)
  De Winter
Evers
J.Jansen
Van der Pavert
Fränkel
Rose
Meijer
El Hassnaoui (A. Jansen/57)
Vermouth
Poepon (Calvete/83)
De Leeuw (Sreckovic/71)

Vitesse

1 - 0

ADO Den Haag

 60' Ibarra    
 
 Gele kaart: Immers, Vicento (ADO Den Haag)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.261
Arbiter: Smet (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
Van Ginkel
Annan
Van der Heijden (Havenaar/46)
Ibarra (Lieder/89)
Bony
Hofs (Aborah/84)
  Coutinho
Omeruo
N'Toko (J. Verhoek/83)
Horváth
Supusepa
Toornstra (Boussaboun/73)
Visser
Chery
Smolarek
Immers
Vicento (Elbers/88)

FC Utrecht

4 - 2

VVV-Venlo

 29' Bulthuis
 36' Demouge
 58' Demouge
 83' Gerndt
   9' Maguire
 20' Uchebo
 
 Gele kaart: Asare, Wuytens (FC Utrecht), Leiwakabessy, Yoshida, Maguire, Nwofor (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Dijk
Van der Maarel
Schut
Wuytens
Bulthuis
Asare
Van der Gun (Oar/89)
Sneijder
Duplan
Demouge (Gerndt/62)
Takagi
  Gentenaar
Timisela
Vorstermans
De Regt
Leiwakabessy (Fleuren/58)
Meeuwis
Yoshida
Maguire
Berghuis (Cullen/64)
Uchebo
Wildschut (Nwofor/84)

Acteur Shigeru Araki overleden

De Japanse acteur en zanger Shigeru Araki is gisteren op 63-jarige leeftijd overleden. Araki overleed aan de gevolgen van een longontsteking, in een ziekenhuis in Tokio.

Shigeru Araki

Shigeru Araki werd op 9 februari 1949 geboren in Izumi als Ikunori Araki. Na zijn schooltijd speelt Araki in de band Four Saints. In 1968 scoort de band een grote hit met het liedje Chisai Nikki. Van de single worden zo'n 200.000 exemplaren verkocht. Nadat de groep uitelkaar ging in 1973 ging Akari het filmvak in. De acteur werd het meest bekend van de hoofdrol in de serie Kamen Rider Stronger uit 1975.

Shigeru Araki 2

Valve onderzoekt 'wearable computing'

In een blog post van Valve's Michael Abrash worden de ins en outs besproken over een 'Research and Development-concept' binnen het ontwikkelbedrijf wat Abrash beschrijft als "wearable computing". Het concept beschrijft een computer die zo klein is dat een persoon hem constant bij zich kan hebben.

Het computertje zou te integreren zijn in bijvoorbeeld kleding of brillen. Abrash vertelt het volgende:

"By wearable computing, I mean mobile computing where both computer-generated graphics and the real world are seamlessly overlaid in your view; there is no separate display that you hold in your hands (think Terminator vision). The underlying trend as we’ve gone from desktops through laptops and notebooks to tablets is one of having computing available in more places, more of the time."

"The logical endpoint is computing everywhere, all the time – that is, wearable computing – and I have no doubt that 20 years from now that will be standard, probably through glasses or contacts, but for all I know through some kind of more direct neural connection. And I’m pretty confident that platform shift will happen a lot sooner than 20 years – almost certainly within 10, but quite likely as little as 3-5, because the key areas – input, processing/power/size, and output – that need to evolve to enable wearable computing are shaping up nicely, although there’s a lot still to be figured out."

Het project zit nog in een zeer vroeg R&D-stadium. Abrash schrijft:

"The project doesn’t in any way involve a product at this point, and won’t for a long while, if even ever. Please, no rumors about Steam glasses being announced at E3. It’s an initial investigation into a very interesting and promising space, and falls more under the heading of research than development."

"The Valve approach is to do experiments and see what we learn – failure is fine, just so long as we can identify failure quickly, learn from it, and move on – and then apply it to the next experiment."

Meer informatie over het project én over Abrash zelf kun je lezen op de blog van Valve.

CryEngine 3 SDK krijgt update

De graphic-guru's van Crytek brengen ons de 3.4 update van hun CryEngine 3 SDK. De update komt met nieuwe tools als 'revamped DirectX 11 tessellation', verbeterde AI, geavanceerde opties voor character rendering, een geavanceerde glass sharder en veel meer.

Crytek heeft naast de waslijst aan specificaties ook een video online gezet waarin deze begrippen worden uitgeleg middels voorbeelden. Meer details over de nieuwe features van de CryEngine 3 vind je hier.

64% van alle ouders let niet op leeftijdsrestricties van games

In een onderzoek van de Engelse website Play2r is naar boven gekomen dat 64% van de ouders van kinderen onder de 18 niet let op de leeftijdsrestricties die aangegeven worden op de game zelf. Het onderzoek is gehouden onder een totaal van 1221 ouders.

Van de ouders die toegaven niet te letten op de leeftijdsindicatie zei 55% dat ze vinden dat leeftijdsrestricties niet gelden voor videogames. Op de vraag of ze zich zorgen maakten over het feit dat hun kinderen games speelden die voor 18+ bedoeld waren zei 51% "nee". Ook de vraag of de de deelnemers denken dat gewelddadige games ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen agressiever worden, werd door 61% met "nee" beantwoord.

Oprichter van Play2r, Simon Kilby, zei dat de uitkomsten van het onderzoek verrassend waren aangezien dergelijke restricties niet zonder reden zijn geïntroduceerd.

Hillen: zeker minder dan 85 JSF's

Als het volgende kabinet besluit om Joint Strike Fighters (JSF/F-35) te kopen als vervanging voor de F16's, dan zullen het er zeker minder worden dan aanvankelijk gedacht. Dat zei minister Hans Hillen (Defensie) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens de plannen bekijkt Nederland de aanschaf van 85 JSF's. Nu de prijs daarvan oploopt, heeft dat effect op de mogelijk aankoop. "Het aantal zal zeker minder worden. Hoeveel precies, gaan we nog zien", aldus Hillen.

Hillen: zeker minder dan 85 JSF's
Hillen: zeker minder dan 85 JSF's (Foto: ANP)

Olifantenjacht Carlos valt verkeerd

Doordat de Spaanse koning Juan Carlos zijn heup brak, heeft het Spaanse volk dit weekeinde ontdekt dat hun monarch op olifanten jaagt. En dat is de 74-jarige koning op felle kritiek komen te staan. Juan Carlos brak zijn heup tijdens de olifantenjacht in het Afrikaanse Botswana.

Volgens vele Spanjaarden geeft de koning met zijn dure en twijfelachtige hobby het verkeerde voorbeeld. Bijna alle deelnemers (96 procent) aan een enquête van de conservatieve krant El Mundo vonden het niet gepast dat Juan Carlos in deze voor Spanje moeilijke economische tijden in Afrika op olifanten aan het jagen was. Op internet werd heftig gediscussieerd over de ontdekking.

De leider van de linkse oppositiepartij Verenigd Links, Cayo Lara, vond de jacht een bewijs dat de koning had "gelogen", toen hij beweerde dat hij ervan wakker lag dat zo veel Spaanse jongeren zonder werk zitten. Andere partijen onthielden zich van commentaar en wensten de koning veel beterschap.

Juan Carlos brak zijn rechterheup op twee plaatsen door een val tijdens de jacht. Hij werd vrijdag met een privévliegtuig naar Madrid gevlogen, waar hij zaterdag werd geopereerd. Hij kreeg een kunstheup.

Olifantenjacht Juan Carlos valt verkeerd
Olifantenjacht Juan Carlos valt verkeerd (Foto: ANP)

Dramatische start 'Wat Schat Je?'

Wat Schat Je? is zaterdagavond op SBS 6 erbarmelijk van start gegaan. De spelshow, die wordt gepresenteerd door Jeroen van der Boom, trok slechts 326 duizend kijkers.

In Wat Schat Je?, dat enkele jaren geleden door RTL 4 werd uitgezonden, strijden twee teams tegen elkaar om diverse prijzen. Daarbij staat het inschattingsvermogen van de deelnemers centraal. Voorafgaand aan de show deed ook Je Idool op het Spoor het slecht met 157 duizend kijkers. Het nieuwe SBS-programma Bonkers, dat na Wat Schat Je? op de buis kwam, was goed voor 283 duizend toeschouwers.

Het best bekeken programma van de avond was wederom Ik Hou van Holland. Naar de RTL 4-spelshow met Linda keken bijna 2,5 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

'Cowell had affaire met Minogue'

Simon Cowell heeft een kortstondige relatie gehad met Dannii Minogue. Dat schrijft voormalig BBC-journalist Tom Bower volgens de Britse krant Daily Mail in zijn ongeautoriseerde biografie Sweet Revenge: The Intimate Life of Simon Cowell.

Cowell en Minogue zaten samen enkele jaren in de jury van de Britse X Factor. Eerder ontkenden ze dat er in die tijd sprake was van een affaire. "Ik had een oogje op haar", zegt Cowell in het boek. "Ik voelde me net een schooljongen. Ze was sexy en erg vrouwelijk."

Volgens de 52-jarige Cowell heeft 'de hele wereld' een oogje op de 40-jarige Dannii, die X Factor in 2010 verliet. "Ze werd een sekssymbool toen ze bij de show kwam en de kandidaten hielden van haar. Zij heeft het seksappeal van een filmster, net als Sophia Loren."

Volgens het boek deed Cowell ook zijn best om een andere Australische te versieren. Met Natalie Imbruglia deed hij naar verluidt niet meer dan 'zoenen en knuffelen'.

Rosberg dolblij met eerste zege

Nico Rosberg behaalde vandaag zijn eerste zege in de Formule 1 en de eerste voor Mercedes als constructeur sinds 1955. De Duitser trainde in China eerst al naar de poleposition en reed onbedreigd naar de zege. Hij schreeuwde het dan ook uit van vreugde.

"Wat een ongelooflijk gevoel. Ik ben heel blij. Deze eerste zege zat er al een tijdje aan te komen en het is geweldig om nu eindelijk gewonnen te hebben. Het is goed om te zien dat we erg veel progressie hebben geboekt. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik zo snel kon zijn in de race," zei Rosberg op de persconferentie na afloop van de race.

Teamgenoot Michael Schumacher mocht als tweede vertrekken, maar zag de finishlijn niet. De zevenvoudig wereldkampioen had een mislukte tweede pitsstop waarbij zijn rechtervoorwiel niet vast was gezet toen hij de pits uitreed. Hij zette zijn auto snel aan de kant, maar Mercedes kreeg wel een boete van 5.000 euro opgelegd vanwege het incident.

Voorzitter Arsenal wil Wenger langer vastleggen

Peter Hill-Wood, voorzitter van Arsenal, heeft er op aangedrongen dat coach Arsène Wenger zijn contract met de Londense club verlengt. De Fransman heeft nog een contract met Arsenal tot 2014, maar de preses wil Wenger langer vastleggen.

"Ik kan niemand bedenken die dit team beter kan leiden", zei Hill-Wood in de Sunday Mirror. "Het zou perfect zijn als hij na 2014 zou blijven. Een paar verstandloze mensen hebben geroepen dat Arsene weg moest omdat de resultaten in het begin van het seizoen tegenvielen, dat hij zijn houdbaarheidsdatum zou hebben overschreden. Maar dat is onzin."

Arsenal begon matig aan het seizoen en had net na de jaarwisseling een kleine terugval, maar is inmiddels opgeklommen naar een derde plaats in de Premier League. "Hij heeft een jong team met enkele uitstekende jonge spelers en hij zal ze waarschijnlijk willen helpen verder te ontwikkelen", aldus Hill-Wood. "Ik wil dat Arsène voor de lange termijn bij Arsenal blijft en ik zie totaal geen reden waarom hij zou willen vertrekken."

Tower Heist

Zeker in de huidige economische tijden zijn de meeste pensioenen niet geheel zeker. Tegenwoordig worden zelfs pensioenuitkeringen gekort omdat anders het geld te snel opraakt. Waar een stel verkeerde beleggingen al niet goed voor kan zijn. In Tower Heist legt een groep medewerkers van een peperduur appartenmentencomplex hun spaargeld in handen van de eigenaar van The Tower, hij zorgt er wel voor dat hun geld snel meer waard wordt.

Roemer: excuses voor 'kil' onthaal Molukkers

SP-leider Emile Roemer wil dat Nederland excuses aanbiedt aan de Molukse gemeenschap voor de kille ontvangst die de Molukkers kregen bij hun komst naar Nederland in de jaren '50. Dat meldde de SP zondag.

Roemer sluit zich aan bij de oproep van de burgemeester van Leerdam, Victor Molkenboer, die in januari al pleitte voor een excuus. Molkenboer heeft zich namens Leerdam al verontschuldigd, maar vindt net als Roemer dat dit ook op landelijk niveau moet worden gedaan.

Volgens Roemer zullen excuses het leed niet compenseren, maar kunnen ze wel bijdragen aan verzoening.

Nieuwe strategieën in Mass Effect 3 Resurgence-video

Op dit moment is het 'Mass Effect 3-Resurgence multiplayer-event' in volle gang. Binnen dit event, wat het hele weekend duurt, krijgen spelers 10% meer XP dan normaal op de nieuwe maps Firebase: Condor en Firebase: Hydra. Het event duurt nog tot maandag 12.00 voor Xbox en pc.

Het 'Resurgence-pack' is een gratis DLC voor de multiplayer van Mass Effect 3. Een korte uitleg van de DLC én van het event vind je hieronder.

Nederlandse scholiere derde op wiskundewedstrijd

Een 15-jarige scholiere uit Krimpen aan den IJssel heeft op een internationale wiskundewedstrijd zaterdag in de Engelse stad Cambridge een bronzen medaille in de wacht gesleept. Aan de wedstrijd deden deelneemsters uit negentien landen mee. Het Nederlandse team werd dertiende.

De European Girls' Mathematical Olympiad werd dit jaar voor het eerst gehouden, meldt de Technische Universiteit Eindhoven, die de olympiade ondersteunt. De negentien deelnemende landen vaardigden allemaal vier meisjes af om de eer van het land te verdedigen. De meisjes kregen op twee wedstrijddagen vier pittige wiskundeopgaven voor hun kiezen die ze in 4,5 uur moesten zien op te lossen.

Het Nederlandse team is geselecteerd uit meisjes die het afgelopen jaar hoog scoorden bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade.

Roemeen skeelert over A1 naar de bakker

Agenten van het Korps Landelijke Politiediensten hebben zondagochtend een 32-jarige Roemeen van de snelweg A1 bij Amersfoort geplukt. De man skeelerde op de vluchtstrook. Hij verklaarde dat hij brood ging halen, zo laat de politie weten.

De bakker waar de man naar op weg was, lag twee kilometer verderop. De Roemeen bleek vrachtwagenchauffeur, maar mocht niet verder rijden in verband met de wettelijk verplichte rusttijden. De politie heeft de man terug naar zijn truck gebracht. Hij kwam er zonder boete van af.

Fez-ontwikkelaar op de hoogte van bugs

Meer Fez-nieuws vandaag! Ontwikkelaar Polytron heeft laten weten dat ze op de hoogte zijn van de gerapporteerde problemen die spelen met de huidige versie van de game. Ook laten ze weten dat ze, in samenwerking met Microsoft, bezig zijn om deze issues zo snel mogelijk te verhelpen.

Volgens de ontwikkelaar liggen de problemen veelal bij oudere modellen van de Xbox 360. Deze modellen zijn, mede door hun kleinere harde schijf, niet in staat om de game te draaien. Andere klachten gaan weer over problemen bij het afspelen van de game vanaf een USB-stick.

Ook kan het zijn dat de game crasht op specifieke levels en in een uiterst zeldzame situatie kan het afsluiten van de game binnen de 'wall village' leiden tot een instabiele savefile.

Polytron heeft laten weten dat ze op dit moment nog geen tijdstip of datum kunnen plakken op de patch. Ook bieden ze hun excuses aan voor mogelijke problemen met de game en vragen gamers die nog bugs of problemen tegenkomen contact op te nemen met support.

Fez is exclusief voor Xbox 360 en is vanaf vandaag beschikbaar. VG247 heeft de moeite genomen om een vijftien minuten durende gameplayfilm te maken. Je kunt deze hier bekijken.

Starkhawk komt met een twist

In een interview met PS Blog heeft Dylan Jobe, president van ontwikkelstudio Lightbox Interactive, laten weten dat het team achter de singleplayer van Starhawk een twist aan de game wilden geven. Zodoende zou de game losstaan van de typische shooter anno 2012

Voor het team was het belangrijk dat de speler binnen de game in aanraking kwam met een variatie aan uitdagingen en dat deze uitdagingen afweken van een lineaire beleving:

"The shooter genre is packed with mega-juggernaut great games, but shooters are also due for a twist. In most single-player shooters, you play a linear experience: event, event, event, set piece, event, event, event, set piece," aldus Jobe.

"With Starhawk, we wanted to give the player a combat challenge: Here’s what’s going to attack you, here’s when it’s going to attack you, and here are the tools you can use. Now play it however you want."

Jobe zei dat deze aanpak makkelijker was gezegd dan gedaan. Dit had te maken met de complexiteit van het ontwerp van een dergelijke gameplay. Volgens Jobe is het extra werk het uiteindelijk meer dan waard geweest omdat elke speler nu zijn eigen spel speelt.

"Different players will stumble across many different strategies for success using as many scenarios as possible instead of a fixed few," aldus Jobe.

Ondanks dat Jobe en de rest van het team achter Starhawk niet veel los laten over de content van de singleplayer zijn ze er van overtuigd dat de spelers "pleasantly surprised" zullen zijn door de aantallen aan vijanden en encounters binnen de singleplayer:

"The campaign isn’t based on the multiplayer maps, either. This is a narrative-driven single-player experience, with unique maps and encounters all the way through the game. They range from small battles in the desert to huge space battles around capital ships to defending this huge space train to the epic confrontation with Logan — it’s quite diverse."

"There are a lot of toys in this toolbox and you’re going to get your 60 bucks worth."

Starhawk is exclusief voor PlayStation 3 en is speelbaar vanaf 11 mei 2012.

[Primera Division] Valencia hard onderuit bij Espanyol

Valencia heeft een slechte generale beleefd voor de halve finale van de Europa League van donderdag. De ploeg van Unai Emery verloor zondagmiddag met 4-0 bij Espanyol. Ondanks de nederlaag blijft Valencia derde, maar Malaga kan later op de dag bij winst op Real Sociedad die positie weer overnemen. Espanyol staat achtste.

Valencia leek met het hoofd al bij het duel met Atletico Madrid, de heenwedstrijd van de halve finale van de Europa League. De ploeg speelde futloos en stond bij rust met 2-0 achter door doelpunten van Cristian Gomez en Joan Verdu.

In de tweede helft toonden de bezoekers weinig verbetering. Na een fout van Valencia-doelman Vicente Guaitta kon Alvaro Vazquez de derde treffer maken. De Nigeriaan Kalu Uche bepaalde de eindstand op 4-0. Hedwiges Maduro bleef de hele wedstrijd op de bank bij de bedwinger van AZ en PSV in Europees verband.

30 minuten aan Guild Wars 2-beelden

De MMORPG Guild Wars 2 staat er aan te komen en na veel interviews, previews en promotievideo's vonden de mannen van AreaNet het tijd dat er wat 'echte' gameplaybeelden op het net verschenen. Designer Jonathan Sharp vertelt al spelend over het nieuwe questing systeem en PvP.

De video laat een aantal belangrijke elementen zien uit de nieuwe game. Zo krijgen we inzicht in hoe Guild Wars 2 afrekent met het traditionele MMO-leveing systeem, hoe het combat systeem werkt én wat er zo innovatief is aan de "world vs. world" open-wereld PvP gevechten. Bekijk de video op Gameinformer.

'Catshuisoverleg duurt helemaal niet lang'

De onderhandelingen in het Catshuis duren volgens minister Hans Hillen (Defensie) helemaal niet lang. Hij vergeleek de situatie zondag in het televisieprogramma Buitenhof met die in België, waar de recente kabinetsformatie ongeveer anderhalf jaar in beslag nam.

"Als wij in 6 weken zo'n grote klus gaan klaren, gaat dat de geschiedenis in als voortvarend", aldus de minister. De leiders van de VVD, het CDA en de PVV praten al 6 weken in het Catshuis over miljardenbezuinigingen en hervormingen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst kan een akkoord nog wel een week op zich laten wachten.

Uitslag FC Groningen - Roda JC

Vanmiddag om 12:30 werd de 30e speelronde uit de Eredivisie hervat met de wedstrijd tussen FC Groningen en Roda JC. De uitslag en de bijbehorende karakteristieken kan je hieronder terugvinden.

FC Groningen

0 - 1

Roda JC

     35' Wielaert
 
 Gele kaart: Hiariej, van de Laak, Ivens (FC Groningen), Delorge, Biemans, Vormer (Roda JC)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Hiariej (Texeira/ 84)
Ivens
Sparv
Burnet (v.d.Laak/57)
Bos (Jones/68)
Keurntjes
Pedersen
Andersson
Tadic
Suk
  Kieszek
Monteyne
Wielaert
Biemans
Hempte
Delorge (Vukovic/59)
Vormer
De Beule (Sutchuin Djoum/80)
Ramzi
Malki
Junker

Rob Wielaert is de gevierde man na zijn doelpunt tegen FC Groningen (Foto: Pro Shots)

FC Zwolle wordt definitief PEC Zwolle

Gisteren gingen er al geruchten dat er een naamswijziging op komst was bij FC Zwolle. Vandaag schrijft Voetbal International dat deze wijziging er ook daadwerkelijk komt. Vanaf volgend seizoen gaan de Zwollenaren verder onder de naam PEC Zwolle.

"In eerste instantie was het plan om ten tijde van het honderdjarig bestaan de naam te veranderen, maar toen waren er te veel verschuivingen op zowel bestuurlijk niveau als in de technische staf", liet Adriaan Visser, voorzitter van de Zwolse club, aan het blad weten.

Tot 1990 droeg FC Zwolle de naam PEC Zwolle '82, maar door een faillissement ging deze naam verloren. Vervolgens maakte de club een doorstart gemaakt met de naam, die het tot op de dag van vandaag heeft gedragen.

Visser: "PEC hoort bij de traditie van deze club. Voor veel supporters is PEC nooit helemaal weggeweest. Het hoort bij de club Zwolle. Bovendien is PEC nog sterker verbonden met de regio. Destijds was de club door een faillissement genoodzaakt om van naam te veranderen. Dit is de kans om de club wat traditie terug te geven."

De verwachting is dat de naamwijzinging per 1 juli definitief wordt doorgevoerd.

Boek: Het Ware Enneagram - David Daniels & Virginia Price

Maximaliseer je eigen kracht. Dat staat achterop het boek Het Ware Enneagram te lezen. Het enneagram is een ‘eeuwenoud’ psychologisch systeem dat je inzicht geeft in je eigen functioneren en dat van anderen. Het boek belooft een gids te zijn op weg naar zelfinzicht en zelfontplooiing. Het beweert zelfs als eerste een enneagramtest te bieden die wetenschappelijk is ontwikkeld. Dat schept verwachtingen...

Basisplaats voor Boerrigter en Van der Wiel

Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel beginnen vanmiddag in de basis tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap. Dit heeft Frank de Boer, trainer van Ajax, vanmiddag bekendgemaakt.

Het is voor beide spelers de eerste basisplaats in maanden. Zowel Van der Wiel als Boerrigter waren geruime tijd uit de roulatie, vanwege langdurige blessures. Van der Wiel was geveld door een slepende lieskwetsuur en Boerrigter had een lange periode last van zijn rug.

De terugkeer van Van der Wiel gaat overigens ten koste van de positie van Ricardo van Rhijn, die weer naar de bank verhuist. Bij een zege zet Ajax een grote stap naar de 31e landstitel. Het gat met naaste concurrent AZ, dat gisteren van PSV verloor (3-2), groeit dan naar vijf punten.

Hardloopster Boonstra in wachtkamer OS

Miranda Boonstra is er vandaag niet in geslaagd om de olympische limiet tijdens de marathon van Roterdam te lopen. De 39-jarige loopster klokte een tijd van 2:27:32, maar had eigenlijk acht seconden sneller moeten zijn.

"Ik liep supergoed", liet Boonstra na het passeren van de finish weten. "Ze moeten me echt laten gaan hoor. Ik weet niet of ik blij moet zijn. 8 seconden is niets. Ik weet echt niet wat ik hiervan moet denken."

Boonstra haalde vorig jaar vijf minuten van haar persoonlijk record af. Deze werd hierdoor aangescherpt tot 2:29:23. Vandaag slaagde de loopster er dus opnieuw in om haar PR te verbeteren.

Virtua Fighter 5 Final Showdown PS3 stick aankomende zomer verkijgbaar in de US

Aankomende zomer brengt SEGA Virtua Fighter 5 Final Showdown uit als downloadbare game voor XBLA en PSN. Voor spelers die echt het arcade-gevoel in huis willen halen is er goed nieuws, althans voor de PS3-bezitters. Hori heeft namelijk plannen om de officiële Virtua Fighter 5 Final Showdown arcade stick uit te brengen in de US.    

De stick is gebaseerd op Hori's Real Arcade Pro V3 SA model. De VF5 stick gebruikt authentieke Sanwa Denshi onderdelen voor de stick en de knoppen. Daarbij heeft de stick een turbo optie voor alle knoppen, een beetje minder authentiek. Een prijs is nog niet bekend, maar in Japan is de stick te koop voor 13,800 yen, zo'n 170 dollar.

vfstick

Doden bij mijnongelukken China

Bij overstromingen in twee kolenmijnen in China zijn minstens vijftien mijnwerkers omgekomen, hebben staatsmedia zondag gemeld.

Tien mijnwerkers verdronken vrijdag in een mijn in de noordelijke provincie Shaanxi; een mijnwerker werd nog vermist.

Vijf kompels kwamen zaterdag om bij een overstroming in Henan in Midden-China. Hier werd een nog onbekend aantal mijnwerkers vermist.

De Chinese kolenmijnen behoren tot de gevaarlijkste ter wereld. Ondanks strenger toezicht van de overheid vallen er jaarlijks nog honderden doden.

'Soldado in belangstelling PSG'

Paris Saint-Germain is nog altijd verwikkeld in een hevige strijd om de Franse landstitel, maar de ploeg kijkt ook alvast naar volgend seizoen. De Parijzenaars hopen op deelname aan de Champions League en willen de selectie dusdanig versterken zodat de ploeg geen modderfiguur slaat op het miljoenenbal.

Eén van de namen die op het lijstje van PSG prijkt is die van Valencia-aanvaller Roberto Soldado. Volgens TF1 staat de Spaanse spits nadrukkelijk in de belangstelling van de club uit Parijs. PSG werd in de zomer van 2011 overgenomen door een Qatarees investeringsfonds, waardoor geld geen probleem is in de Franse hoofdstad.

Roberto Soldado is momenteel dé sterspeler van Valencia. De 26-jarige speler scoorde dit seizoen al zestien keer in de competitie, vijf keer in de Champions League en tweemaal in de Europa League. Deze laatste twee treffers maakte Soldado in de 4-2 overwinning op PSV.

Blatter: "Dood Morosini onbeschrijflijk"

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft zijn medeleven betuigd na het dramatische overlijden van Piermario Morosini van Livorno. De Italiaanse voetballer overleed zaterdag op het veld na een hartaanval in het duel met Pescara in de Serie B. De 25-jarige Italiaan stierf op het veld en dompelde de gehele voetbalwereld in rouw.

Sepp Blatter heeft middels La Gazzetta dello Sport zijn medeleven betuigd richting alle betrokkenen. "Er zijn geen woorden die het gevoel kunnen beschrijven na de dood van Morosini", aldus de Zwitser tegen het Italiaanse medium.

"Ik heb alleen tranen voor dit sterfgeval. Mijn gedachten gaan uit naar de familie, vrienden en collega's van Morosini", besloot de secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA.

Adhane winnaar marathon Rotterdam

Yemane Adhane heeft de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De Ethiopiër bleek in de slotkilometer iets sterker dan zijn landgenoot Getu Feleke en finishte in 2.04.48. Lange tijd zaten de twee onder het wereldrecord, maar na 35 kilometer moesten ze dat schema definitief laten lopen.

Koen Raymaekers wist de Nederlandse titel voor zich op te eisen. Hij eindigde in de wedstrijd als zesde in 2.10.34 en was daarmee de beste Nederlander. Raymaekers bleef wel een halve minuut verwijderd van de olympische limiet.

Bij de dames ging de winst naar Tiki Gelena. De Ethiopische finishte op de Coolsingel in een knappe 2.18.57.

Spoor Maasvlakte opgeruimd na botsing

De opruimwerkzaamheden op het spoor op de Rotterdamse Maasvlakte, waar vrijdag twee goederentreinen op elkaar botsten, zijn afgerond. De ontspoorde wagons zijn weggehaald, meldt exploitant van de Betuwelijn Keyrail zondag.

Nu het spoor vrij is kan begonnen worden met het repareren ervan. Het is niet bekend hoelang dat gaat duren. Het treinverkeer kan nog steeds hinder ondervinden van de werkzaamheden.

Door de botsing ontspoorden vrijdagochtend een locomotief en een aantal wagons. Een paar containers kwamen op de grond terecht. Twee machinisten raakten lichtgewond aan hun hoofd. Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Verbeek ruziet met AZ TV

AZ-trainer Gertjan Verbeek is gisteren na afloop van het met 3-2 verloren duel tegen PSV hard weggebeend bij een interview dat hij had met de TV-zender van de Alkmaarse club. Het is niet de eerste keer dat de oefenmeester niet blij is met de journalisten die voor zijn club werken.

AZ verloor gisteren in de laatste seconden van de wedstrijd tegen PSV en Verbeek was hierover niet te spreken. Toen hem het het volgende gevraagd werd beende hij kwaad weg. "Geloof je nog in de titelkansen van AZ," was een vraag van de journalist. Hij riep de veelzeggende woorden: "Dat is dan verdorie je eigen club-tv."

Al-Shabab met Preud'homme kampioen in Saudi-Arabië

Michel Preud'homme heeft met Al-Shabab de nationale voetbalcompetitie van Saudi-Arabië gewonnen. De ploeg had zaterdag aan een punt genoeg bij Al Ahli. Het werd 1-1. Het is de zesde landstitel in de geschiedenis van de club, de vorige titel behaalden ze in 2006. 

Preud'homme nam daarmee wraak voor de gemiste titel met FC Twente van vorig seizoen. De Tukkers gingen destijds onder leiding van de Belgische oefenmeester op de laatste speeldag onderuit tegen Ajax, waardoor de club uit Amsterdam kampioen werd.

Motorrijder verongelukt in Amsterdam

Een 34-jarige motorrijder uit Amsterdam is zaterdagavond verongelukt op de Stadhouderskade in zijn woonplaats. Hij kreeg een aanrijding met een touringcar, meldt de politie zondag.

De man reed rond 18.30 uur met een groep motorrijders over de Stadhouderskade in de richting van de Amsteldijk. Bij de voormalige Heinekenbrouwerij raakte hij door onbekende oorzaak de controle over zijn motor kwijt en kwam hij in botsing met een bus uit tegengestelde richting. De Amsterdammer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Politie beëindigt illegale houseparty Zevenbergen

De politie heeft zondagochtend in het Noord-Brabantse Zevenbergen een einde gemaakt aan een illegale houseparty. Het feest, waar zo'n vierhonderd mensen op af waren gekomen, zorgde voor een paar honderd meldingen van geluidsoverlast.

De politie ging rond 03.00 uur poolshoogte nemen bij het bosgebied aan de Dikkendijk waar het feest plaatsvond na meldingen over geluidsoverlast. Omdat die bleven binnenstromen, sommeerde de politie de bezoekers voor 04.00 uur een eind te breien aan het feest. Er kwamen echter steeds meer feestgangers bij, waarna de politie de mobiele eenheid optrommelde en alle toegangswegen richting het gebied blokkeerde.

Er werd echter pas ingegrepen toen het licht was, omdat de inzet van de mobiele eenheid in het donkere bos gevaarlijk zou kunnen zijn. Rond 09.00 uur kwam een einde aan het feest toen de politie de geluidsapparatuur onklaar had gemaakt. Er is niemand aangehouden.

Dost: "Was maar één ploeg die zege verdiende"

Bas Dost was met drie treffers de grote man bij sc Heerenveen. De Friezen wonnen uiteindelijk met 2-4 van NEC, nadat de ploeg in de eerste helft tegen een 2-0 achterstand aankeek. 

"Het klinkt misschien gek, maar ik heb niet het gevoel gehad dat we hier zouden verliezen", zegt de topscorere van de Eredivsie tegen NUsport. "Nee, de eerste helft was inderdaad niet om aan te zien. Maar als ik naar de tweede helft kijk, was er maar één ploeg die iets verdiende en dat was Heerenveen."

"We gingen één op één spelen en onze buitenspelers zijn dodelijk. Toen ik de 2-1 maakte, wist ik dat er meer goals zouden volgen. Het was ook het omslagpunt in de wedstrijd." Dost werd opnieuw tweemaal in staat gesteld om te scoren door Luciano Narsingh die nu op achttien assists staat in de Eredivisie.

Dost zelf heeft nu 28 doelpunten gemaakt in de competitie en stevent af op de titel 'Topscorer van het seizoen 2011/12'. Voor sc Heerenveen staan er de komende weken nog belangrijke wedstrijden op het programma in de race om plaats twee.

Olympisch ticket Stekelenburg op 100 school

Lennart Stekelenburg heeft zich vanmorgen bij de series van de Swim Cup in Eindhoven verzekerd van een olympisch startbewijs op de 100 meter schoolslag. De zwemmer van NZA toonde met een tijd van 1.00,97 dan toch het vereiste vormbehoud. De eis van vormbehoud lag op 1.11,13. 

De geboren Rotterdammer had zijn ticket voor de Spelen vorige maand in Amsterdam al veilig willen stellen. In het Sloterparkbad wilde dat niet lukken. Hij besloot daarop mentale begeleiding te zoeken om met de druk om te gaan en met succes. 

Oosthuizen wint wél in Maleisië

De Zuid-Afrikaanse golfer Louis Oosthuizen heeft zondag het Maleisië Open op zijn naam geschreven. Die zege volgde op zijn tweede plaats vorige week in de Masters, toen hij een play-off verloor van de Amerikaan Bubba Watson.

Het toernooi in Kuala Lumpur kende vele regenonderbrekingen, dat hinderde de 29-jarige golfer niet. Zondag liep hij zijn ronde in 68 slagen en bracht zijn totaal op 271, zeventien slagen onder par. De Schot Stephen Gallacher werd tweede en had drie slagen meer nodig. 

Joost Luiten maakte door een knappe slotronde van 68 slagen, met onder meer een eagle op de vijfde hole, nog een flinke sprong omhoog in het klassement. De Nederlander eindigde als 20e. Robert-Jan Derksen steeg dankzij een ronde van 69 naar de 47e plaats.

Kortfilm: Summer Bummer

Bekijk onderstaande film over de gevaren van het zwemmen.

Juist voordat een man vanaf een duikplank in zijn zwembad wil springen bedenkt hij dat er wel eens een hongerige haai in zijn zwembad kan rondzwemmen. Raar gedacht, maar Summer Bummer is een creatie van Bill Plympton. De film is in zijn vertrouwde stijl getekend en voldoet aan drie door zijn verzonnen 'gouden' regels: kort, grappig en goedkoop.

Ludieke politieactie houdt Gold Race even op

De politiebonden hebben zondag de start van de Amstel Gold Race in Maastricht aangegrepen om aandacht te vragen voor hun conflict met minister Ivo Opstelten over een nieuwe cao.

Terwijl de renners zich iets na 10 uur opstelden om te vertrekken voor de Limburgse wielerklassieker stond al een aantal politieagenten met fietsen klaar om het peloton vooraf te gaan. De ludieke actie bleef beperkt tot de eerste 750 meter, waarna de agenten plaats maakten en de wedstrijd daadwerkelijk van start kon gaan.

Koersdirecteur Leo van Vliet had geen moeite met de actie van de politie: "Ze zijn al jaren een goede partner van ons, we hebben er ook verder geen last van."

CD: Boemklatsch - Equalizer

De soundscape van het intro van de mixplaat Equalizer is alsof je in de film Tron beland bent. Een aanzwellende motor plus futuristische sciencefiction-geluiden leiden de electronische trip van in totaal 21 tracks in. Een geluid dat enkele meters afstand neemt van hun hardere electro-geschiedenis. Zelf formuleren de heren het als volgt: "Boemklatsch thought it was time to add some extraterrestrial ingredients to the partyscene on earth. It took them 12 months, 115 pots of tea, 32 home made banana cakes and 2 phone calls to Houston to come up with Boemklatsch Equalizer: a unique experience, which combines electronic tunes with unearthly visuals. An intergalactic audiovisual roller coaster ride which allows you to discover the deepest basses in outer space."

[NBA] Vier op een rij voor Pacers

Indiana Pacers heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn vierde zege op rij geboekt. Mede door 23 punten en veertien rebounds van Roy Hibbert werd Milwaukee Bucks met 105-99 verslagen. Milwaukee verspeelde daarmee dure punten in de strijd om het bereiken van de de play-offs. De Pacers staan derde in de Eastern Conference met 38 overwinningen uit zestig duels.

Oklahoma City Thunder won de uitwedstrijd bij Minnesota Timberwolves. De koploper van het westen zegevierde met 115-110 bij de nummer twaalf van de Western Conference. Kevin Durant en Russell Westbrook maakten indruk met respectievelijk 43 en 35 punten.

Oklahoma boekte dit seizoen al 44 overwinningen in zestig duels. San Antonio Spurs, dat thuis met 105-91 won van Phoenix Suns, heeft twee zeges minder.

 Uitslagen zaterdag 14 april

Thuis Uit Uitslag
Los Angeles Clippers Golden State Warriors 112-104
Washington Wizards Cleveland Cavaliers 89-98
New Jersey Nets Boston Celtics 82-84
Memphis Grizzlies Utah Jazz 103-98
Minnesota Timerwolves Oklahoma City Thunder 110-115
Milwaukee Bucks Indiana Pacers 99-105
San Antonio Spurs Phoenix Suns 105-91

Isner en Mónaco naar eindstrijd Houston

De finale van het tennistoernooi in Houston gaat tussen John Isner en Juan Mónaco. De thuisspelende Isner (2) won met 6-7 (5), 7-6 (4) en 6-3 van de Spanjaard Feliciano Lopez (3), terwijl Mónaco (4) eveneens drie sets nodig had tegen de Amerikaanse qualifier Michael Russell: 5-7, 6-1 en 6-4.

Door het bereiken van de finale verdrijft Isner zijn landgenoot Mardy Fish van de negende plaats op de wereldranglijst en wordt hij de hoogstgenoteerde Amerikaan. "Komend van de universiteit had ik dit nooit verwacht", reageerde Isner verheugd. "Ik ben zeer blij dat ik nu de hoogstgeplaatste Amerikaan ben. Bovendien is dit ook mijn hoogste ranking ooit."

Isner gaat nu op jacht naar zijn vierde toernooizege uit zijn carrière. Opponent Mónaco heeft dat aantal al achter zijn naam staan. Op papier is Isner favoriet. Niet alleen is hij hoger genoteerd op de wereldranglijst, hij won ook de twee eerdere ontmoetingen.

Kleine verschuivingen in zetelpeiling

In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond vonden afgelopen week slechts kleine verschuivingen plaats. De PVV, die vorige week op het laagste niveau stond sinds de verkiezingen in 2010, krijgt er een zetel bij en komt uit op twintig. De partij van Geert Wilders zit nu met 24 zetels in de Tweede Kamer.

De zetel die de PVV erbij krijgt is afkomstig van de VVD. Die partij levert deze week één zetel in om uit te komen op 31 zetels, evenveel als de partij er daadwerkelijk in de Kamer heeft.

Aan de linkerkant wordt het verschil tussen de PvdA en de SP kleiner doordat de partij van Emile Roemer een zetel inlevert en de partij van Diederik Samsom er juist een bij krijgt. De PvdA staat deze week op 24 en de SP op 28. Twee maanden geleden was het verschil nog negentien zetels.

Het aantal zetels van de overige partijen is deze week gelijk gebleven.

Boukhari: "Goed gevoel tegen topteams"

NAC pakte zaterdagavond in de laatste minuut een punt tegen FC Twente. Nourdin Boukhari was de gevierde man (2-2). De aanvaller wist dat er iets te halen viel voor NAC. Lange tijd stond Twente met 2-1 voor, in de laatste minuut maakte hij de gelijkmaker. "We bleven er in geloven. Daar zijn we in de laatste seconden voor beloond.''

Boukhari vond een punt verdiend. ''We hebben gewoon goed gevoetbald. Veel beter dan eerder in de week tegen Heracles. Kennelijk hebben we tegen de topteams wel het juiste gevoel", citeert het ANP hem. Nadat beide ploegen met een doelpuntloos gelijkspel gingen rusten, kwam NAC op voorsprong. Daarna ging het even mis. ''Vervolgens geven we in twee minuten twee doelpunten weg. Anders had er misschien nog meer ingezeten." 

Van Barneveld wint in Barnsley en gooit 9-darter

Raymond van Barneveld heeft afgelopen zaterdag op indrukkende wijze het vijfde UK Open Qualifier op zijn naam gebracht. In de finale versloeg hij Andy Smith  met 6-3. Deze overwinning levert Barney zesduizend Engelse pond op. Dit is omgerekend 7250 euro. In de derde ronde tegen  Michael Barnard gooide de Hagenaar zelfs een 9-darter. 

In de eerste drie ronden tegen Jack Hill, Mareno Michels en Barnard gaf Van Barneveld slechts vijf legs weg. De vierde ronde en kwartfinale  was een beslissende leg nodig om te winnen. Simon Whitlock en Brandon Dolan moesten uiteindelijk het onderspit delven. De halve finale werd met 6-4 gewonnen tegen Terry Jenkins. 

''In januari heb ik besloten meer vloertoernooien te gaan spelen. Ik denk dat dat een hele wijze beslissing is geweest. Mooi dat het zich nu al heeft uitbetaald”, aldus een in jubelstemming verkerende Van Barneveld. Co Stompé behaalde de vierde ronde, hij verloor uiteindelijk met 6-5 van wereldkampioen Adrian Lewis. Jelle Klaasen en Vincent van der Voort werden in de tweede ronde uitgeschakeld. 

Vandaag is er opnieuw een UK Open Qualifier in Barnsley, eerder dit jaar won Michael van Gerwen ook al een kwalificatietoernooi. Op basis van de resultaten van de acht kwalificatietoernooien zullen de darters zich plaatsen voor de UK Open begin juni in Bolton. 

Speel vandaag nog gratis Might and Magic: Clash of Heroes

Steam heeft dit weekend een Might and Magic-aanbieding: 50% korting op Might and Magic Heroes VI en Might and Magic: Clash of Heroes. Bovendien kun je tot zondagavond 11 uur Clash of Heroes gratis downloaden en spelen.

Might and Magic: Clash of Heroes is, anders dan de meeste Might and Magic-games, een puzzelgame met rpg-elementen. Door je soldaten op kleur in een bepaalde formatie te zetten, kun je de vijand aanvallen en zijn eenheden vernietigen of hem rechtstreeks schade berokkenen. De kracht van je eenheden en aanvallen hangt dan weer af van het level van je held en van de eenheden zelf.

Clash of Heroes is ook beschikbaar voor DS, XBLA en PSN. Op Steam kun je zien hoe lang de game nog gratis speelbaar is. Na die tijd zul je moeten betalen om verder te kunnen spelen. De game kost met de weekend-aanbieding nog maar € 7,49.

[F1] Uitslag Grand Prix van China

Nico Rosberg heeft zijn eerste zege in de Formule 1 te pakken. De Mercedes-coureur werd in China na 56 ronden als eerste afgevlagd, voor de McLarens van Jenson Button en Lewis Hamilton. Hamilton neemt door zijn derde plaats wel de leiding over in het kampioenschap.

De race in Shanghai ging van start met Nico Rosberg op poleposition, voor zijn teamgenoot Michael Schumacher, de Sauber van Kamui Kobayashi en de Lotus van Kimi Räikkönen. Jean-Eric Vergne moest vanuit de pits vertrekken nadat Toro Rosso zijn auto aangepast had.

Rosberg kende een goede start, waarbij hij zijn poleposition verzilverde, voor Schumacher, Jenson Button en Räikkönen. Lewis Hamilton klom naar plaats vijf, terwijl Kobayashi terugviel naar plaats zeven. Wereldkampioen Sebastian Vettel kende een slechte start, waarbij hij van de elfde plaats naar de veertiende stek terugviel.

Rosberg wist in het begin van de race een gat van drie seconden te slaan met zijn teamgenoot Schumacher, terwijl Button niet bij de Duitser aan kon dringen. Her en der op de baan waren in de eerste ronden gevechten, maar vanwege de verschillen waren er geen inhaalpogingen. Red Bull haalde Webber al na zeven ronden binnen voor zijn eerste stop.

Vele andere coureurs volgden zijn voorbeeld, waarbij Hamilton nipt voor Webber naar buiten kwam, terwijl Räikkönen aan beide coureurs een plaats verloor. De eerste Mercedes die binnengehaald werd was Schumacher in ronde 13. De Duitser kwam de baan op achter Button en Hamilton, maar moest snel daarna opgeven met een rechtervoorwiel dat niet vastgezet was.

Na vijftien ronden leidde Perez, voor Massa die beiden nog niet gestopt waren. Rosberg lag derde, voor Button, Hamilton, Webber, Räikkönen, Alonso, Kobayashi en Grosjean, Snel hierna zocht Perez de pits op, waardoor hij terugviel naar de tiende plaats. Massa reed even aan de leiding, maar Rosberg haalde hem op zijn veel nieuwer rubber al snel in om zo weer aan de leiding te gaan. Perez lag tiende, maar door een foutje moest hij die plaats laten aan Vettel die langzaam maar zeker opklom in de race.

Nog voordat de race halverwege was hadden Webber en Hamilton al hun tweede stop gemaakt, ze vielen terug naar de dertiende en veertiende stek. Hamilton zat enkele ronden vast achter Massa, terwijl de ook gestopte Button hiervan profiteerde door een groter gat naar zijn teamgenoot te slaan.

De teams gebruikten verschillende strategiën, waardoor het lastig in te schatten was welke coureur op welke plaats reed. Na 32 ronden was in ieder geval de stand: Rosberg, Grosjean, Button, Perez, Hamilton, Webber, Vettel, Maldonado, Alonso en Di Resta. Achteraan had Caterham-coureur Heikki Kovalainen problemen, maar na een langzaam rondje wist hij nog de pits te bereiken en nieuw rubber te halen.

De stop van Rosberg na 34 ronden gaf Button de leiding, bijna tien seconden voor de Duitser. Button moest nog een stop maken, terwijl dit al de laatste stop voor Rosberg was. Achter dit duo reed Hamilton, die rondenlang door de Sauber van Perez opgehouden was, op plaats drie. Alonso reed op plaats vier, voor zijn teamgenoot Massa die vele andere coureurs ophield.

De toppers kwamen na veertig van de 56 ronden binnen voor hun laatste stop, waarbij Button veel tijd verloor, omdat het linkerachterwiel er niet op wilde. Hij kwam als zesde weer buiten, in het groepje dat geleid werd door Massa. De ook gestopte Hamilton en Alonso reden hierachter. Dit gaf Rosberg lucht om naar de zege te rijden.

Massa maakte in ronde 41 zijn tweede en laatste stop, waarna het gevecht om de tweede plaats begon. Hamilton wist hierbij de achtste plaats van Maldonado en even later de zevende van Senna af te pakken. Alonso probeerde even later ook Maldonado te pakken, maar maakte een fout en viel terug tot achter Perez. Webber haalde met nog elf ronden te gaan Grosjean in, de Fransman gaf zich niet gewonnen, maar hij raakte buiten de racelijn en hiermee buiten de baan.

De Lotuscoureur viel terug naar de achtste plaats en hield al wheelbangend maar net Maldonado, Perez en Alonso achter zich. Laatstgenoemde profiteerde hiervan door uiteindelijk Perez weer te passeren. Acht ronden voor het einde gooide Hamilton de knuppel in het hoenderhok door in de eerste bocht Webber aan te vallen, de move mislukte, maar later in de ronde ging het snel.

Vettel passeerde Räikkönen voor plaats twee, waarna de Fin zich gewonnen moest geven en uit positie was. Dit zorgde ervoor dat Button hem in kon halen, evenals Hamilton die in dezelfde actie ook Webber passeerde. Räikkönen viel uiteindelijk terug tot de twaalfde plaats in iets meer dan een ronde tijd. Ook Vettel kon de tweede stek niet vasthouden, want vier ronden voor het einde wist Button hem te pakken op het lange rechte stuk. Enkele ronden later volgden Hamilton en Webber. Verder naar achteren wilde Alonso Maldonado passeren, maar de Venezolaan gaf zich niet gewonnen.

Na 56 ronden werd Rosberg voor het eerst in zijn 111 races tellende Formule 1-carrière afgevlagd als winnaar van een F1-race. Button werd tweede, terwijl Hamilton de laatste plaats op het podium bezette. De overige punten gingen naar Webber, Vettel, Grosjean, Senna, Maldonado, Alonso en Kobayashi. Het was voor het eerst sinds 1955 dat Mercedes als constructeur weer een zege boekte.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:36:26.929
2 Jenson Button McLaren +20.626
3 Lewis Hamilton McLaren +26.012
4 Mark Webber Red Bull +27.924
5 Sebastian Vettel Red Bull +30.483
6 Romain Grosjean Lotus +31.491
7 Bruno Senna Williams +34.597
8 Pastor Maldonado Williams +35.643
9 Fernando Alonso Ferrari +37.256
10 Kamui Kobayashi Sauber +38.720
11 Sergio Perez Sauber +41.066
12 Paul di Resta Force India +42.273
13 Felipe Massa Ferrari +42.779
14 Kimi Räikkönen Lotus +50.573
15 Nico Hulkenberg Force India +51.213
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +51.756
17 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:03.156
18 Vitaly Petrov Caterham +1 Ronde
19 Timo Glock Marussia +1 Ronde
20 Charles Pic Marussia +1 Ronde
21 Pedro de la Rosa HRT +1 Ronde
22 Narain Karthikeyan HRT +2 Ronden
23 Heikki Kovalainen Caterham +3 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +44 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos. Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton McLaren 45
2 Jenson Button McLaren 43
3 Fernando Alonso Ferrari 37
4 Mark Webber Red Bull 36
5 Sebastian Vettel Red Bull 28
6 Nico Rosberg Mercedes 25
7 Sergio Perez Sauber 22
8 Kimi Räikkönen Lotus 16
9 Bruno Senna Williams 14
10 Kamui Kobayashi Sauber 9
11 Romain Grosjean Lotus 8
12 Paul di Resta Force India 7
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 4
14 Pastor Maldonado Williams 4
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso 2
16 Nico Hulkenberg Force India 2
17 Michael Schumacher Mercedes 1
18 Felipe Massa Ferrari 0
19 Timo Glock Marussia 0
20 Charles Pic Marussia 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Heikki Kovalainen Caterham 0
23 Pedro de la Rosa HRT 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos. Team Punten
1 McLaren 88
2 Red Bull Racing 64
3 Scuderia Ferrari 37
4 Sauber F1 Team 31
5 Mercedes AMG Petronas 26
6 Lotus F1 Team 24
7 Williams F1 Team 18
8 Sahara Force India 9
9 Scuderia Toro Rosso 6
10 Marussia Racing 0
11 Caterham F1 Team 0
12 HRT F1 Team 0

FOK!filmtips van de dag: Titanic & A Night to Remember

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

In tegenstelling tot zaterdagavond wordt vandaag door middel van het uitzenden van de films A Night to Remember en Titanic de scheepsramp herdacht die vandaag precies honderd jaar geleden plaatsvond. Vandaar dat deze twee films voor vandaag ook de FOK!filmtips van de dag worden.

A Night to Remember is een Britse Titanic-verfilming uit 1958. De film wordt vandaag tweemaal uitgezonden: om 14:05 op België 1 en voor diegenen die dan bijvoorbeeld naar de Amstel Gold Race willen kijken hebben nog een herkansing om 16:00 op BBC 2. De meest bekende film is natuurlijk Titanic uit 1997 van James Cameron met in de hoofrollen Kate Winslet en Leonardo di Caprio. Titanic is vanavond te zien om 20:00 op RTL 8. Over het plot van beide films valt niet veel meer te zeggen dan dat het schip zinkt. Alleen wat zich precies vooraf aan boord afspeelt verschilt.

Naast de Titanic-overload van vandaag zijn er ook nog andere mooie films om te bekijken. Zo wordt Ocean's Thirteen om 17:55 uitgezonden op NET 5. Casino-eigenaar Willie Bank staat op het punt om in Las Vegas een groot casino te openen. Maar als Bank Reuben Tishkoff belazert en hij als gevolg hiervan met hartproblemen in het ziekenhuis komt te liggen besluiten Danny Ocean en de rest van zijn bende op de opening van het casino te saboteren zodat Bank veel geld zal verliezen. Tegelijkertijd probeert de groep ook enkele zwaarbewaakte diamanten te bemachtigen.

Tot slot komt vanavond ook de mooie film El agua del fin del Mundo op televisie. Dit Argentijnse drama uit 2011 is om 20:50 te zien op Canvas. De film gaat over de zussen Laura en Adriana die in een arme wijk in Buenos Aires wonen. Laura werkt in een pizzarestaurant en moet in het levensonderhoud voorzien van haar iets oudere en ernstig zieke zus. Als er slecht nieuws komt over de ziekte van Adriana besluiten ze om samen een reis te maken.

Veel kijkplezier!

Koeman: "Lief voor de buurman geweest"

Feyenoord won zaterdagavond weliswaar met 3-0 van Excelsior, trainer Ronald Koeman was niet helemaal tervreden. Hij had meer doelpunten willen zien. "We zijn lief voor de buurman geweest", citeert het ANP de oefenmeester. "Het was een makkelijke overwinning, maar we hebben te weinig goals gemaakt. Dat stoort me wel een beetje, zeker ook omdat De Kuip uitverkocht was en de sfeer fantastisch was. We hadden de mensen meer waar voor hun geld moeten bieden."

Bij een 4-0 overwinning was Feyenoord AZ gepasseerd op de ranglijst. "Ik dacht, eerlijk gezegd, dat het bij PSV-AZ 2-2 was gebleven", vertelt de trainer na afloop. "Maar los daarvan, we leven van wedstrijd naar wedstrijd. Hulp van anderen is nooit weg, maar we moeten het toch zelf doen."

Europees voetbal lonkt voor Feyenoord, maar of dat in de Europa League is of in de Champions League is nog niet duidelijk. Koeman wil de doelstelling niet bijstellen. "Dat heb ik dit seizoen al een keer opwaarts gedaan en dat ga ik niet nog een keer doen. Dat lijkt me een beetje overdreven. Het is en blijft nog wel even spannend om de plaatsen twee tot en met zes."

Opnieuw beschietingen in Homs

Syrische regeringstroepen hebben zondag opnieuw door opstandelingen beheerste buurten in de centraal gelegen stad Homs beschoten. Dat hebben activisten van de Lokale Coördinatiecomités gemeld.

De gemelde beschietingen bedreigen het bestand dat onder bemiddeling van Syrië-gezant Kofi Annan is bereikt. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het staakt-het-vuren te schenden. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloot zaterdag de eerste groep waarnemers naar Syrië te sturen om op de naleving van het bestand toe te zien.

De beschietingen vonden volgens activisten plaats in de wijken Khaldiyeh, Bayada, Jouret el-Shayah, Qarabees en Qusour. Beelden van de beschietingen waren te zien in een amateurvideo die zondag door activisten via internet werden verspreid. Doordat de regering de toegang van waarnemers en buitenlandse journalisten beperkt zijn de berichten moeilijk te verifiëren.

De Veiligheidsraad besloot zaterdag een eerste contingent van dertig waarnemers naar Syrië te sturen. Dit aantal moet later tot 250 worden uitgebreid. Het was voor het eerst sinds de opstand tegen president Bashar Assad dertien maanden geleden begon dat de vijftien leden tellende raad met één stem sprak. De raad maande het regime om militairen en zwaar geschut terug te trekken uit steden en grote plaatsen, een bestandsbepaling waar Damascus zich weinig van aan heeft getrokken. Ook de andere vijf onderdelen van het plan dienen te worden opgevolgd, om onderhandelingen tussen de regering en de oppositie over de politieke toekomst van het land op gang te brengen.

Annan toonde zich 'erg opgelucht en blij' met de stemming in de Veiligheidsraad. Westerse landen en leiders van de oppositie blijven sceptisch over de bereidheid van Assad om zijn greep op het land, dat al veertig jaar door zijn familie geregeerd wordt, te verlichten. Maar tot dusver lijkt het plan van Annan de enige diplomatieke uitweg uit de crisis, voornamelijk vanwege de opstelling van China en Rusland, die strengere maatregelen tegen Assad in de Veiligheidsraad hebben tegenhouden.

Bioware beloont ijverige spelers in Star Wars: The Old Republic

Nu patch 1.2 is uitgekomen, wil Bioware alle ijverige spelers van Star Wars: The Old Republic bedanken. Iedereen die nu een subsciption heeft voor de game krijgt een Tauntaun als huisdier in de game.

Ook kondigde Bioware aan dat spelers die level 50 hebben bereikt 30 dagen gratis speeltijd krijgen. Dit leidde tot een hoop boze berichten van spelers die meerdere personages levelen, maar er nog geen op level 50 hebben. Bioware heeft de aanbieding nu uitgebreid: iedereen die level 50 is of level 6 van het legacy-systeem heeft bereikt vóór 22 april krijgt de gratis speeltijd.

Als laatste hebben ze ook nog een actie om spelers terug naar de game te trekken. Wie eerder een subscription had, mag tot zaterdag 21 april gratis de game spelen. En als deze spelers vóór 22 april hun account weer activeren, krijgen ze alsnog de kleine Tauntaun.

Met dank aan Morthill voor de submit.

Toivonen: "Tweede helft waren we sterk"

PSV-aanvaller Ola Toivonen was blij met de werklust van zijn ploeg tijdens de overwinning op AZ. De ploeg van trainer Philip Cocu keek tot een kwartier voor tijd tegen een 1-2 achterstand aan. 

"Ons werk werd in de slotfase uitbetaald", vertelt de Zweed tegen het Eindhovens Dagblad. "We waren teleurgesteld in de rust, maar daarna zijn we meer druk gaan zetten en wonnen we de wedstrijd." Toivonen was onder de indruk van de goal van Jozy Altidore. De Amerikaan joeg de bal van 25 meter in de de kruising. Door dit doelpunt kwam AZ weer op gelijke hoogte. "Je mag ook niet klagen over de goal van Altidore. Al hadden we er iets korter op moeten zitten."

"Mentaal waren we sterk in de tweede helft. Dit was belangrijk voor de ploeg. Na de 2-2 geloofden we ook in de overwinning." In de slotfase pakte Toivonen een gele kaart. "Jammer, ik ging er honderd procent voor. Daardoor raakte ik Esteban met m'n knie."

Activisten tegengehouden op weg naar Israël

Diverse Europese luchtvaartmaatschappijen hebben dit weekeinde activisten tegengehouden die op het vliegtuig naar Israël wilden stappen om daar deel te nemen aan pro-Palestijnse acties.

Onder andere in Londen, Parijs en Genève werden activisten uit vliegtuigen geweerd en werden hun tickets ingetrokken 'op advies' van Israëlische autoriteiten.

Onder andere Air France, Swiss Air en Jet2.com volgden zaterdag en zondag het voorbeeld van de Duitse maatschappij Lufthansa om geen demonstranten naar Israël te vervoeren. De activisten zouden eenmaal aangekomen vanuit Israël gezamenlijk naar de Westelijke Jordaanoever willen gaan. Israëlische autoriteiten lieten eerder al weten daar een stokje voor te steken door te beletten dat de actievoerders naar Israël zouden reizen.

Vrouw overlijdt na val van trap in restaurant

Een 51-jarige vrouw uit Hengelo is zaterdagnacht overleden aan de verwondingen die ze had opgelopen toen ze van de trap viel in een restaurant in Zutphen. Dat meldt de politie zondagochtend.

De vrouw had zaterdagavond met een kennis in het restaurant gegeten en zag toen ze hun jassen wilden pakken om naar huis te gaan een trapgat over het hoofd. Ze viel van de trap en kwam zeer ongelukkig terecht. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ze afgelopen nacht overleed.

Vergne start vanuit pitsstraat in China

Scuderia Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne zal de Grand Prix van China aan moeten vangen vanuit de pitsstraat. De reden hiervoor is dat de Italiaanse renstal veel veranderingen heeft aangebracht aan de bolide van de Fransman.

Vergne kwalificeerde zich pas als achttiende, waarna Toro Rosso besloot om onder meer de vloer, de barge boards, de inlaten van de sidepots en de ballast te vervangen. Omdat dit volgens de regels van het parc fermé niet toegestaan is moet de Fransman vanuit de pits starten.

Unilever doet 'plofkip' in de ban

Unilever stapt af van de zogenoemde plofkip en gaat voor zijn producten kippen gebruiken die een beter leven hebben gehad. Dat heeft het voedingsmiddelenbedrijf aan Wakker Dier laten weten naar aanleiding van de campagne die de stichting voert tegen het gebruik van plofkippen.

Uiterlijk vanaf het eerste kwartaal van 2013 worden de kipknakworstjes gemaakt van kippen die een beter leven hebben gehad en geen of nauwelijks antibiotica toegediend hebben gekregen. Ook voor alle andere producten van Unilever waarin kip is verwerkt, zoals soep en ragout, wordt zo snel mogelijk kip gebruikt met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Plofkippen zitten in kleine ruimtes en worden in korte tijd vetgemest tot 'vleeshompen'. Ze kunnen vaak nauwelijks lopen door overgewicht en hebben veel antibiotica nodig vanwege ontstekingen aan hun poten. Wakker Dier wil het gebruik van dit soort kippen uitbannen en richt zich in een campagne met name op McDonald's, Olvarit en Struik, omdat die bedrijven volgens Wakker Dier veel plofkippen gebruiken.

Van Wijk promoveert met Charleroi

Sporting Charleroi heeft zich zaterdag verzekerd van promotie naar de hoogste Belgische klasse. De ploeg van de Nederlandse trainer Dennis van Wijk hoefde daarvoor niet zelf in actie te komen. Concurrenten Oostende en Eupen verspeelden punten, waardoor Charleroi zeker is van de titel op het een na hoogste niveau.

Charleroi, dat met twee duels te spelen zeven punten voorsprong heeft, keert na een seizoen terug in de Jupiler Pro League. De 49-jarige Van Wijk werd in maart aangesteld bij de Waalse club, nadat hij een week eerder bij Bergen was ontslagen.

Ajax wil stap richting titel zetten

Koploper Ajax neemt het zondag in de Amsterdam ArenA op tegen degradatiekandidaat De Graafschap. Een overwinning op de Superboeren brengt de Amsterdammers, met daarna nog vier wedstrijden te spelen, weer een stuk dichterbij de titel. Ajax-trainer Frank de Boer is niet bang voor onderschatting. "We moeten De Graafschap hetzelfde benaderen als PSV."

De regerend landskampioen boekte na de winterstop een serie van negen competitieoverwinningen op rij. Dat Ajax na deze reeks de uitgesproken titelkandidaat is, doet de oefenmeester niet zoveel. "Ik ben gewend met de druk om te gaan. Ik ken het gevoel dat anderen Ajax als favoriet inschatten. Ik vind het niet erg, dit hoort bij Ajax."

Volgens De Boer was de 2-1 uitoverwinning in de Europa League op Manchester United bepalend voor de titelaspiraties van de Ajacieden. "En dat we PSV, op dat moment de grote titelfavoriet, geen schijn van kans hebben gegeven."

Bang dat Ajax alsnog de titel misloopt is De Boer dan ook niet. "We hebben veel vertrouwen en moeten keihard blijven werken. Als we de komende wedstrijden thuis winnen is de kans groot dat wij aan het langste eind trekken."

Tegenstander De Graafschap won donderdag sinds lange tijd weer eens een wedstrijd. Thuis werd FC Utrecht met 3-0 verslagen. Door de overwinning droegen de Superboeren de laatste plaats over aan Excelsior.

Ondanks de goede uitslag van afgelopen week, hebben de Doetinchemmers niet het idee dat bij Ajax veel valt te halen. "Ajax-uit is moeilijk, we moeten Ajax het voetballen onmogelijk maken. Ze zitten in een flow en spelen met veel beweeglijke spelers. Toch hopen we op een resultaat", zegt trainer Richard Roelofsen.

Kim Jong Un spreekt voor het eerst in openbaar

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft zondag voor het eerst in het openbaar een toespraak gehouden. Dat deed hij bij een grote viering van de honderdste geboortedag van de grondlegger van het communistische land, zijn opa Kim Il Sung.

Tienduizenden mensen hadden zich op een plein in de hoofdstad Pyongyang verzameld om te luisteren naar de toespraak, waarin de leider zijn opa prees. Het hoogtepunt van de festiviteiten rond de honderdste geboortedag van wijlen Kim Il Sung had de lancering van een langeafstandsraket moeten worden. Kort na de lancering vrijdag brak die echter in stukken.

Kim Jong Un kwam eind vorig jaar aan de macht toen zijn vader Kim Jong Il overleed aan een hartkwaal.


Kim Jong Un spreekt voor het eerst in openbaar (Foto: Novum)

'Prototype 2-DLC duikt op'

Er zijn twee foto's online verschenen van wat een DLC-kaart lijkt uit de GameStop-winkelketen voor Prototype 2. De DLC bevat dezelfde content als de 'Blackwatch Collector's Edition' van het spel.

De DLC zal 8 mei in Amerika uitkomen kost $4,99. De DLC bevat nieuwe krachten, skins en upgrades voor je wapens. Of de losse DLC ook in Nederland beschikbaar zal komen is niet bekend. Prototype 2 komt 24 april uit voor PS3 en Xbox 360, 30 juli voor Windows.

Prototype 2

Prototype 2

Taliban bevrijden honderden Pakistaanse gevangenen

In het noordwesten van Pakistan zijn bij een aanval van Talibanstrijders op een gevangenis honderden gedetineerden ontsnapt. Onder hen zijn volgens de politie enkele 'zeer gevaarlijke militanten'.

Bijna 150 militanten vielen de gevangenis zondagochtend vroeg aan met geweren en raketgranaten. Ze bevrijdden in totaal 380 gevangenen, onder wie volgens de politie zeker twintig zeer gevaarlijke militanten. Een van hen zou betrokken zijn bij een moordaanslag op de voormalige president Pervez Musharraf.

Een woordvoerder van de Taliban zegt zelf dat de strijders 1200 gevangenen hebben bevrijd, maar de Taliban staan erom bekend aantallen te overdrijven.

De Pakistaanse Taliban voeren al jaren een bloedige oorlog tegen de regering, waarbij duizenden mensen om het leven kwamen. Het noordwesten van Pakistan is een belangrijke basis van de groep.

36 gijzelaars vrijgelaten door Lichtend Pad

De maoïstische rebellenbeweging Lichtend Pad heeft zaterdag in Peru 36 gijzelaars na zes dagen gevangenschap vrijgelaten. Ze zijn veilig en in goede gezondheid. Dat heeft de regering van het Zuid-Amerikaanse land laten weten.

De rebellen waren omsingeld door 1500 veiligheidsagenten toen ze besloten de gijzelaars vrij te laten. Tenminste een agent is gedood.

De gijzelaars waren aan het werk aan een gasleiding in de jungle van Zuid-Peru toen ze maandag werden overmeesterd. Lichtend Pad eiste 10 miljoen dollar losgeld voor de vrijlating. ,,Maar we hebben niet toegegeven aan die eis van de terroristen", liet president Humala weten vanuit Colombia, waar hij is voor de topconferentie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

36 gijzelaars vrijgelaten door Lichtend Pad
36 gijzelaars vrijgelaten door Lichtend Pad (Foto: ANP)

Peter van Rooijen wint Sonneveldprijs

Cabaretier Peter van Rooijen heeft zaterdag de Wim Sonneveldprijs gewonnen. De prijs voor het grootste aanstormende talent binnen het Nederlandse cabaret wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival.

De 28-jarige Van Rooijen wist de jury zaterdagavond tijdens de finale in het Amsterdamse Delamar Theater te overtuigen met zijn programma Team Peter. De jury spreekt van een 'briljant bedachte voorstelling, een meesterlijk spel met wat waar en wat niet waar is'.

De tweede prijs ging naar Sijmen de Jong. Eva Crutzen sleepte de publieksprijs in de wacht. De drie zijn in mei te zien in het Amsterdamse Theater Bellevue en maken vanaf september een tournee door het land.

De prijs werd dit jaar voor de 25e keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Claudia de Breij, Thomas Acda en de Vliegende Panters.


Peter van Rooijen wint Sonneveldprijs (Foto: Novum)

Kortfilm: Shit Stormtroopers Say

Het leven van een Stormtrooper gaat bepaald niet over rozen. Death Star PR regisseur Robbie Boland maakte er het onderstaande filmpje over, die door geen enkele Star Wars liefhebber mag worden gemist.

Shit Stormtroopers Say is een prachtig kort filmpje waarin we de beslommeringen van een Stormtrooper in zijn dagelijkse bestaan kunnen volgen. Zo vernemen we dat ze maar weinig kunnen zien met zo'n helm en dat een bezoekje het toilet voor behoorlijke problemen kan zorgen. Wat denken jullie, FOK!kers? Zou je een Stormtrooper willen zijn na het zien van de onthullende beelden?

DiCaprio in Lehane's Live By Night

Warner Bros. Pictures heeft de rechten bemachtigd voor de verfilming van het gangster verhaal Live By Night. Het verhaal van Dennis Lehane speelt zich af ten tijde van de drooglegging van Amerika.

In het verhaal draait het om een groep criminelen die rum van Cuba naar Boston  smokkelen tijdens de drooglegging. Een aantal van de karakters uit het verhaal komen ook voor in een ander boek van Lehane, The Given Day. Ook voor dat verhaal bezit Warner Brothers nu de filmrechten.

Leonardo DiCaprio's Appian Way Productions is momenteel bezig met voorbereidingen voor de film, waarin de acteur een hoofdrol gaat spelen. DiCaprio was eerder al in de verfilming van een ander verhaal van Lehane te zien, namelijk Martin Scorsese's Shutter Island. Late By Night zal worden geproduceerd door Rick Yorn (The Wolfman, Boardwalk Empire) en Jennifer Davisson Killoran (Orphan, Red Riding Hood).

Massale vechtpartij bij voetbalduel

Een voetbalwedstrijd tussen amateurclubs Zwart Wit’63 uit Harderwijk en DOS Kampen is zaterdag uitgelopen in een vechtpartij. Spelers, trainers en supporters van beide partijen bemoeiden zich met een handgemeen na een overtreding in de 89e minuut van de wedstrijd.

Een 27-jarige Harderwijker werd zo hard in zijn gezicht geschopt dat zijn kaak op diverse plaatsen is gebroken. Een 22-jarige man uit Kampen is aangehouden voor ernstige mishandeling; hij is in verzekering gesteld. Dat liet de politie weten.

Amateurwedstrijd mondt uit in vechtpartij
Amateurwedstrijd mondt uit in vechtpartij (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.