Opnieuw beschietingen in Homs

Syrische regeringstroepen hebben zondag opnieuw door opstandelingen beheerste buurten in de centraal gelegen stad Homs beschoten. Dat hebben activisten van de Lokale Coördinatiecomités gemeld.

De gemelde beschietingen bedreigen het bestand dat onder bemiddeling van Syrië-gezant Kofi Annan is bereikt. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan het staakt-het-vuren te schenden. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties besloot zaterdag de eerste groep waarnemers naar Syrië te sturen om op de naleving van het bestand toe te zien.

De beschietingen vonden volgens activisten plaats in de wijken Khaldiyeh, Bayada, Jouret el-Shayah, Qarabees en Qusour. Beelden van de beschietingen waren te zien in een amateurvideo die zondag door activisten via internet werden verspreid. Doordat de regering de toegang van waarnemers en buitenlandse journalisten beperkt zijn de berichten moeilijk te verifiëren.

De Veiligheidsraad besloot zaterdag een eerste contingent van dertig waarnemers naar Syrië te sturen. Dit aantal moet later tot 250 worden uitgebreid. Het was voor het eerst sinds de opstand tegen president Bashar Assad dertien maanden geleden begon dat de vijftien leden tellende raad met één stem sprak. De raad maande het regime om militairen en zwaar geschut terug te trekken uit steden en grote plaatsen, een bestandsbepaling waar Damascus zich weinig van aan heeft getrokken. Ook de andere vijf onderdelen van het plan dienen te worden opgevolgd, om onderhandelingen tussen de regering en de oppositie over de politieke toekomst van het land op gang te brengen.

Annan toonde zich 'erg opgelucht en blij' met de stemming in de Veiligheidsraad. Westerse landen en leiders van de oppositie blijven sceptisch over de bereidheid van Assad om zijn greep op het land, dat al veertig jaar door zijn familie geregeerd wordt, te verlichten. Maar tot dusver lijkt het plan van Annan de enige diplomatieke uitweg uit de crisis, voornamelijk vanwege de opstelling van China en Rusland, die strengere maatregelen tegen Assad in de Veiligheidsraad hebben tegenhouden.