Nederlander opgepakt na explosies New York

calvobbes en Re_plaY hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn New York is een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties aangehouden. Volgens de Amerikaanse media hield de man zich verdacht op bij het Britse consulaat, waar vanochtend twee explosies plaatsvonden. De politie wilde niet zeggen of de man een verdachte is. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse zaken bevestigde dat een Nederlander wordt verhoord.

De man is werkzaam bij de VN-wapeninspectie Unmovic. Het zou gaan om Eric van S., een medewerker die zich beleidsmatig bezighoudt met de satellietgegevens die nodig zijn voor het herkennen van wapens vanuit de lucht. Van S. wordt in New York verhoord door de FBI en de politie.

De explosies vonden vanochtend plaats voor een 21 verdiepingen tellend gebouw waarin onder meer het Britse consulaat in New York is gevestigd. Het is niet bekend of de ontploffingen te maken hebben met de Britse verkiezingen die vandaag plaatsvinden. De explosieven moeten volgens de politie zo groot zijn geweest als handgranaten en ze zouden in elkaar geknutseld zijn met kruit. Tot nu toe heeft niemand de ontploffingen geclaimd.