'Nepleden' dreigen D66-stemming te storen

Icoon politiek binnenland nieuwsTegenstanders van de regering kunnen aanstaande zaterdag hun slag slaan. Door deze week nog lid te worden van coalitiepartij D66 is het mogelijk om op het congres van de democraten mee te stemmen over het nieuwe akkoord van de regeringspartijen. Een tegenstem van de D66-leden leidt mogelijk tot de val van het kabinet.

Het lidmaatschap kost dertig euro. Op de bijeenkomst worden zo'n 2000 van de bijna 13.000 leden verwacht. Groeperingen als Keer het Tij en de Jonge Socialisten overwegen iets te doen met de mogelijkheid lid te worden. "Het klinkt aanlokkelijk", stelt Remy Wilshaus, voorzitter van de Jonge Socialisten. Binnen D66 lijkt de stemming over het akkoord overwegend positief te zijn.

De Socialistische Partij heeft het idee besproken, maar na beraad afgewezen. "We willen geen misbruik maken van de naïeve transparantie van D66", stelt SP-leider Jan Marijnissen. Keer het Tij, een protestbeweging die zich tegen het kabinet Balkenende II keert, is van plan de mogelijkheid tot beïnvloeding van de stemming vanavond te bespreken.