EU zet in op stageplekken en webwinkels

De 27 lidstaten van de Europese Unie zetten het komende jaar in op meer werkervaringsplekken om jeugdwerkloosheid te voorkomen. Ook wil het e-commerce stimuleren en het midden- en kleinbedrijf meer ruimte geven. Dat blijkt uit de gezamenlijke verklaring van de EU-landen die voor afloop van de informele bijeenkomst maandag naar buiten is gebracht.

Het afgelopen jaar stonden de bijeenkomsten van de Europese Raad vooral in het teken van de de Europese staatsschuldencrisis. Begin december werd louter gesproken over het afdwingen van meer begrotingsdiscipline. Voor aanvang van de top op maandag leken de leiders te hebben afgesproken om vooral niet te spreken over de crisis en de problemen in Griekenland, maar over het stimuleren van de groei.

De lidstaten werden het dan ook snel eens over een gezamenlijke verklaring over dat de Europese economieën gemoderniseerd moeten worden om zo duurzame groei mogelijk te maken. "Dit is essentieel om banen te creëren en om ons sociale model te kunnen behouden", schrijven de leiders. "Hierbij moeten we wel de sociale partners en de nationale systemen van de lidstaten respecteren."

Het recept voor het moderniseren van de Europese economie is volgens de lidstaten het oplossen van de hoge Europese jeugdwerkloosheid, de vervolmaking van de Europese gezamenlijke markt en het stimuleren van de financiering van de economie, in het bijzonder van midden- en kleinbedrijven. Lidstaten wordt gevraagd hier beleid op te maken, de EU stimuleert deze maatregelen met extra fondsen en het versimpelen van de regels.

De Europese regeringsleiders zijn het naar verwachting maandag ook eens geworden over de instelling per juli van het permanente Europese noodfonds ESM. Of de leiders het ook eens zijn geworden over een strenger begrotingspact, zoals zij dat zich in december hebben voorgenomen, is nog niet bekend.


EU zet in op stageplekken en webwinkels (Foto: Novum)