Ophef om racistische carnavalswagen

irule25 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In de Brabantse gemeente Zundert is grote ophef onstaan vanwege de deelname van een vermeend racistische carnavalswagen. De wagen nam zaterdag in de plaats Achtmaal aan de optocht deel en maandag in Wernhout. De politie heeft de zaak inmiddels in onderzoek.

Op de wagen (zie foto) waren teksten als 'vol=vol', 'een elektronische stoel voor negers', de cijfers '88' (de achtste letter van het alfabet, de h, verwijst naar Heil Hitler) te lezen. In beide optochten kon de wagen geheel ongehinderd uitrijden. Zowel de organisatie als de plaatselijke wijkagent hebben de wagen niet gezien.

Intussen wil Burgemeester Iz Keijzer dat de bouwers van de wagen zich gaan verantwoorden. Daarvoor heeft hij de politie ingeschakeld. Ook de voorzitter van de carnavalsstichting, Patrick Verhaard, sluit zich hier bij aan.


De wagen waar de ophef om is ontstaan.


Vorig jaar waren er in Wernhout al problemen met een aantal van de carnavalswagens, die toen keltische kruizen droegen. De carnavalsstichting denkt dat het verbieden van dit soort uitingen alleen maar meer problemen in de hand werkt. Hoewel de stichting duidelijk aangaf er niet van gediend te zijn, zagen ze het toen door de vingers.