Verdonk bekritiseert pardon Spaanse illegalen

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Nederlandse minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk heeft tijdens een informeel overleg met collega's uit andere EU-lidstaten gepleit voor een Europees beleid op het gebied van illegale migranten. Ze ging daarbij met name in tegen een generaal Spaans pardon voor ruim 800.000 illegale werknemers.

Verdonk vreest dat een dergelijk pardon een aanzuigende werking heeft. "Als bepaalde landen op grote schaal illegale migranten legaliseren, kan dit consequenties hebben voor andere lidstaten in de EU", stelde de Nederlandse bewindsvrouw. Ze wil met een Europese aanpak voorkomen dat illegalen die in één land een vaste verblijfsvergunning krijgen vervolgens overal in de EU terecht kunnen.

De regering van de Spaanse premier Zapatero wil een massaal generaal pardon voor illegale werknemers die minstens een half jaar in Spanje verblijven. Dat zou op verzoek van werkgevers gebeuren. De illegalen zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Latijns-Amerika, waardoor ze vaak al Spaans spreken. Naast Spanje hebben ook België en Italië illegalen gelegaliseerd. "Als we er in de EU juist over praten om dit soort zaken meer onderling te harmoniseren, moeten we daar ook met elkaar over praten. Wij hebben er in Nederland juist voor gekozen om illegalen niet in ons land te laten blijven", meent Verdonk. Ze wil de kwestie op korte termijn op de politieke agenda van de EU hebben staan.