PvdD wil 'gratie' voor Amersfoortse bavianen

De Partij voor de Dieren (PvdD) eist gratie voor een twintigtal mantelbavianen in Dierenpark Amersfoort die op de nominatie staan om een dodelijke injectie te krijgen. De dierentuin zegt met ruimtegebrek te kampen. Het nachtverblijf kan maar 50 dieren aan, terwijl de apenfamilie momenteel uit 70 dieren bestaat.

De partij heeft een brandbrief aan het dierenpark gestuurd waarin het verzoekt om de plannen te wijzigen. Tegelijkertijd is op de website een e-mail actie gestart. De PvdD overweegt een kort geding aan te spannen als de dierentuin haar plannen door wil zetten.

Marianne Thieme (PvdD) spreekt van een "schaamteloos exploiteren en opruimen van dieren" en noemt het beleid van de dierentuinen "onverantwoordelijk en primitief". Dierentuinen voeren volgens haar een hypocriet beleid. Met een fokprogramma wil men zoveel mogelijk jonge dieren aan het publiek laten zien. Tegelijkertijd wordt niet nagedacht of de dieren op langere termijn ergens geplaatst kunnen worden.

Dierenpark Amersfoort zou overigens niet de enige dierentuin zijn met overschotsproblemen. Ook in Finland en Oostenrijk staan bijvoorbeeld groepen mantelbavianen op de nominatie 'geruimd' te worden. "Het doden van gezonde dieren mag nooit zomaar plaatsvinden, altijd moet er naar andere oplossingen worden gezocht", meent Thieme. De partij, die overigens niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd is, gaat minister Veerman van Landbouw vragen wet- en regelgeving voor dierentuinen aan te passen, zodat dergelijk wanbeleid niet meer voor mag komen.

De mantelbaviaan
De kolonie mantelbavianen in Amersfoort is te groot geworden