Pijpleiding tussen Rusland en Europa geopend

Europese regeringsleiders hebben dinsdag samen met de Russische president Dmitri Medvedev de Nord Stream-pijpleiding officieel geopend. De pijpleiding verbindt West-Europa rechtstreeks met de grote gasvoorraden in Siberië.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse premier François Fillon en de Nederlandse premier Mark Rutte waren aanwezig in het Duitse Lubmin om met een symbolische draai aan een wiel de pijpleiding te openen.

"Dit is het begin van de eerste fase van een nieuw partnerschap tussen Rusland en de Europese Unie", zei Medvedev. De twaalfhonderd kilometer lange pijpleiding, die zo'n 7,4 miljard euro heeft gekost, loopt door de Baltische Zee van Sint-Petersburg naar Lubmin in het noordoosten van Duitsland.

Hiermee wordt een directe verbinding gelegd tussen Rusland en West-Europa. Momenteel loopt het gastransport van Rusland naar West-Europa door Oekraïne, Wit-Rusland en Polen. Ruzies tussen deze landen en Rusland hebben in het verleden tot een opschorting van het transport van aardgas naar West-Europa geleid.

Merkel noemde de nieuwe pijpleiding een 'strategisch project dat exemplarisch is voor de samenwerking tussen de EU en Rusland'. Ze benadrukte het belang van de pijpleiding voor beide partijen. West-Europa ziet zich verzekerd van een constante toestroom van gas, en Rusland krijgt direct toegang tot zijn grootste afzetmarkt voor aardgas.

Uiteindelijk moet het gas door twee pijpleidingen worden getransporteerd. De eerste pijpleiding die dinsdag werd geopend heeft een capaciteit van zo'n 27,5 miljard kubieke meter gas per jaar.

 
Pijpleiding tussen Rusland en Europa geopend