'Banenbedrijf PostNL werkt niet voor jongere'

Het Banenbedrijf dat PostNL samen met twee uitzendbedrijven heeft opgezet om medewerkers aan een nieuwe baan te helpen, biedt niet voor alle werknemers van PostNL een oplossing. Dat zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV.

PostNL is bezig aan een grote reorganisatie vanwege dalende postvolumes. De fulltime postbodes verdwijnen. Voor hen komen deeltijdpostbezorgers in de plaats. In totaal verdwijnen elfduizend voltijdbanen, waarvan circa 2800 via gedwongen ontslag.

In ruil voor een deel van de vertrekpremie kunnen medewerkers een contract krijgen bij het Banenbedrijf voor 1 tot 3,5 jaar. Zij krijgen uitzendwerk via Randstad en Tempo Team en worden intussen zo snel mogelijk aan een nieuwe baan geholpen.

Voor jongere werknemers zal dit vermoedelijk niet erg interessant zijn, verwacht Abvakabo FNV. "Die zullen niet snel met geld 3,5 jaar zekerheid kopen. Die denken waarschijnlijk dat ze binnen een jaar wel weer een nieuwe baan zullen hebben."

De gemiddelde leeftijd van een PostNL-medewerker is echter 53 jaar en voor oudere werknemers is het vermoedelijk wel interessant, aldus de woordvoerder. "Die zullen er niet veel vertrouwen in hebben snel een nieuwe baan te vinden."

Liever had Abvakabo echter gezien dat PostNL wat minder haast had gemaakt met de reorganisatie. "Dan was een groot deel van de klap opgevangen via natuurlijk verloop."