DNB voor de rechter gedaagd in Icesave-zaak

De Nederlansche Bank (DNB) wordt door 250 spaarders voor de rechters gedaagd vanwege falend toezicht op Icesave. Zij eisen compensatie voor het gezamenlijk verlies van 25 miljoen euro. Dat meldt een woordvoerder van de spaarders dinsdag.

Volgens de spaarders, verzameld in vereniging Icesaving, heeft DNB zitten slapen. De centrale bank zou al voordat Icesave zijn entree maakte op de Nederlandse markt in mei 2008 geweten hebben dat het moederbedrijf Landsbanki in ernstige problemen verkeerde. De Britse tegenhanger van de DNB had om die reden Icesave onder verscherpt toezicht gesteld.

Voor de Icesave-spaarders is het onbegrijpelijk dat De Nederlandsche Bank tegelijkertijd 'net deed of z'n neus bloedde en Icesave ruim baan gaf in Nederland', aldus de woordvoerder van de spaarders.

De spaarders baseren zich hierbij op onderzoek van het IJslandse parlement, op onderzoek in opdracht van het Nederlandse ministerie van Financiën en op bevindingen van commissie De Wit, die namens de regering onderzoek deed naar de kredietcrisis.

Icesaving dicht zichzelf een goede kans toe in de rechtzaal. "Het is duidelijk dat DNB wist dat het niet goed zat. Het is hun taak om dan in te grijpen. Dat hebben ze niet gedaan", stelt de advocaat van de vereniging.

In oktober 2008 maakte Icesave bekend dat het niet meer kon voldoen aan de verplichtingen richting de spaarders. DNB heeft vervolgens het depositogarantiestelsel in werking gezet, waarbij tegoeden tot honderdduizend euro werden gegarandeerd. In Icesaving zijn spaarders verenigd die meer dan dat bedrag op Icesave-rekeningen hadden staan.

DNB wilde geen inhoudelijk commentaar geven op de dagvaarding.