[EK] Uitslag Finland - Nederland

Oranje kan plaatsing voor het Europees kampioenschap van 2012 nauwelijks meer ontgaan. Het wist vanavond met 0-2 te winnen in en tegen Finland, waardoor plaatsing nu alleen nog maar een formaliteit is. De doelpunten werden gemaakt door Kevin Strootman en Luuk de Jong, die hun eerste interlandgoal maakten.

Al snel bleek dat Oranje ook deze wedstrijd het spel zou moeten gaan maken. Bijna wist het in de eerste minuut te scoren, maar Kuijt had zijn vizier niet op scherp. Er werden echter verder geen grote kansen gecreëerd door de vice-wereldkampioen, die zelf nauwelijks onder druk van de Finnen kwamen te staan.

Na een half uur was het alsnog raak voor de mannen van Bert van Marwijk. Strootman, die eerder behandeld moest worden aan een bloedneus na een tik in het gezicht van Van Bommel, wist op aangeven van Sneijder zijn eerste interlandgoal te maken. De 0-1 bleek ook de ruststand te zijn.

Strootman scoorde de eerste goal van de wedstrijd. (Foto: Pro Shots)

Na rust was de eerste kans weer voor Oranje, toen Van Persie, weer bediend door Sneijder, de bal kon meenemen en uithaalde. De keeper van Finland was echter op zijn hoede, evenals een paar minuten later toen Van Persie vrij kon binnenkoppen, maar niet verder kwam dan de handen van Hradecky.

De eerste grote kans van de Finnen kwam pas na een uur spelen. Hämäläinen kwam vrij voor Stekelenburg te staan, tikte de bal over hem heen, maar zag Pieters de bal nog voor de lijn weghalen. De opleving leek van korte duur, zeker na de tweede gele kaart voor Hetemaj.

De Finnen hadden hun handen vol aan Sneijder. (Foto: Pro Shots)

Na de rode kaart werd de wedstrijd nog meer eenrichtingsverkeer richting de goal van Hradecky, maar Oranje wist moeilijk echt grote kansen te creëren. Toch scoorde het nog in de slotminuut van de blessuretijd. De Jong wist op aangeven van Elia de bal in het net te krijgen.

Oranje kan zich vanavond plaatsen voor het EK als Zweden niet weet te winnen bij San Marino. Als dit wel gebeurt kan het zich alsnog plaatsen door al zeker te zijn van de positie als beste nummer twee. Daarbij is het weer afhankelijk van andere resultaten. Mochten die in het nadeel van Oranje uitvallen, dan is een punt in de volgende wedstrijd tegen Moldavië ook voldoende.