Aanhang voor Wilders blijft groeien

WildersHet afgehaakte VVD-Kamerlid Geert Wilders blijft het goed doen in peilingen. Vlak nadat Wilders vorige week de VVD-fractie verliet, scoorde hij 4 fictieve zetels, deze week is dat aantal gestegen tot 12, zo blijkt uit een onderzoek onder 4.000 internetrespondenten van Maurice de Hond. Het NIPO peilde vorige week 9 zetels.

De ondervraagden die het 'tien-puntenplan' van de afvallige VVD'er voorgelegd kregen blijken het gemiddeld met 5.1 van de tien punten eens te zijn. Van de ondervraagden was 81% het eens met de stelling dat radicale moskeeën verboden moeten worden en radicale imams het land uit moeten worden gezet. Het minste steun was er voor het punt dat voor iedere nieuwe regel er twee moeten worden afgeschaft, 18%. Verder is van de Wilders-aanhang 95% het eens dat Turkije nooit of te nimmer EU-lid mag worden, tegen slechts 35% van de VVD-getrouwen.

Wilder's punten slaan vooral aan bij de mensen die in 2003 op de LPF stemden, zij zijn het gemiddeld met 7.1 punten eens. De VVD-ers scoren gemiddeld 6.6, CDA-kiezers 5.7 en PvdA kiezers 4.5.

Uit het onderzoek zou blijken dat de aanhang van Wilders voor onder meer 33% afkomstig is van de LPF, 15% van VVD-stemmers en 5% van CDA-kiezers.

-
De 'punten' van Wilders

Turkije mag nooit lid worden van de Europese Unie
Verhoging maximumsnelheid
Halvering budget ontwikkelingshulp
Geen veranderingen in het kiesstelsel
Terrorismebestrijding gaat boven de bescherming van privacy (ook uitzetten imams en sluiten moskeeën)
Allochtonen die niet tijdig integreren moeten emigreren of eventueel het Nederlanderschap worden ontnomen.
De VVD mag nooit meer regeren met D66 of PvdA (geen Paars meer)
Voor elke nieuwe regel die de overheid invoert moeten er verplicht twee worden afgeschaft.
Automatisch levenslang na drie zware misdrijven (three strikes out)