AEX door het putje; verliest 4 procent

Op het Damrak in Amsterdam is de AEX Index maandag met zware verliezen gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter van Nederland sloot 4,4 procent lager op 283,36 punten. Voor heel 2011 staat de AEX Index al op 20 procent verlies.

In de ochtend leken beleggers lauw te reageren op de schuldencrises in de VS en Europa, maar later werd alsnog de daling ingezet.

"Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) dood even ondersteuning, maar de markten blijven zeer volatiel", aldus een anonieme Nederlandse handelaar. Om de onrust op de financiële markten te beteugelen ging de ECB maandag over tot de aankoop van Italiaanse en Spaanse staatsleningen. In reactie hierop daalden de rentes van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties.

Ook de zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, lieten weten de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer dat nodig is.

Op het Damrak verloren vooral grondstofbedrijven en financials terrein. Staalbedrijf ArcelorMittal verloor 9,6 procent en ING noteerde 8,3 procent lager. Goud lijkt op de markten wel door het dak heen te willen. Het gele edelmetaal noteerde even 1.715 dollar en ruim 1.200 euro per ounce (31,1 gram), beide records.


AEX door het putje; verliest 4 procent (Bron: RTL Z)