Justitie gaat sneller foto's verdachten verspreiden

Icoon Binnenlands nieuws Justitie wil ook foto's van verdachten van lichte delicten zoals winkeldiefstal, bedreiging en opruiing via de media gaan verspreiden. Nu worden alleen foto's of videobeelden van verdachten van zware misdrijven zoals moord, doodslag en zedendelicten verspreid. Voortaan wil justitie beeldmateriaal kunnen verspreiden van alle verdachten van delicten waarvoor een voorlopige hechtenis kan worden opgelegd. Dit heeft het college van procureurs-generaal bevestigd.

In het verleden is gebleken dat opsporing via de media erg goed werkt. Zo worden dertig procent van alle zaken die in het programma 'Opsporing verzocht' langskomen opgelost. Een woordvoerder van het college van procureurs-generaal laat dan ook weten dat er actief gezocht is naar nieuwe manieren om de burgers te bereiken via de media. In het kader daarvan zijn er contracten gesloten met internetaanbieder Tiscali en muziekzender TMF, en begint er binnenkort een samenwerking met SBS 6.

Het nieuwe soepelere beleid betekent overigens niet dat iedereen nu ook foto's van verdachten mag gaan ophangen. In de Wet politieregisters is namelijk geregeld dat alleen de politie en het openbaar ministerie dat mogen, tenzij derden er een 'welomschreven doel' en een 'gerechtvaardigd belang' bij hebben.

De laatste tijd kwamen er regelmatig winkeliers in het nieuws die foto's van winkeldieven ophingen. Volgens justitie mag dit dus niet, maar er kan alleen opgetreden worden als de afgebeelde persoon hier zelf aangifte over doet. Dit gebeurde eerder deze maand ook, toen een bejaarde vrouw rectificatie eiste van een winkelier die haar foto had opgehangen.

De plannen voor de soepelere verspreiding van beeldmateriaal moeten overigens nog wel eerst goedgekeurd worden door minister Donner van Justitie.