Eurocommissaris waarschuwt Duitsland

Duitsland zou er goed aan doen om in de toekomst geen voorbarige - en onjuiste - conclusies meer naar buiten te brengen over de EHEC-besmettingsbron. Het huidige beleid van openheid heeft alleen maar geleid tot angst in Europa over mogelijk besmette groentes en groentekiemen en tot grote verliezen bij agrariërs, zei Eurocommissaris voor gezondheidszorg John Dalli dinsdag in Straatsburg.

Informatie moet rusten op een wetenschappelijke basis en onfeilbaar zijn voordat zij bekend wordt gemaakt, aldus Dalli. En daar ging het eerder mis. Duitsland wees eerst met een beschuldigende vinger naar komkommers uit Spanje en daarna naar Duitse taugé als EHEC-besmettingsbron voordat dit met zekerheid vaststond, waarna vervolgens werd gemeld dat de bewuste groentes toch niet de besmettingsbron bleken.

De Europese landbouwministers hebben dinsdag in Luxemburg een spoedvergadering belegd om de crisis te bespreken. Landbouwers eisen schadevergoedingen voor geleden verliezen.

Inmiddels zijn wereldwijd meer dan 2400 mensen besmet met de zeer gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie, van wie het overgrote deel in Duitsland. De uitbraak kostte aan zeker 22 mensen het leven.