Duitse taugé niet de EHEC-besmettingsbron

De taugé en andere groentekiemen van een biologische boerderij in de regio Uelzen, in het noorden van Duitsland, zijn niet de bron van de EHEC-besmetting. Bacteriologisch onderzoek heeft dit uitgewezen. Dit hebben de Duitse autoriteiten maandagmiddag bekendgemaakt.

Het bedrijf werd zondag gesloten en al zijn producten werden uit de handel gehaald. Inmiddels is onderzoek verricht naar het bedrijf. Hieruit bleek dat 23 van de veertig onderzochte monsters geen gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie bevatten. De resultaten van de overige zeventien monsters worden nog verwacht.

Door de negatieve tests is het echter nog steeds niet uitgesloten dat eerdere partijen met groentekiemen wel besmet waren, zei het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Nedersaksen. "Opheldering over de oorsprong van de besmetting wordt niet op de korte termijn verwacht."

De Duitse autoriteiten hebben het eten van kiemgroentes ontraden, maar zeggen ook dat komkommer, tomaat en sla voorlopig beter gemeden kunnen worden.

Door de E.coli-uitbraak zijn in Duitsland en Zweden al 22 mensen om het leven gekomen en meer dan 2300 ziek geworden. De huidige ziektegolf wordt toegeschreven aan een zeer agressieve, 'supertoxische' variant van de bacterie.

Het aantal mensen dat besmet is met de gevaarlijke darmbacterie is in Nederland gestegen naar zes. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekendgemaakt. De teller van het aantal bevestigde gevallen stond op vijf. De zes patiënten liepen de ziekte allemaal op na een bezoek aan Duitsland.