Manhunt-spel 'aanleiding tot moord'

Icoon Games nieuwsIn Groot-Brittannië is grote ophef ontstaan over het spel Manhunt. Dit bloederige spel wordt namelijk aangewezen als directe aanleiding voor een gruwelijke moord. In februari van dit jaar lokte de 17-jarige Warren Leblanc zijn 14-jarige vriendje Stefan Pakeerah naar een park in hun woonplaats Leicester, om daar zogenaamd twee meisjes te ontmoeten. Warren sloeg Stefan herhaaldelijk met een klauwhamer en stak hem met een mes, tot de dood erop volgde.

Toen de politie het lichaam van Stefan vond, bleek dat hij vreselijke en dodelijke verwondingen had opgelopen. Warren zat onder het bloed en gaf onmiddellijk toe dat hij de dader was. Stefan was zo hard met de klauwhamer geraakt dat hij diepe snijwonden op zijn hoofd en in zijn nek had. Er zaten diverse barsten in zijn schedel. Ook had hij meerdere steekwonden, waarbij het mes zo diep gestoken was dat er schade aan de nieren en de lever was ontstaan. Gisteren bekende Warren Leblanc schuld in een rechtbank in Leicester.

Stefans moeder, Giselle Pakeerah, zei dat Warren vaak het spel Manhunt speelde. In dit spel, ontwikkeld door Rockstar North, scoren spelers extra punten voor gewelddadige moorden. "Ik hoorde sommige vrienden van Warren zeggen dat hij helemaal in de ban was van dit spel. De website die het spel promoot noemt het een psychologische ervaring, geen spel, en moedigt wrede moorden aan. Als hij er van in de ban was, zou het best kunnen dat de grenzen voor hem vervaagden." Een exemplaar van het spel is gevonden in Warrens slaapkamer en in beslag genomen als bewijsmateriaal. Stefans ouders hebben een oproep gedaan om gewelddadige spellen te verbieden. In Nieuw Zeeland is Manhunt zes maanden geleden al verboden, ook importeren is niet toegestaan.

Volgens Stefans vader komt de manier waarop Warren de moord gepleegd heeft "precies overeen met hoe het spel opgezet is: mensen ombrengen met wapens als hamers en messen. Er is een verband tussen het spel en wat hij heeft gedaan. Ik speel dit soort games niet, maar als ze kinderen beïnvloeden om mensen te vermoorden dan wil je ze niet in de schappen hebben staan."



Een woordvoerder van de Entertainment and Leisure Software Publishers' Association (ELSPA) nam het op voor de gamesindustrie: "We voelen enorm mee met de familie en de ouders van Stefan Pakeerah. We verwerpen echter alle suggesties dat er een verband zou bestaan tussen de tragische gebeurtenissen en de verkoop van het spel Manhunt. Manhunt heeft een "18"-classificatie gekregen van de British Board of Film Classification en zou daarom niet in het bezit mogen zijn van een jeugdig persoon. Dat iemand het spel in zijn bezit heeft betekent nog niet dat je mag concluderen dat het verantwoordelijk is voor de tragische gebeurtenissen."

Volgens rechter Michael Stokes heeft Leblanc een "wrede, meedogenloze moord" begaan en kan hij een veroordeling tot levenslang verwachten. De uitspraak is nog niet bekend, op 3 september wordt de rechtszaak hervat.

Inmiddels heeft de winkelketen Dixons in Groot-Brittannië laten weten het spel uit de schappen te halen.