Gevaarlijke bacterie in Maasstad Ziekenhuis

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam kampt al zeven maanden met een uitbraak van een gevaarlijke bacterie die immuun is voor alle antibiotica. Het ziekenhuis doet pas sinds afgelopen donderdag onderzoek naar de bacterie. Dat bevestigt het ziekenhuis na berichtgeving van de NOS.

In totaal zijn al minstens 34 patiënten besmet geraakt. Volgens Paul Smits, voorzitter van de Raad van Bestuur, zijn de mensen door de bacterie niet extra ziek. Ook is de bacterie niet bedreigend voor doktoren en ander medisch personeel in het Maasstad Ziekenhuis.

Het gaat om de Klebsiella pneumoniae, een bacterie die frequent voorkomt in de darmen van mens en dier en die venijnige ontstekingen in de luchtwegen kan veroorzaken. Een variant van de Klebsiella heeft in Rotterdam het enzym Oxa-48 aangemaakt, die bacteriën resistent maakt voor de zwaarste categorie antibiotica, de carbepenem.

De uitbraak vond plaats op de intensive care van het ziekenhuis. Omdat het Maasstad Ziekenhuis veel patiënten doorverwijst, is het niet duidelijk hoeveel mensen de bacterie hebben meegenomen naar andere ziekenhuizen.

De zaak kwam aan het licht toen het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam ontdekte dat een doorgestuurde patiënt uit het Maasstad Ziekenhuis een 'bijzondere, resistente bacterie' bij zich droeg. Het ziekenhuis stuurde de patiënt daarop meteen terug.

Smits geeft toe dat het ziekenhuis eerder het RIVM en de GGD had moeten inlichten en om hulp had moeten vragen. Maar volgens hem probeerde het ziekenhuis zeker niet de zaak in de 'doofpot' te stoppen. In het ziekenhuis wordt nu iedereen extra gecontroleerd. Besmette patiënten zijn in quarantaine gezet.

Volgens het ziekenhuis dateert de uitbraak van eind 2010. De eerste gevallen werden al in 2009 geconstateerd. In het Maasstad Ziekenhuis werd een keer eerder een resistente bacterie gevonden, een andere bacterie dan waar het ziekenhuis nu mee kampt. Vorig jaar moest daardoor de intensive care korte tijd dicht.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dinsdag in crisisberaad gegaan en heeft hulp aangeboden. Woensdag gaat een team naar het Maasstad Ziekenhuis om te kijken wat er precies aan de hand is.