Vierdaagse-bedreiger is Syriër

Eén van de twee mannen die afgelopen weekend werd gearresteerd wegens het mogelijk beramen van een aanslag op militaire deelnemers aan de 88ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen is een uit Syrië afkomstige asielzoeker, zo kopt de Telegraaf vandaag op de voorpagina. Het gaat om de 37-jarige Yvar H. die met zijn vrouw en twee kinderen in het Gelderse polderdorp Ooij woont. Hij vluchtte in 1989 naar Nederland.

H. werd zaterdag tijdens het boodschappen doen in het bijzijn van zijn gezin door een arrestatieteam overmeesterd. De week voor zijn arrestatie bood de Syriër onderdak aan een andere buitenlander, vermoedelijk de 33-jarige aangehouden medeverdachte.

De hoekwoning van H. aan de Prinses Irenestraat in Ooij is door de politie doorzocht. Daarbij zijn verschillende goederen, foto's en documenten in beslaggenomen. H.'s woning wordt gezien als een ontmoetingsplaats, of mogelijk doorgangshuis voor andere verdachte buitenlanders.

Buurtbewoners noemen H. een vriendelijke man, die wel opvallend veel luxe bezit voor de bijstandsuitkering die hij geniet. Verder viel hij in de omgeving ook op doordat hij veelvuldig mannen over de vloer of te logeren had en regelmatig dagenlang afwezig was. De vrouw van H., de 28-jarige Wafa, spreekt voornamelijk Arabisch en zei tegen de Telegraaf niet te weten waarom haar man vast zit. ''Bij de politie is er niemand die ons in het Arabisch kan vertellen wat er aan de hand is.''