Vrouwen in de rij voor invriezen eicellen

Het AMC in Amsterdam verwacht in de komende weken tientallen vrouwen die hun eicellen willen laten invriezen. Dat zei gynaecoloog Jan Kremer dinsdag in Nieuwsuur. Vanaf woensdag is het voor eerst mogelijk om op deze manier op latere leeftijd nog een kind te krijgen.

Twee jaar geleden maakte het AMC bekend te willen starten met de nieuwe techniek. Volgens Kremer zijn er sinds de bekendmaking een aantal dingen veranderd. "De behandeling kan goed toegepast worden en er komen gezonde kinderen uit voort", aldus Kremer.

Niet alleen vrouwen met een medische reden komen voor de behandeling in aanmerking. Ook vrouwen boven de 30 kunnen in het ziekenhuis terecht. Er geldt een leeftijdsgrens van 45 jaar. Volgens Kremer is het belangrijk dat alleen ziekenhuizen de behandeling aanbieden. "Er moeten geen commerciële klinieken komen die eicellen gaan invriezen."

De Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) liet dinsdag weten dat het invriezen van eicellen kan worden geïntroduceerd. Ook minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VVD) zegt dat er een goede basis is voor het invriezen van eicellen in Nederland. Afgelopen zomer maakte de gynaecologenvereniging NVOG al bekend dat zij geen bezwaren ziet voor de behandeling.