Exit-poll: PvdA winnaar verkiezingen

verkiezingen europarlementDe PvdA lijkt de winnaar te worden van de vandaag gehouden Europese verkiezingen in Nederland. De partij wint volgens de exit-polls twee zetels en zou op acht komen. Het CDA komt uit op zeven zetels, een verlies van twee zetels in vergelijking met 1999. Vooraf was een nek-aan-nekrace voorspeld tussen de beide partijen.

Het resultaat voor de VVD lijkt tegen te vallen, de liberalen verliezen twee zetels en komen uit op vier. Ook GroenLinks verliest twee zetels en komt net als de SP, dat een zetel wint, uit op twee. D66 lijkt, ondanks eerdere berichten dat het de kiesdrempel niet zou halen, op één zetel uit te komen. De SGP en ChristenUnie houden gezamenlijk twee zetels over van de drie die ze momenteel hebben. In de voorlopige prognose leken ze zelfs maar één zetel over te houden.

Europa Transparant
Europa Transparant, de partij van klokkenluider Paul van Buitenen, staat volgens de exit-polls op 6% van de stemmen, waarmee het ruim boven de kiesdrempel zit. Er is zelfs een kans dat deze partij twee zetels haalt. De Partij voor de Dieren staat op 3,7%, net onder de kiesdrempel. Ook de LPF komt met 3,1% tekort voor een entree in het europarlement. De opkomst bedraagt volgens de eerste prognose 36%, 6% meer dan in 1999.

Vanwege de uitbreiding van de Europese Unie is het totale aantal zetels dat Nederlandse partijen te verdelen hebben teruggebracht van 31 naar 27.


PartijEP 1999EP 2004
CDA97
VVD64
PvdA68
GroenLinks42
ChristenUnie/SGP32
D6621
SP12
Europa Transparant-1
Partij voor de Dieren-0
Lijst Pim Fortuyn-0
overig00
totaal3127

-
FOK!-poll, Hoe stemde jij vandaag?