'Wolharige mammoet keert terug op aarde'

Over vier jaar zullen wolharige mammoeten onze planeet weer bewandelen, zo beweert althans de Japanse wetenschapper Akira Iritani. Waarschijnlijk is de diersoort ongeveer 4000 jaar geleden uitgestorven.

De Japanse professor gaat gebruikmaken van nieuwe kloontechnieken om de diersoort nieuw leven in te blazen. In de jaren negentig werd al eerder onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Er waren namelijk cellen gevonden van de mammoeten, maar de celkernen bleken door de permafrost te beschadigd.

In 2008 werd er een kloontechniek ontworpen die het mogelijk maakt om bevroren cellen te gebruiken om een wezen te klonen. Deze techniek wil Iritani toepassen. Hij zal aankomende zomer naar Siberië afreizen om een geschikte celkern te zoeken. Mocht deze zoektocht op niets uitlopen dan zal hij de Russen vragen om een celkern die zij al een tijd in hun bezit hebben.

De verkregen cel zal Iritani vervolgens in een eicel van een Afrikaanse olifant plaatsen, zodat die als surrogaatmoeder kan dienen voor de mammoetbaby. Sinds kort is de slagingskans van het klonen van vee gestegen naar 30 procent. Iritani verwacht zelf een goede kans te hebben om zijn missie binnen vier of vijf jaar succesvol af te ronden.