'Opstelten laat achterdeur open staan'

"Minister Opstelten rammelt hard, maar hij rammelt aan de verkeerde deur." Dat verweet SP-Kamerlid Ronald van Raak minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten dinsdag in het Kamerdebat over de aanpak van drugsgeweld in Brabant. Ook de PvdA, GroenLinks en D66 betoogden dat het invoeren van de wietpas geen oplossing is voor de problematiek.

De linkse oppositiepartijen vinden dat Opstelten de georganiseerde wiethandel niet aan de voor-, maar aan de achterdeur van de coffeeshop moet aanpakken. Daar komt de drugs immers binnen. Het versneld invoeren van een wietpas, zoals Opstelten wil doen, helpt niet om de criminelen af te schrikken. "We gaan de oorlog niet winnen met wietpassen", aldus PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Volgens Ivo Opstelten draagt de wietpas er aan bij dat de coffeeshop weer teruggaat naar de oorspronkelijke functie: kleinschalige wietverkoop aan de lokale bevolking. Daarnaast moet de taskforce, waarbij meerdere politiekorpsen, de Belastingdienst en de marechaussee helpen om de twintig drugsbendes, die naar schatting actief zijn in Brabant, te bestrijden.

De minister vroeg om vertrouwen van de Kamer. "Steun mij hierin, we gaan dit aanpakken!", zei hij. Opstelten wilde niet ingaan op de vraag hoeveel agenten precies ingezet gaan worden om de recente geweldsgolf het hoofd te bieden. "Er zijn 49.500 dienders in Nederland. We zetten zoveel agenten in als nodig is." Voor de inzet van de marechaussees geldt hetzelfde, verzekerde Opstelten.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi verweet Opstelten dat hij te weinig concreet was en te veel in vage bewoordingen bleef hangen. SP'er Van Raak wil dat gemeenten de mogelijkheid krijgen om de achterdeur van coffeeshops beter te reguleren.