Egypte en Jordanië achter besluit Abbas

Egypte en Jordanië steunen het besluit van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas om niet met Israël te onderhandelen zo lang het nederzettingen blijft bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Zij dringen aan op grotere inspanningen van de Verenigde Staten om de besprekingen te redden.

De Amerikaanse Midden-Oostengezant George Mitchell voerde zondag in Caïro en Amman besprekingen met de Egyptische president Hosni Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah II. "Wij hebben begrip voor het Palestijnse standpunt dat er geschikte omstandigheden moeten zijn om de onderhandelingen te laten plaatsvinden of doorgaan", zei de Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Aboul Gheit. "De huidige omstandigheden zijn niet gunstig."

Hij zei dat de focus nu moet zijn op Amerikaanse en internationale inspanningen om Israël te bewegen het moratorium op nieuwe bouwprojecten op de Westoever, dat vorige week na tien maanden afliep, alsnog te verlengen.

De Palestijnse leider Abbas zei zaterdag dat het geen zin heeft te onderhandelen als kolonisten zich land blijven toe-eigenen dat de Palestijnen willen hebben voor hun toekomstige staat.

De Jordaanse koning Abdullah sprak in Amman apart met Mitchell en Abbas en zei dat Israëls weigering om de nederzettingen te stoppen de vredesinspanningen ondermijnt. Maar hij ging niet zo ver de Palestijnen op te roepen de besprekingen helemaal te stoppen. In een verklaring noemde hij het cruciaal dat de Amerikaanse bemiddeling wordt voortgezet.

Abbas zei dat hij de contacten met de Amerikaanse regering voortzet om Israël ten aanzien van de nederzettingen onder druk te zetten. "Wij zullen onze relatie met de Amerikanen zeker niet verbreken en wij zetten onze contacten voort om te verzekeren dat de nederzettingen stoppen, opdat het directe overleg (met Israël) kan worden hervat."


(Foto: Novum)