Tweede Kamer wil WK-bidbook Nederland inzien

De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid krijgen over de plannen die zijn gemaakt om het WK van 2018 of 2022 naar Nederland en België te halen. Leden van de Kamer willen inzage in het zogenoemde bidbook.

In het bidbook, dat inmiddels is ingeleverd bij de FIFA, staan alle plannen en toezeggingen met betrekking tot de WK-kandidatuur. De Kamerleden zouden de plannen nog niet eerder onder ogen hebben gehad. RTL Nieuws berichtte deze week dat Nederland bereid is om aan de zware eisen van de FIFA te voldoen.

De wereldvoetbalbond eist bijvoorbeeld dat bobo's geen BTW hoeven te betalen voor hotelkamers of in een tankstation of supermarkt. In een straal van twee kilometer rond de stadions mag geen reclame gemaakt worden door bedrijven die geen toernooisponsor zijn. Ook moeten veel horecagelegenheden tijdens het WK hun naam veranderen.

Volgens een deel van het bidbook, dat RTL in handen heeft gekregen, zal er voor supporters alleen maar plaats zijn op campings en bungalowparken. Veel hotels worden volledig in gebruik genomen door de FIFA. De bond beslist in december van dit jaar of Nederland en België samen één van de twee eindtoernooien mag organiseren.