FTD in hoger beroep tegen vonnis

Usenet-gemeenschap FTD legt zich niet neer bij het verloren kort geding tegen filmproducent Eyeworks van Reinout Oerlemans. FTD legt de zaak nu voor aan het Gerechtshof in Den Haag.

Vorige week diende het kort geding bij de Haagse rechtbank, waarin de rechter oordeelde dat zelfs het noemen van bepaalde bestandsnamen onder de definitie openbaarmaking kan vallen. FTD werd ervan beticht deze 'openbaarmaking' te faciliteren.

De gerechterlijke uitspraak zorgde voor veel beroering onder zowel de internetgemeenschap als deskundigen, waaronder juristen. Het op deze manier uitleggen van de term openbaarmaking gaat volgens hen veel te ver. De rechter zou bovendien jarenlange jurisprudentie naast zich neerleggen, waarin faciliteren nooit als onrechtmatig is aangemerkt.

Ook aan de onpartijdigheid van de rechtsgeleerde wordt door sommigen openlijk getwijfeld. Eén van de advocaten van Eyeworks is cursusleider bij cursussen op het gebied van intellectueel eigendom, waar de betrokken rechter als docent werkzaam is.


Reinout Oerlemans' Eyeworks furieus over digitale piraterij