Geen Nederlandse steun aan Griekenland

Nederland is niet betrokken bij een reddingsoperatie voor het in financiële nood verkerende Griekenland. Als er hulp van buitenaf zou komen, kan dat wat Nederland betreft nooit in de plaats komen van 'hard en snel' ingrijpen door de Grieken zelf.

"Ik verzeker u dat er door Nederland op geen enkele manier beslissingen zijn genomen om Griekenland financieel te ondersteunen", schrijft minister Jan Kees de Jager vandaag aan de Tweede Kamer.

Volgens Nederland is het aan Griekenland zelf om maatregelen te nemen zodat het enorme begrotingstekort wordt weggewerkt. In de ogen van De Jager heeft Griekenland jaren achtereen op te grote voet geleefd en heeft het land structureel meer uitgegeven dan aan belastinginkomsten werd binnengehaald. "De onrust op de financiële markten toont aan dat deze situatie niet houdbaar is."

In de Tweede Kamer waren grote zorgen na mediaberichten over een op handen zijnde reddingsoperatie, waarbij Nederland betrokken zou zijn. De Kamer vindt dat er geen euro belastinggeld naar Griekenland mag.