AKO Literatuurprijs naar Van der Meulen
De wetenschapper Dik van der Meulen heeft de veertiende AKO Literatuurprijs gewonnen. Hij kreeg de prestigieuze literaire prijs voor de biografie 'Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker'. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Oud-premier Wim Kok, juryvoorzitter, onthulde de naam van de winnaar in een live-uitzending van Barend en Van Dorp op RTL4.
In totaal werkte Van der Meulen zeven jaar aan de eerste volledige biografie van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli. De biografie beschrijft in ruim 900 pagina's het gevulde maar moeilijke leven van een schrijver die geen schrijver wilde zijn; 'een man die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse en Vlaamse arbeidersbeweging, de vrouwenemancipatie, voor atheïsme en vrijdenkerij en uiteraard voor de verandering in de opvatting over het koloniale systeem'. Van der Meulen legde de nadruk op de relatie tussen Multatuli's leven en de werken die hij schreef.
In zijn dankwoord zei Van der Meulen dat Multatuli zelf geen AKO Literatuur prijs had willen winnen. Douwes Dekker, die onder meer het beroemde Max Havelaar schreef, gebruikte zijn brieven en boeken om zijn idealen te verwezenlijken, aan het eind van zijn leven stelde hij echter gedesillusioneerd dat geweld veel effectiever is dan het woord. Hij kwam er openlijk voor uit zijn lezers te minachten.
Vorig jaar werd de AKO Literatuurprijs gewonnen door Allard Schröder met zijn boek 'De Hydrograaf'. Andere genomineerde werken voor de prijs van dit jaar waren: 'Gstaad 95-98' van Arnon Grunberg, 'Sleuteloog' van Hella S. Haase, 'Het andere gezicht' van Mensje van Keulen, 'De nieuwe man' van Thomas Rosenboom en 'De laatste dagen' van Arjan Visser. In 2004 zal Paul Rosenmöller voormalig fractieleider van Groen Links de jury voorzitten.