NASA schort alle spaceshuttle vluchten op

NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, heeft na het ongeluk met het ruimteveer Columbia besloten een groot onderzoek te beginnen over de oorzaak. Totdat dat onderzoek is afgerond, zullen alle overige shuttles aan de grond blijven.

Directeur Ron Dittemore van het Shuttle Programma van de NASA maakte bekend dat er ongeveer een half uur voor de geplande landing van de Columbia al tekenen van problemen waren. Van de linkerkant van het ruimtevaartuig kwamen toen geen technische gegevens meer door.

Er wordt door de organisatie vermoed dat een los stuk schuim dat de linkervleugel van de Columbia raakte tijdens de lancering, een aanleiding is geweest tot het ongeval. ,,We kunnen niet uitsluiten dat er een verband bestaat'', zei Dittemore. ,,Maar we moeten u en onszelf beschermen tegen te snel oordelen. De komende tijd zullen we 24 uur per dag de gegevens bestuderen'', aldus de NASA-directeur.

Overigens maakte Israël bekend dat het ondanks het ongeluk zal blijven deelnemen in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Dat verklaarde minister Shaul Mofaz van Defensie zondag. Een van de omgekomen ruimtevaartvaarders was de eerste Israëlier in de ruimte, Ilan Ramon. ,,Ik ben ervan overtuigd dat de Verenigde Staten hun ruimtevaartprogramma voortzetten en dat Israël erin blijft participeren'', zei Mofaz. Hij heeft alle vertrouwen in het onderzoek naar het ongeluk.