EU: banenverlies beperken, betere banen

Vandaag hield de Europese Unie (EU) een speciale werkgelegenheidstop in de Tsjechische hoofdstad Praag. Naast de EU, namen ook werkgevers en vakbonden deel aan het overleg. De deelnemers aan de conferentie hebben een tienpuntenplan, zogenaamde grondbeginselen, opgesteld om onder meer de bestaande werkgelegenheid in stand te houden en de toegang tot de arbeidsmarkt te verbeteren. De werkloosheid in de EU bedroeg in maart 8,8 procent. De verwachting is, dat deze naar 11,5 procent is gestegen eind volgend jaar.

José Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, zei na afloop het volgende: "Deze EU-werkgelegenheidstop is een belangrijke stap op weg naar meer en beter gecoördineerde actie op het terrein van de werkgelegenheid. We kunnen niet voorkomen dat deze crisis werkloosheid veroorzaakt. Maar door onmiddellijk optreden kan het banenverlies beperkt worden, en kunnen miljoenen mensen geholpen worden nieuwe en betere banen te vinden. Nu handelen betekent ook de weg effenen voor duurzaam herstel. De actie van de EU inzake werkgelegenheid is niet met de top van vandaag begonnen en eindigt daar ook niet mee. Maar deze top laat de Europese burgers zien dat we willen dat werkgelegenheid doelstelling nummer één is. Ik doe een beroep op alle lidstaten om samen te werken zodat zo snel mogelijk concrete actie ondernomen kan worden op het gebied van de werkgelegenheid."

Vladimír Špidla, EU-commissaris voor werkgelegenheid, zei dat mensen de eerste prioriteit zijn. "We moeten alle instrumenten waarover we beschikken gebruiken om de gevolgen van de crisis voor de reële economie, en met name voor mensen en hun middelen van bestaan, te beperken."

Het tienpuntenplan is op deze website te lezen.