'VK heeft noodhulp nodig'

Het Verenigd Koninkrijk is dermate kwetsbaar voor de wereldwijde financiële crisis dat het mogelijk een beroep doet op het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat zei de invloedrijke Amerikaanse miljardair George Soros, een van de grootste kenners van het financiële systeem, zaterdag in een interview met de Britse krant The Times.

De Britse economie is in het vierde kwartaal van 2008 nog iets sterker gekrompen dan eerder werd gemeld. De teruggang kwam uit op 1,6 procent, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat is de sterkste krimp sinds 1980. Dat maakte het Britse bureau voor de statistiek vrijdag bekend. Ook de huizenprijzen zijn met tientallen procenten geïmplodeerd bij de Britten.

Soros weigert de Britse premier Gordon Brown de schuld te geven van de economische malaise: "Hij heeft het probleem wel onderschat, maar dat doen de meesten." Volgens Soros is de G20-top van volgende week in Londen de laatste kans om ervoor te zorgen dat de wereld niet in een nieuwe depressie terechtkomt 'die mogelijk nog erger is dan in de jaren dertig'.

Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds 1976 geen beroep meer gedaan op het IMF, toen het land te kampen had met 27 procent inflatie. De Britse centrale bank de Bank of England heeft dit jaar de rente naar het laagste niveau sinds 1694 gebracht om de Britse recessie te bestrijden.

George Soros