Bos: Irak-onderzoek komt voor PvdA terug

De PvdA zal bij een volgende kabinetsformatie opnieuw een Irak-onderzoek aankaarten. Volgens PvdA-leider Wouter Bos zal zijn partij zo'n onderzoek naar de achtergrond van de politieke steun aan de oorlog in Irak in 2003 dan "vast en zeker" op de agenda zetten. Hij zegt dat in een interview met de zaterdageditie van NRC Handelsblad.

Hij benadrukt dat het standpunt van de PvdA over een Irak-onderzoek, dat de partij in de kabinetsformatie na de verkiezingen in 2006 heeft laten vallen, niet is veranderd. "We blijven het belangrijk vinden. Zoals de ChristenUnie tegen het homohuwelijk zal blijven en het CDA tegen deze omvang van het generaal pardon." Bos zegt aan te nemen dat dit onderwerp weer gewoon in het volgende PvdA-verkiezingsprogramma zal prijken. "Misschien lukt het in een volgende ronde wel."

Volgens oud-minister van Defensie Henk Kamp is een Irak-onderzoek overbodig. "Ik weet niet wat er te onderzoeken is", zei hij in een reactie in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Hij voegde eraan toe dat in de (huidige) Tweede Kamer tot veertien keer een motie over zo'n onderzoek is weggestemd.

De Rotterdamse PvdA-wethouder Dominic Schrijer beschouwt de uitspraken als een boodschap van Bos tot zijn achterban, die luidt: "Maak er nu geen groot probleem van. Wacht de volgende verkiezingen af."

Hij doelt daarmee wellicht mede op PvdA-senator Klaas de Vries. Die heeft in de Eerste Kamer een Irak-onderzoek aangezwengeld. Twee dagen voor de kerst buigt de verantwoordelijke senaatscommissie zich over de antwoorden van de regering op tientallen vragen, mogelijk gevolgd door een debat in het nieuwe jaar.

Vorige week suggereerde De Vries dat over de kwestie geen discussie is gevoerd en dus Bos de eis heeft laten varen in de onderhandelingen over de vorming van het kabinet met CDA en ChristenUnie. Premier Jan Peter Balkenende zei afgelopen week in de Kamer dat er wel degelijk over is geknokt.

Wouter Bos  (foto: ANP)