Van Geel haalt uit naar Verdonk

CDA-fractieleider Pieter van Geel heeft gisteravond hard uitgehaald naar het optreden van Rita Verdonk tijdens de Algemene Beschouwingen. De fractievoorzitter van de grootste regeringspartij neemt het de leider van haar eigen eenmansfractie kwalijk dat haar bijdrage alleen ging over de kosten van het generaal pardon.

Verdonk kwam woensdag als laatste aan het woord in de eerste termijn van het debat over de begroting van volgend jaar. Haar hele bijdrage bestond uit de presentatie van een eigen onderzoek waaruit zou blijken dat de kosten van het generaal pardon veel hoger uitvallen dan verwacht.

Toen D66-leider Alexander Pechtold haar vervolgens vroeg naar haar aanpak van het fileprobleem, weigerde Verdonk daar op in te gaan, omdat zij maar vijf minuten spreektijd had. Bij de oprichting van haar beweging Trots op Nederland zei Verdonk dat zij de files ging aanpakken.

Dat Verdonk weigerde een 'terechte vraag' van Pechtold te beantwoorden, doet geen recht aan de Algemene Beschouwingen, zei Van Geel aan het begin van zijn tweede termijn. "Politiek is geen poppenkast. De Algemene Beschouwingen gaan over ideeën en oplossingen voor problemen in het land. U roept altijd dat u in een volgend debat met ideeën en oplossingen komt, maar elke keer blijkt dat daar niets van terechtkomt", stelde hij. "Mevrouw Verdonk, ik denk dat de mensen daar op een gegeven moment niet meer zullen intrappen."

Verdonk reageerde niet op de uithaal van Van Geel.


'Maar vijf minuten spreektijd' (foto: DAG)