Markante quotes algemene beschouwingen

Enkele door het ANP genoteerde markante uitspraken van fractievoorzitters in de Tweede Kamer tijdens de algemene beschouwingen. Voor hen die geen tv of internetstreams hebben gekeken, omdat ze bijvoorbeeld moesten werken/studeren:

Mark Rutte van de VVD: "Als een babywalvis groeit bij Balkenende en Bos de staat. Bam, duizend kilo erbij. Bam, weer duizend kilo erbij."

Rutte gaat verder: "Mijnheer Koenders, die echt niet de slechtste minister van Ontwikkelingssamenwerking is, die vergietert miljarden." Femke Halsema van GroenLinks reageert: "Als u met mij wil praten over een betere besteding van ontwikkelingsgelden, dan ben ik uw vrouw".

Halsema tegen Rutte: "Het enige wat aan u groen is, moet ik constateren, is uw pols waaraan uw Rolex zit." Arie Slob van de ChristenUnie daarover: "Groenrechts, dat is alle bomen het land uit."

Agnes Kant van de SP: "Het kabinet haastte zich vorig jaar om te zeggen, volgend jaar wordt het beter. Als een Peijnenburgkoek wordt mensen wat lekkers voorgehouden. Ze kunnen er alleen niet bij. Net als dat jongetje in het zwembad en dat meisje in het vliegtuig. Happen naar Peijnenburg."

Mariëtte Hamer tegen Kant over haar voorstel over de ziektekosten: "U staat hier dromen te verkopen, en dat weet u want u bent een hele slimme vrouw".

Pieter van Geel van het CDA: "Iets wat je nooit moet doen bij economisch tegenzittend tij is bezuinigingen. Dat heeft het verleden ons geleerd."

Mariëtte Hamer van de PvdA: "Vandaag presenteert het kabinet voor de tweede keer een begroting waar Den Uyl zich niet voor geschaamd zou hebben." Ze vervolgt: "We kunnen het ons echt niet permitteren dat grote groepen jongeren straks met twee linkerhanden de kenniseconomie worden ingestuurd."

Geert Wilders van de PVV zegt over Marokkaanse probleemjongeren: "Ze accepteren maar al te graag onze uitkeringen, onze huizen, onze dochters." Halsema reageert: "Wat doet u nou voor de kleine man behalve dan schelden op Mohammed en Fatima". Hamer: "U meet voortdurende met twee maten. U behandelt mensen niet gelijk."