Toename strafbare uitingen op internet taant

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft vorig jaar 1078 uitingen op internet als strafbaar beoordeeld. Over 1581 uitingen waren klachten ingediend, zo blijkt het jaarverslag van het meldpunt. In 2006 werden nog 984 uitingen als strafbaar bestempeld. Dat was toen een verdubbeling ten opzichte van 2005.

Negen keer deed het MDI aangifte naar aanleiding van een melding. Het meldpunt vraagt altijd eerst aan de websitebeheerder de site aan te passen. Pas als dat niet gebeurt en als de uiting ernstig genoeg is, volgt aangifte. Dit jaar kwam geen enkele zaak voor de rechter.

De reacties op de site van De Telegraaf leverden volgens het MDI bijzonder veel klachten op. Omdat de verzoeken om de reacties te verwijderen dientengevolge de spuigaten uitliepen, probeerde het meldpunt een andere aanpak. Het kwam met verschillende aanbevelingen, die door De Telegraaf werden overgenomen. Zo zijn de huisregels voor de bezoekers duidelijker opgesteld, is de website beter te bereiken voor bezoekers met klachten, zijn meer moderators aangesteld en zijn de moderators door het MDI getraind in het herkennen van discriminerende uitspraken.

Het totaal aantal klachten dat het meldpunt binnenkreeg, nam vorig jaar af. Het aantal protesten over antisemitisme daalde bijvoorbeeld van 463 tot 371. Ook klachten over moslimhaat namen af van 473 naar 365.

Het meldpunt kwam onlangs nog in het nieuws nadat de hoofdredacteur van de website GeenStijl zich op het politiebureau moest melden na een aangifte van het meldpunt. Een aangifte tegen Geert Wilders werd samen met andere aangiften niet in behandeling genomen.