'Minder weerstand tegen inenting in biblebelt'

Het aantal orthodox-protestante christenen dat hun kinderen laat inenten neemt toe. Volgens huisartsen en schooldirecteuren in regio's waar veel orthodox-protestanten wonen, is er onder deze ouders steeds minder weerstand tegen vaccinatie. Dat heeft Lianne Holty van de Landelijke Vereniging van Entadministratie maandag gezegd in het radioprogramma De Ochtenden.

Holty haalde een onderzoek aan op een reformatorische basisschool in Veenendaal, waaruit bleek dat het percentage ingeënte kinderen de afgelopen tien jaar is gestegen van 45 naar 65. Meer cijfers om haar stelling te onderbouwen ontbreken echter.

Veel orthodox-protestanten laten hun kinderen niet inenten vanwege hun geloofsovertuiging. Vorige week bleek er een uitbraak van de bof te zijn in de biblebelt, het gebied van Zeeland tot de Veluwe waar veel orthodox-protestanten wonen, hetgeen de discussie hierover weer op gang heeft gebracht.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft daarop aangegeven meer te willen doen aan speciaal op deze groep gelovigen gerichte voorlichting. "Iedereen dient zich ervan bewust te zijn dat er grote risico's verbonden kunnen zijn aan de beslissing om zijn kinderen niet te laten inenten."