SP hoopt op samenwerking met PvdA

De SP hoopt op samenwerking met de PvdA nu de nieuwe fractievoorzitter van die partij, Mariëtte Hamer, heeft aangekondigd dat zij haar partij het sociale gezicht wil teruggeven. "Dat is goed nieuws", reageerde SP-leider Jan Marijnissen dinsdagmiddag op haar benoeming.

Marijnissen pleit al langer voor een nauwe samenwerking tussen de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP om zo een tegenwicht te bieden aan 'oprukkend rechts'. Hij sprak de hoop uit dat de PvdA met Hamer 'niet nog liberaler' wordt, zoals de afgelopen vijftien jaar het geval was. "Het zou fantastisch zijn als zij een koerswijziging naar ons zou maken."

Felicitaties voor Hamer, die dinsdag van de meerderheid van haar fractie de voorkeur kreeg boven Diederik Samsom, waren er van alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. Pieter van Geel van de grootste regeringspartij CDA liet weten dat hij de afgelopen maanden prima heeft samengewerkt met Hamer. Zij verving sinds januari haar voorganger Jacques Tichelaar, die een meervoudige bypassoperatie moest ondergaan. Van Geel sprak zijn vertrouwen uit dat die lijn de komende tijd kan worden voortgezet.

"Met Hamer kiest de PvdA een karakteristieke vrouw uit de vakbond en de ambtenarij", reageerde Alexander Pechtold (D66). "Ik ben ervan overtuigd dat zij de PvdA weer een arbeidersgezicht kan geven." Femke Halsema (GroenLinks) was blij dat de 'gelederen van vrouwelijke fractievoorzitters' worden versterkt.

Volgens Mark Rutte (VVD) heeft de PvdA-fractie voor iemand gekozen 'die geen schade kan berokkenen'. Hamer vertegenwoordigt volgens de liberaal 'het gemiddelde waarvan we de PvdA zo kennen."