Gratis moslimboek voor Nederlanders

Maar liefst vijftigduizend gratis boeken heeft de Saoedische uitgever Esam Mudeer in Amsterdam afgeleverd als reactie op Geert Wilders zijn film Fitna. Dat schreef onder meer dagblad Trouw vanochtend. ''We zenden boeken, geen bommen naar Nederland", aldus de uitgever. Het gaat om het boek 'Jezus in de islam en de koran', geschreven door de in 2005 overleden Zuid-Afrikaanse sjeik Ahmad Deedat, oprichter van Islamic Propagation Centre International.

De uitgever zegt zo een  weerwoord te willen bieden aan het negatieve beeld van de islam dat in de film van Wilders wordt geschetst.  Het wordt gratis verspreid om de 'gewone' Nederlanders te bedanken die tegen Wilders en zijn film hebben geprotesteerd. "We ontdekten dat we veel vrienden hebben in Nederland. Duizend mensen demonstreerden in de straten. Zelfs de joodse burgemeester van Amsterdam deed mee."

Anti-christelijk
Zo voor de leek lijkt dit een prachtig initiatief. Maar op Radio 1 zei islamoloog Anton Wessels van de Vrije Universiteit in Amsterdam vanmiddag dat dit zeker niet zo is. Het boek wil volgens hem gewoon aantonen dat de Bijbel een vervalsing is en dat het beeld van Jezus in de bijbel niet deugt.

Volgens Wessels was Ahmad Deedat tijdens zijn leven “anti-joods, anti-christelijk en anti-hindoe.”  De islamoloog van de VU noemt hem  ''een fundamentalist die goed kan spreken in de zin dat hij mensen behoorlijk vast kan zetten in een polemiek, maar er ontbreekt een respectvolle houding die je bij doorsnee moslims aantreft als het gaat om dit onderwerp.'' Deedats boek is naar de mening van Wessels dan ook geen geschikte basis voor dialoog.

Het bewuste boek werd overigens acht jaar geleden door uiterst fundamentalistische tot de islam bekeerde Nederlandse imam Abdul-Jabbar van der Ven in het Nederlands vertaald. De Brabander Abdul-Jabber werd op zijn 14e moslim, daarvoor heette hij Jannus Lambertus Henricus (Jelle).  Hij werd onder meer bekend toen hij Geert Wilders op tv een dodelijke vorm van kanker toewenste.