Overname Yahoo! zit Google niet lekker

Icoon InternetZoekmachine Google is verontrust over de voorgenomen overname van concurrent Yahoo! door Microsoft. Wie wil e-mailen of chatten zal nu snel in de armen worden gedreven van Microsoft. Op die manier bestendigt het softwareconcern zijn dominante positie, aldus het hoofd van de juridische afdeling van Google David Drummond in een verklaring.

Vrijdag maakte Microsoft bekend voor 44,6 miljard dollar Yahoo! te willen overnemen. De overname is onder meer belangrijk in de strijd om adverteerders op internet, een markt waar vorig jaar al 40 miljard dollar in omging en die de komende jaren sterk zal groeien. Microsoft zegt samen met Yahoo! een vuist te kunnen maken tegen Google, dat veruit de grootste zoekmachine ter wereld is.

Volgens Drummond staan er twee belangrijke beginselen op internet op het spel als de transactie doorgaat: openheid en innovatie. "Het vijandige bod van Microsoft op Yahoo! roept verontrustende vragen op", zo liet hij zondag weten. Microsoft lag eerder onder vuur omdat het misbruik zou maken van zijn dominante positie op het vlak van besturingssystemen. Op de meeste pc's wordt gebruik gemaakt van Windows, het besturingssysteem van Microsoft.