Frustratie bij oppositie over compenstatieregeling

Icoon GezondheidTot frustratie van de oppositie komt er vooralsnog geen duidelijkheid over de nieuwe compenstatieregeling voor buitengewone uitgaven voor chronisch zieken en gehandicapten. Minister Wouter Bos (Financiën) zei dat vandaag in een spoeddebat. Hij benadruktedat het kabinet binnen een paar weken de contouren schetst en volgend voorjaar een definitief voorstel presenteert.

Tot ontsteltenis van oppositiepartijen SP, VVD, Partij voor de Vrijheid en GroenLinks wordt er desondanks in 2008 wel al 400 miljoen euro op het budget bezuinigd en hebben de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie daar voor 2009 nog eens 250 miljoen bovenop gedaan. Bos verdedigde donderdag het verkleinen van het budget en wees op het grote oneigenlijke gebruik van de huidige compensatieregeling. De nieuwe regeling moet volgens hem meer toegespitst worden op mensen die de compensatie echt nodig hebben.

Het budget voor de regeling zou volgens verwachting oplopen tot ongeveer 2 miljard euro. Met het verkleinen van het budget blijft er volgens Bos met ruim 1,3 miljard euro nog altijd genoeg over. De oppositie kon donderdag niet geloven dat er wel al "een greep in de kas'' wordt gedaan zonder dat duidelijk is hoe de regeling eruit komt te zien. Maar de eis om duidelijkheid vond geen gehoor bij Bos. "U gaat een debat aan over een regeling die nog niet bestaat'', zei hij. Net als coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vond hij het spoeddebat "ontijdig''.