'Link tussen mens en Neanderthaler ontdekt'

Icoon WetenschapEr is mogelijk een link ontdekt tussen de moderne mens (homo sapiens) en de Neanderthaler, door de vondst van een duizenden jaren oude schedel in een Roemeense grot. Deze schedel vertoont zowel menselijke trekken als die van een Neanderthaler. Men vermoedt dat hij in ieder geval 35 duizend jaar oud is.

Wetenschappers ondervonden dat de schedel dezelfde verhoudingen heeft als een normaal menselijk hoofd, ook had hij niet de kenmerkende lage wenkbrauwen van een Neanderthaler. Maar er zijn duidelijke verschillen, zoals een plat gezicht, een groot bot achter het oor en uitzonderlijk grote kiezen, die typerend zijn voor de uitgestorven oermens.

Eén van de wetenschappers zegt dat zulke verschillen belangrijke vragen doen oprijzen over de evolutionaire geschiedenis van de moderne mens. Het zou een geval kunnen zijn waarin oeroude trekjes terug zijn gekomen, maar het zou net zo goed kunnen betekenen dat er destijds een menging onder de soorten plaatsvond. De sceptici vinden het waarschijnlijker dat de moderne wetenschap simpelweg nog niet genoeg weet over de diversiteit van de vroege moderne mens om een goed oordeel te vellen.


De desbetreffende schedel