Dagblad Telegraaf in de fout

Icoon BinnenlandsDe krant van wakker Nederland, De Telegraaf, is vandaag opzichtig in de fout gegaan. Onder de titel 'Bejaarde dood na fout justitie' schrijft de krant dat het OM heeft geblunderd door tijdens een rechtszaak de persoonsgegevens van een tasjesrover per ongeluk te verwisselen met die van een andere gedetineerde. Als gevolg van deze 'blunder' kwam de tasjesdief op vrije voeten, waarna hij een oud vrouwtje beroofde. Bij de roof opgelopen letsel leidde ertoe dat de 96-jarige vrouw een maand later kwam te overlijden.

Dit verhaal blijkt echter niet te kloppen. Middels een persbericht legt de rechtbank Dordrecht uit wat de werkelijke toedracht was:

(...) de berichtgeving in de Telegraaf (...) onjuist is geweest. De raadkamer van de rechtbank heeft geoordeeld dat er weliswaar voldoende ernstige bezwaren waren dat de verdachte zich schuldig had gemaakt aan diefstal, doch, gezien de overgelegde persoonsgegevens, er geen gronden aanwezig waren om verdachte langer vast te houden. Er was namelijk niet gebleken dat de verdachte zich in de 5 afgelopen jaren zich aan een dergelijk delict had schuldig gemaakt.

De schrijver van het foutieve artikel is de bekende misdaadverslaggever John van den Heuvel. Hij baseert zijn gegevens op een 'onderzoek van deze krant'. Ondanks het persbericht van de Dordtse rechtbank, heeft de Telegraaf vooralsnog geen wijziging in het bericht aangebracht.

Eerdere vergissingen van de grootste krant van Nederland toonden al aan, dat zij het niet altijd even nauw neemt met de objectiviteit van haar artikelen.

Met dank aan zipzap voor de submit.