Marokko wil niet af van dubbele nationaliteit

PolitiekMarokko wil geen verandering in de regel dat een in Nederland geboren Marokkaan met een Nederlands paspoort automatisch óók de Marokkaanse nationaliteit verkrijgt. Dat liet de Marokkaanse ambtenaar van het Marokkaanse ministerie van buitenlandse zaken Taieb Fassi Fihri, vandaag weten aan staatssecretaris Atzo Nicolaï. De twee spraken elkaar in Rabat, de hoofdstad van het koninkrijk Marokko. Nicolaï is daar voor de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Marokko en om prins Willem-Alexander en prinses Màxima te begeleiden.

Tussen Nederland en Marokko woedt al enige tijd een discussie over de dubbele nationaliteit van Marokkanen van de derde generatie in Nederland. Het Nederlands kabinet wil die in het kader van het integratiebeleid afschaffen, maar Marokko vindt dat kinderen van Marokkanen voor altijd Marokkaan behoren te blijven. Wanneer je dit doorvoert krijgen dus kinderen van Marokkaanse ouders wier grootouders ook al in Nederland zijn geboren, nog altijd de Marokkaanse nationaliteit.

Fassi Fihri toonde begrip voor de Nederlandse argumenten, maar zei dat zijn land vooralsnog vasthoudt aan nu geldende praktijk. Wel beaamde Fassi Fihri dat de kans bestaat dat Marokkanen die zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit hebben, een derde identiteit kunnen ontwikkelen: ''Dat kan in het slechtste geval het fanatieke islamisme zijn''; de stroming binnen de islam die een grote invloed van de islam op het politieke leven voorstaat en de scheiding tussen kerk en staat afwijst.